Insula de bucătărie, în trei variante de la Rustic Butique

Cochetă, practică, durabilă, insula de bucătărie a devenit o soluție de mobilare nu doar pentru casele cu suprafețe mari, ci și pentru cele cu suprafețe reduse. Și asta datorită multifuncționalității acestei piese care poate interpreta mai multe... roluri.

 +8
Aceeași piesă, mai multe interpretări./Rusticbutique.ro  
  |  

Cel puțin în colecția de mobilier din lemn masiv de la Rustic Butique, descoperim insula de bucătărie în mai multe variante de model. Aceste piese sunt cu atât mai versatile cu cât producătorul lasă la discreția clientului alegerea culorii, dintr-o gamă de 80 de nuanțe.

Cel mai tradițional model de insulă de bucătărie Rustic Butique se găsește sub numărul de cod PS360. Are înălțimea de 90 de cm și dispune de spații pentru depozitare alimente și veselă pe trei dintre laturile sale. Aceste spații variază ca formă și dimensiune – de la polițe la vedere, la sertare sau dulapuri ascunse în spatele unor uși cochete. Modelul este prevăzut și cu bară pentru prosoape. Această insulă de bucătărie are un aspect rustic, evident, și este fabricată din lemn masiv de brad; blatul este din lemn de stejar. Clientul poate alege finisajul dintre mai multe variante: multicolor, periat adânc, triplu color, vopsit antichizat, ceruit etc.  +8 www.rusticbutique.ro  +8 www.rusticbutique.ro

Sub codul de produs PS682 se ascunde un model de insulă împărțită pe funcții. O parte a acestei piese este destinată depozitării, cealaltă parte este gândită sub forma unui loc de luat masa, dispunând de spațiu pentru amplasarea a două scaune. Lățimea ajunge la 150 cm, iar pe partea laterală este prevăzută bara pentru prosoape. Dulapul insulei poate fi accesat din ambele laturi ale insulei, fiind prevăzut cu uși de sticlă și în față, și în spate.  +8 www.rusticbutique.ro

În fine, insula de bucătărie cu codul PS705este varianta cea mai elaborată, gândită sub forma unei piese impunătoare, versatile, prevăzută pe față cu spațiu pentru scaune și blat de luat masa, iar pe spate concepută ca un generos spațiu de depozitare, sub forma unui dulap cu mai multe rafturi și inclusiv cu sertare. Acest model are o lățime de 160 cm și o înălțime de 110 cm. Încap trei locuri de șezut la această insulă, fiind ideală pentru prepararea și consumarea micului-dejun în același loc. Scaunele sunt incluse în prețul insulei.  +8 www.rusticbutique.ro

„Dacă petreci mult timp în bucătărie și îți dorești de mult timp o insulă de bucătărie frumoasă, pe care de obicei o vezi doar în filme, acum a venit momentul să fie a ta! Avem insule de bucătărie superbe, în cele mai frumoase culori, pastelate și tradiționale, în dimensiuni mai mici și mai mari. Dacă nu găsești varianta care ți se potrivește, imaginează și creează propriul tău design, noi îl vom realiza!”, se arată pe site-ul Rustic Butique.


Istoria insulei de bucătărie

În prezent, insula de bucătărie reprezintă o piesă de mobilier nelipsită din bucătăriile moderne și mari, dar vă întrebați vreodată când și cum a apărut? Istoria insulei de bucătăriei a început spre finalul secolului al XIX-lea și a reflectat schimbările sociale ale societății occidentale.

 +8
Insula este inima unei bucătării open-space./Deltastudio.ro  
  |  

Probabil sufletul unei petreceri lejere cu prietenii este insula de bucătărie – spațioasă, dotată cu blat de lucru, tejghea de ciocnit paharele și cu o groază de spații tainice cu rol de depozitare. Această piesă de bucătărie oglindește cel mai bine apariția clasei sociale de mijloc și trecerea preparării mâncării de la o corvoadă demnă de servitorii casei, la o artă la îndemâna tuturor oamenilor, indiferent de profesie și statut financiar.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, insula de bucătărie consta într-o piesă masivă, din lemn, cu blat de lucru spațios și în jurul căruia roiau servitorii casei în timp ce pregăteau bucatele stăpânilor. Această insulă se găsea în bucătărie, cât mai aproape de cuptor și nu aducea niciun aport nevoii de socializare.  +8 www.evgmobila.ro

Abia în anii 1930, insula de bucătărie a suferit o schimbare de rol, mulțumită arhitectului Frank Lloyd Wright. Acesta a întocmit pentru prima dată planurile unei bucătării în forma literei G, introducând insula de bucătărie drept graniță între spațiul de gătit și cel de socializare.

Un nou moment de glorie și mai strălucitoare pentru insula de bucătărie a venit în anii 1960, când Julia Child și-a lansat show-ul culinar ce-i purta numele. Toată acțiunea acestei emisiuni avea loc pe blatul insulei de bucătărie, iar telespectatorii vedeau fără nicio opreliște că o astfel de piesă îți permite să gătești sub privirile invitaților, într-o atmosferă tare plăcută. Așa că insula de bucătărie a devenit un adevărat trend, o piesă de nelipsit în casele moderne, iar bucătăria open-space a redefinit spațiul de preparare a mâncării.

În anii 1980, introducerea hotei de bucătărie a dat un nou avânt insulei de bucătărie, permițând amplasarea acestei piese de mobilier la limita dintre living și bucătărie, parțial în living, parțial în bucătărie. De fapt,  nu a mai fost nevoie de două încăperi distincte, ci unul dintre pereții livingului a devenit bucătăria în sine. Iar din clipa în care a apărut prima hotă de integrat blatului de lucru, insula de bucătărie s-a transformat în adevărata scenă pentru prepararea mâncării.  +8 www.kuxa.ro

În zilele noastre, o insulă modernă poate ține loc unei întregi bucătării, cu frigider și dulapuri amplasate sub blat, cu sertare pentru alimente și veselă, cu chiuvetă, plită și hotă încastrate.  Avantajele acestei piese de mobilier sunt evidente:
-    Acces din toate părțile
-    Funcții multiple (preparare, depozitare, socializare, servit masa)
-    Poate ține locul mesei de musafiri în cadrul unei petreceri restrânse
... și, bineînțeles, este o piesă care-și păstrează spiritul modern, gata de personalizat în nenumărate stiluri de amenajare interioară.
 


Eclypse – conceptul unei bucătării neconvenționale

În industria mobilierului de bucătărie, Euphoria este un nume cunoscut. Știați însă că în portofoliul acestui producător se regăsește și conceptul unei bucătării pentru spații foarte mici? Poartă denumirea de Eclypse și reușește să-și ascundă cu brio funcția, câtă vreme nu o folosești.

 +3
Funcționalitate maximă într-un spațiu redus./Euphoria.com.ro  
  |  

Bucătăria Eclypse de la Euphoria se adresează celor care doresc o bucătărie modernă, discretă și perfect funcțională de integrat pe o suprafață redusă. Este ideală pentru garsoniere, studiouri sau locații AirBnB. Marele merit este aspectul unui corp de mobilier pentru living, o piesă elegantă, modernă, compactă.

Producătorii o descriu conceptul acestei bucătării drept un open space neconvențional. Dispune de toate elementele necesare unei bucătării, însă toate acestea rămân ascunse câtă vreme sunt în repaus. Este o bucătărie de amplasat pe un singur perete.

Bucătăria Eclypse dispune de toate elementele unei bucătării: spații depozitare pentru veselă, pahare, tacâmuri și alimente, electrocasnice (încorporate în spatele ușilor), blat de lucru rezistent. Nu putea lipsi nici locul de luat masa, în acest caz reprezentând o mică inovație, sub forma unei extensii ascunse de asemenea în spatele ușilor. Drept scaune, s-au preferat două piese înalte, dar suple și discrete – amândouă pot fi depozitate în spatele ușilor închise ale bucătăriei Eclypse atunci când nu sunt folosite.  

Acest concept de bucătărie se execută la comandă, în funcție de dimensiunile și finisajele alese de clienți. „Bucătăria Eclypse este dovada perfectă a faptului că bucătăriile la comandă sunt soluția ideală pentru amenajarea unui spațiu care reprezintă o provocare. Rezultatul este unul practic, calitativ și atrăgător din punct de vedere vizual.”, se arată pe site-ul Euphoria.  +3 www.euphoria.com.ro  +3 www.euphoria.com.ro


Blum – sisteme de ascundere a ușilor interioare

Într-o lume a aparențelor, până și mobilierul începe să-și ascundă adevăratul chip. E o glumă! Ce-i drept, funcția de ascundere a mobilierului continuă să se dezvolte, cu ajutorul sistemului Pocket pentru ușile de interior. La varietatea soluțiilor își aduce contribuția și Blum.

 +4
Revego - pe principiul „buzunarului” pentru mobilier./Blum.com/ro
  |  

Recunoscuți ca producători de sisteme și accesorii inedite menite să dea mobilierului un plus de funcționalitate, Blum propune soluția Revego, de ascundere a ușilor. A fost conceput cu gândul la spațiile interioare cu suprafețe reduse, unde anumite zone se pot ascunde atunci când nu sunt folosite. Spre exemplu, bucătăria, biroul de acasă, debaraua.

Sistemul Revego de la Blum se potrivește atât ușilor duble, cât și celor simple. Modul de funcționare este foarte simplu și elegant, marcat de eleganța tipică a produselor Blum. Ușa simplă se deschide printr-o simplă atingere ușoară, apoi se împinge până în spațiul-buzunar lateral, unde dispare ca prin minune. În cazul ușilor duble, e la fel de ușor – o mică atingere, ușile se pliază și apoi glisează în buzunarul lateral.

Acest sistem se potrivește și ușilor prevăzute cu mâner, modul de acționare fiind la fel de simplu – de această dată, se trage ușurel de mâner pentru deschiderea ușilor. Sistemul Pocket de la Blum se caracterizează prin ușurința folosirii, dar și a instalării. Asigură ascunderea unei anumite zone, dar și pe cea a ușilor atunci când nu se folosesc.   +4 www.blum.com/ro +4 www.blum.com/ro

„Grație unei lățimi a cavității de doar 100 mm în cazul aplicațiilor cu ușă simplă și 150 mm în cazul aplicațiilor cu ușă dublă, puteți proiecta și realiza sisteme Pocket cu ușurință. Montajul se realizează în mod rapid și clar, iar ajustarea ușilor se efectuează cu precizie. „ – se arată pe site-ul Blum România.
 


Culori îndrăznețe în bucătărie

Acest material nu este pentru cei care se tem să spargă tiparele amenajării bucătăriei, ci dimpotrivă, pentru cei dornici să se bucure acasă de un spațiu în trend și totuși neobișnuit. Mobilier de bucătărie pe comandă și o gamă de culori atipice sunt la îndemâna oricui. Doar curaj îți trebuie.

 +5
Cum să dai bucătăriei o notă de originalitate./Digsdigs.com  
  |  

Dacă v-ați săturat să vedeți proiecte de amenajare a bucătăriei în culori terne sau în combinații deja plictisitoare, nu disperați – se poate și altfel. Specialiștii amenajărilor interioare din Occident vin întâmpinarea voastră cu propuneri concrete în ce privește schema de culori a bucătăriei pentru anul 2022.

Galben

 +5 www.domino.com
Mai rar o bucătărie galbenă și totuși este una dintre propunerile cele mai pertinente. Ce-i drept, e vorba despre anumite nuanțe de galben, cele prăfuite, domoale, nu cele intense. Se pot folosi pentru scaunele din jurul mesei sau pentru corpurile de bucătărie așezate pe podea. Designerul Libby Rawes a explicat pentru site-ul Bhg.com: „Această culoare aduce căldură și voioșie într-o bucătărie, însă nu e nevoie ca toată bucătăria să fie galbenă. Se poate combina cu tonuri blânde de verde ori se poate folosi doar la nivelul pereților sau accesoriilor textile.”

Albastru în combinație cu nuanța naturală a lemnului

 +5 www.studiostrongwater.com
În proiectele de bucătărie realizate în România s-a împământenit o schemă deja obositoare: albastru, gri, galben. v-ați săturat de ea, nu-i așa? Cum ar să-i redăm atractivitatea? Nuanțele de albastru sunt potrivite pentru a da bucătăriei un aer original, dar în cu totul alte combinații – cea mai la modă implică culoarea naturală a lemnului, nuanțele roșcate sau tonurile de cărămidă arsă. Se poate adăuga și alb sau ivoire, iar efectul va fi grozav.

Roz sau roșu

 +5 www.home-designing.com +5 www.decorpad.com
Nu sunt culori pe care să le vezi prin bucătăriile din România și totuși se pot folosi cu dibăcie. Rozul șters este o nuanță tihnită care se poate aplica pe peretele principal al bucătăriei sau la nivelul faianței/gresiei. Implică folosirea unei scheme sigure: alb pentru mobilier, blaturi în culoarea lemnului și chiar auriu la nivelul accesoriilor de tip mânere, butoni sau corpuri de iluminat. Pentru cei cu adevărat îndrăzneți, culoarea roșie poate fi o opțiune spectaculoasă, dar folosită cu grijă – în special pentru accentul de culoare, adică la nivelul scaunelor, al insulei de bucătărie sau al dulapurilor de jos, în combinație cu tonuri contrastante clasice de tipul alb/negru.

Să dai culoare bucătăriei nu înseamnă neapărat să arunci mobila deja existentă și să comanzi ceva nou. De multe ori, cu puțină pricepere și cu ajutorul specialiștilor în culoare, e suficient să apelezi la soluția revopsirii mobilierului din bucătărie.