Mese spectaculoase, realizate în ateliere din România
Există numeroase ateliere de lemn, deschise de tineri profesioniști și pasionați ai designului de produs, ale căror piese de mobilier te lasă cu gura căscată. Forme atipice, accente de stil aproape necunoscute marelui public, materiale din surse sustenabile și funcționalitate deplină – iată trăsăturile unui tip de mobilă creativă și originală. Ceea ce urmează să vă arătăm în acest material se întâmplă în România.
Deși multă lume preferă mobila unor mărci consacrate și internaționale, în România se fabrică un soi de mobilier plin de personalitate, un soi de mobilier unicat în adevăratul sens al cuvântului. Am făcut o selecție de câteva piese de mobilă absolut uimitoare, descoperite în portofoliile unor ateliere de design răspândite în toată țara și care merită atenția noastră.
Atelierul Armonica Wood se găsește în județul Bihor și aparține unor tineri pasionați de lucrul cu lemn, de design și de creație. Nu sunt demult pe piața producătorilor de mobilă, dar sunt ambițioși și gata de muncă. printre serviciile lor se numără: mobilier unicat pe comandă, restaurare mobilier, lucrări de tâmplărie la domiciliul clientului, gravură în lemn. Sunt admiratorii stilului Nakashima și au și cum s-o dovedească: o măsuță din lemn de stejar și cireș, într-o deplină echilibristică. Blatul este mai lung decât baza în forma literei T răsturnate și totuși măsuța este absolut stabilă. Finisată cu ulei și mai apoi cu lac, măsoară 45 cm înălțime și rezistă de minune atât indoor cât și outdoor.
În Atelierul de Tâmplărie Târgu Mureș, am dat peste o măsuță de living uimitoare prin detalii decorative. Este realizată din lemn de cireș și are o formă geometrică ce transmite robustețe și trăinicie. Dar elementele care asigură legătura dintre blat și bază sunt atuul acestei piese pe care ai sta parcă s-o admiri la nesfârșit – două picioare de grosime diferită, dotate cu rastele inegale, cu atât mai decorative. Designul îi aparține talentatului Teodor Apopei, îndrăgostit de mobilierul unicat din lemn masiv.
Masa pe sticle este creație a Atelierului Șezi din județul Alba și a fost realizată pe comandă pentru proprietarul unei crame. Făurită din lemn masiv, este o combinație cu elemente metalice vopsite în negru, contribuind la un contrast cromatic reușit. numele i se trage de la forma alungită a celor patru picioare – dau impresia unor sticle înalte și suple. De fapt, își trag obârșia din inepuizabila sursă de inspirație a Coloanei Infinitului, purtând un plus de semnificație românească. Dar tot portofoliul brandului Șezi e încărcat de piese care mai de care.
De la Atelierul cu Lemn ne-a plăcut în mod deosebit masa Ovel pentru dining. Este o piesă din lemn de salcâm, deosebit de grațioasă și aparte nu neapărat prin formă, cât mai ales prin combinația cromatică și modul de vopsire a elementelor. Blatul oval se sprijină pe patru picioare ușor înclinate spre margini. Elementul-surpriză? Inserțiile metalice, de culoare neagră, care se lungesc pe fațeta principală a fiecărui picior și înfășoară muchia blatului, într-un concept original, specific designului de produs.
Sunt doar o foarte mică mostră de piesele de mobilier minunate pe care le-am putea lua acasă, le-am putea folosi cu drag și le-am putea transmite generației viitoare.