Montana: mobilier cu inserții neașteptate

Funcționând încă din 2009 sub sloganul „mobilă cu tradiție din Țara Moților”, Montana se numără printre producătorii de mobilier în pas cu originalitatea. În portofoliul său se regăsesc colecții dintre cele mai variate ca stil, trei dintre acestea atrăgând în mod special atenția.

 +4
Inserții de beton, ardezie sau metal./Mobilamontana.ro  
  |  

Cu toate că piesele de mobilă Montana se pot integra ușor unei amenajări în stil clasic, dispun de elemente care să le scoată în evidență. Spre exemplu, inserțiile din materiale mai puțin obișnuite pentru mobila de acasă.

 +4 www.mobilamontana.ro În colecția Beton se găsesc mai multe modele de mese cu aspect clasic, uneori rustic, având însă o combinație inedită de materiale: beton și lemn. Și asta într-o asamblare exact invers decât te-ai fi așteptat. Picioarele meselor sunt din lemn de stejar în finisaj natural, iar blatul este din beton, cu o inserție discretă de lemn de stejar. Rezultatul? Mese trainice, solide, impunătoare și, mai ales, rezistente atât în spații indoor, cât și outdoor.

 +4 www.mobilamontana.ro Colecția Gotham cuprinde piese de mobilier cu rol de depozitare, în speță bufete și comode. Interesantă este combinația sobră de cadru metalic și lemn învechit în mod natural, ușile acestor piese având o textură spectaculoasă, ca de plăcuțe ieșite în relief. Finisajul negru contribuie la efectul de eleganță cumpătată și recomandă această colecție amenajărilor în mai multe stiluri.

 +4 www.mobilamontana.ro O colecție care se înscrie în același tipar al combinațiilor interesante este Siona. Aici elementul surpriză este ardezia, folosită atât în scop practic (integrată blatului de masă sau bufet), cât și în scop decorativ (ca ornament pentru ușile dulapurilor). Lemnul folosit este cel de stejar, ardezia este de tip flexibil, iar efectul cromatic este unul caracterizat prin deplină armonie.

Fabrica Montana Câmpeni se găsește în județul Alba, iar mobilierul se vinde prin magazine partenere. Pe lângă colecțiile de serie, la Montana se poate comanda mobilier pe dimensiunile și preferințele estetice ale clientului. Serviciile acestui producător includ consultanță, suport în ce privește măsurătorile, transport și la nevoi montaj.


Istoria mobilierului: 3 scaune ultrafaimoase

Când vine vorba de cultură generală, se regăsesc printre cunoștințele elementare și câteva informații din istoria mobilierului. Spre exemplu, despre piese de mobilă cu rol de „icon” cel puțin în secolul XX. Iată trei modele de scaun care au scris istorie.

 +4
Nu se poate să nu le cunoști!/Mobirom.ro  
  |  

Se regăsesc astăzi în mai toate casele din lume, sub diverse forme și interpretări, dar au pornit de la un model de scaun în vogă cu zeci (sau chiar sute) de ani în urmă. Să le luăm pe rând:

 +4 www.thonet.com.au Scaunul Thonet. Nu se poate să nu-l știi. A fost inventat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, la curtea imperială a Austriei și s-a vândut într-un număr record de exemplare. Secretul? A fost primul model de scaun care a folosit tehnica curbării lemnului. Pur și simplu, a creat o revoluție. Un spătar curbat, un șezut perfect rotund, patru picioare dintre care două de sine stătătoare și celelalte două reprezentând prelungirea spătarului. A fost denumit scaunul Thonet nr.14 și de-a lungul timpului a fost remodelat, preluat, reinterpretat până ce variantelor de design li s-a pierdut numărul. Astăzi, la noi în țară, există un producător de scaune destinate industriei HoReCa, scaune fabricate după tehnica originală Thonet, de curbare a lemnului.

 +4 www.somnexpo.ro Scaunul outdoor Adirondack. Sigur îl știi, deși îți poate părea un model contemporan. Nici gând. A fost inventat în anul 1902 de Thomas Lee care i-a dat această denumire după peisajul care l-a inspirat – Munții Adirondack din nordul SUA. Este acel scaun din lemn (mai bine zis din 11 elemente de lemn) în care simți că te poți cufunda pentru a inspira tot aerul naturii. În următoarea perioadă de timp, a cunoscut faima nu sub forma unui scaun pentru familie, ci pentru sanatoriile de bolnavi de plămâni. Șezutul adânc și brațele înalte, amplasate în unghi larg, asigură corpului o poziție ideală pentru respirat din tot plămânul. Astăzi, scaunul Adirondack și-a păstrat destul de mult caracteristicile originale, putând fi ușor recunoscut, indiferent de adăugirile la nivel estetic.

 +4 www.knoll.com Scaunul Barcelona. Sau cel mai faimos scaun folosit în amenajările de design interior cu pretenții. Acest model a fost inventat de Ludwig van der Rohe și Lilly Reich în 1929, sub deviza „mai puțin înseamnă mai mult”, și reprezintă un model încă nespus de modern. Combină aspectul simplu cu întrepătrunderea unor elemente complexe și constă într-un cadru metalic – picioarele ușor curbate sunt îmbinate sub forma literei X, ceea ce nu se observă decât din lateral. Șezutul și spătarul sunt din piele, au dimensiuni aproape egale și lasă impresia unei simplități desăvârșite. Este unul dintre modelele de scaun cele mai folosite în variante nespus de apropiate de modelul original.

Evident, istoria mobilierului a cunoscut mult mai multe scaune de tip icoană, dar acestea trei sunt pe cât de faimoase, pe atât de încă actuale.


Atelier Kairos – covoare unicat, împletite manual

Când imaginația întâlnește grija față de mediul înconjurător, designul poate evolua în direcții mai creative decât ne-am aștepta. Este exemplul Atelierului Kairos, producător de covoare împletite manual, după tehnici tradiționale și din materiale prietenoase cu natura.

 +5
Creativitate și tehnică pentru personalizarea podelelor./Atelierkairos.com  
  |  

Colecția de covoare-unicat ale Atelierului Kairos este dovada cea mai bună că poți crea accesorii textile de valoare, respectând în același timp tradiția și resursele naturale. Înființat de Sorin Urziceanu și Horia Berca, acest atelier reprezintă o afacere destul de inedită nu doar prin estetica aparte sau prin dimensiunile covoarelor, ci și prin întreg procesul de creație.

Covoarele Atelierului Kairos sunt realizate manual în Nepal, din materiale perfect naturale. Materialul de bază este lâna naturală, la care se mai pot adăuga mătasea naturală sau cânepa. Lâna provine de la oile care pasc liber pe culmile Tibetului. Covoarele sunt realizate după tehnica veche, tradițională a lucrului manual, fiind un adevărat spectacol al mâinilor dibace. Procesul include etape precum pieptănarea lânii, tors, răsucit pe fus, vopsit, țesut la război, tuns, spălat – toate acestea fiind realizate manual, de lucrători iscusiți din Nepal.

Covoarele Atelierului Kairos pot fi personalizate pe gustul clientului la nivelul cromaticii, dimensiunilor și materialului. Există și posibilitatea realizării de covoare Kairos la comandă, clientul fiind consiliat pentru ca produsul final să fie unul de excepție.

„Într-o lume dominată de produse fără cusur, fabricate de utilaje industriale, Atelier Kairos este despre dorința de a păstra vii tehnicile tradiționale, dovedind că intervenția manuală aduce un plus de valoare și oferă suflet fiecărui produs în parte” – se arată pe site-ul atelierului.  +5 www.atelierkairos.com +5 www.atelierkairos.com +5 www.atelierkairos.com


Jim – rotunjimi pentru living

Design plin de originalitate, inspirat de dorința de personalizare a clientului, forme neașteptate, garanție prelungită și un lanț de magazine în mai multe orașe ale României. Divanissimi creează canapele și fotolii tot mai neconformiste.

 +4
Un nou set spectaculos de la Divanissimi./Divanissimi.ro  
  |  

Cel mai nou set pentru living prezentat de Divanissimi poartă denumirea Jim și este o reinterpretare a unui model mai vechi, Mick. Setul cuprinde canapea și fotoliu, ambele cu un design fresh, marcat de rotunjimi care se integrează armonios într-un living amenajat în stil minimalist, și ca forme, și din punct de vedere cromatic.

Setul Jim și-a căpătat înfățișarea finală în urma personalizării pentru un anume client, fiind un exemplu de mobilier creat dintr-o ambiție. „Oricine face producție customizată în România și pune preț pe alegerea materialelor a auzit neîncetat că piața nu ar fi pregătită”, scriu reprezentanții fabricii de mobilă de la Brașov. Setul Jim este așadar o alegere îndrăzneață nu doar din punctul de vedere al formelor rotunjite, ci și al tapițeriei. De fapt, tocmai asta e aspectul cel mai original: o combinație între designul elegant și un material de acoperire aflat la extrema confortului.

Setul Jim conține o canapea și un fotoliu (sau două, în funcție de nevoile clienților), canapeaua fiind disponibilă în mai multe formate de dimensiuni: cu două locuri sau cu trei locuri, respectiv cu trei locuri în variantă maximă (adică atingând o lungime de 245 cm).
Structura este din lemn, picioarele discret amplasate sunt din fier îmbrăcat în lemn de stejar, iar spătarul și șezutul sunt umplute cu un amestec de puf de gâscă și fibră siliconată.

„Începând cu tâmplăria, continuând cu produsul în alb, de la croit și cusut până la montaj și livrare, totul este făcut de noi, cu resurse interne.”- se explică pe site-ul Divanissimi secretul unor piese de mobilier cu design atipic.  +4 www.divanissimi.ro +4 www.divanissimi.ro +4 www.divanissimi.ro
 


Nuvola – canapeaua puzzle, realizată la Brașov

Pornind de la un singur model de canapea realizată pe comandă, fabrica Divanissimi cu sediul în Brașov a ajuns să dezvolte un adevărat nou concept de mobilier. Și anume, canapeaua puzzle. În funcție de modulele pe care le adaugi sau de culori, devine de fiecare dată altceva.
 

 +4
  În ce fel se poate transforma o simplă canapea la comandă?Divanissimi.ro
  |  

Dacă intri pe site-ul producătorului de canapele Divanissimi (sau chiar în magazinele fizice), ai putea fi uimit negăsind o droaie de modele de mobilă tapițată. Nimic mai fals. Pentru că luându-te după denumirile produselor, descoperi câteva, dar dacă răsfoiești albumele foto ale producătorului, nu mai contenești să descoperi noi și noi modele.

Secretul este acesta: un simplu model de canapea Divanissimi poate fi personalizat și transformat în zeci de variante, astfel că sub o singură denumire poți descoperi o groază de modele aproape complet diferite. Este cazul canapele Nuvola, pe care cei de la Divanissimi singuri o numesc canapeaua puzzle. A fost personalizată în atât de numeroase feluri, încât a trecut de la un simplu model la o adevărată întreagă colecție.
Nuvola este un cumul de module de dimensiuni și forme diferite care se pot combina și personaliza în nenumărate feluri – imaginație să ai!

Modulele se pot comanda într-o varietate de culori și nuanțe și de posibilități de combinare. Se pot așeza unele în continuarea altora, se pot amplasa pentru obținerea unui colțar sau pentru crearea unei adevărate insule de relaxare în mijlocul camerei. Armonia formelor ce compun canapeaua Nuvola le face ușor de folosit în mai multe feluri. Spre exemplu, un modul poate deveni fie spătar, fie separator de șezuturi, un altul se poate transforma din braț al canapelei în șezut cu altă înălțime sau în... măsuță de cafea.

Despre canapeaua Nuvola, chiar reprezentanții Divanissimi declară: „A fost probabil făcută într-un milion șapte sute de mii de variante. Cu pouf mic integrat, fără, cu pouf mare separat, de pus în față, în lateral, pe spate, cu colț, cu șezlong, canapea liniară, cu brațe, cu un singur braț, cu șezut dublu, cu un spătar mai înalt decât celălalt, cu module egale, cu module de lărgimi diferite sau lungimi, verde, albă, fucshia, într-o singură culoare, în 2, în mai multe, cu pattern, din in, din catifea, din bumbac, combinată, cu șnurul din aceeași stofă, cu șnur din catifea, cu șnur în contrast, cu șnur în aceeași culoare, cu șnur portocaliu pe stofa gri. Doar să ne dai șansa.”

 +4 www.divanissimi.ro +4 www.divanissimi.ro +4 www.divanissimi.ro