logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Marele pat din Ware – un pat cât o cameră

A fost odată ca niciodată – de fapt, chiar a fost, un pat de dimensiunile unei întregi încăperi. Marele pat din Ware este un pat care a făcut istorie cu patru-cinci secole în urmă și care astăzi are rolul unei piese de muzeu spectaculoase ce ar putea inspira un tip de design interior caracterizat prin grandoare.

Marele pat din Ware – un pat cât o cameră
Publicitate
Andreea Chiru  |  02 Februarie 2023

Marele pat din Ware se numără printre cele mai mari paturi din istorie, măsurând 3,26 m pe 3, 35 m – se spune că puteau dormi în el opt persoane deodată. Evident, era un pat susținut pe doi piloni spectaculoși – de o înălțime de aproape 2,70 m, prevăzut cu un tavan impresionant și cu o tăblie uimitoare, ce se termina pe două picioare scunde, solide. Cadrul Marelui pat din Ware a fost creat din lemn de stejar, iar detaliile ornamentale concurau cu masivitatea acestei piese de dormitor. Pilonii sunt de o remarcabilă frumusețe, în partea superioară având forma unui șnur răsucit, iar în cea inferioară fiind de formă dreptunghiulară, solidă, precum o adevărată construcție – ar putea fi folosite drept noptiere amplasate nu la capul patului, ci la picioare.

Marele pat din Ware își datorează masivitatea nu doar lățimii considerabile, ci și ornării sale. Cei doi piloni de sprijin, cât și tăblia sunt încărcați de sculpturi în lemn, iar pe partea laterală a tăbliei se regăsesc adevărate statuete umane din lemn deschis la culoare, amintind de moda decorării renascentiste. A fost înfrumusețat inclusiv cu două panouri de marchetărie, pentru un efect de bogăție decorativă.

Istorie
Marele pat din Ware a fost construit în jurul anilor 1590 de către un tâmplar pe nume Jonas Fosbrooke, la comanda unui proprietar de han din orașul Ware, în apropierea Londrei. A devenit o adevărată atracție turistică, călătorii oprind nu doar ca să-l vadă, ci și ca să-l folosească. Așa se explică și nenumăratele „contribuții” aduse de necunoscuți acestei piese de mobilier: cuplurile care dormeau în acest pat obișnuiau să-și lase amprenta, scrijelind în structura lemnoasă a patului propriile nume sau chiar aplicând pecețile personale.
În prezent, Marele pat din Ware poate fi admirat în colecțiile Muzeului Victoria & Albert din Londra, care l-a cumpărat contra unei sume exorbitante pentru timpurile sale în anul 1931.

Publicitate