Un librar din Constanța realizează mobilier pentru propria afacere
I-am descoperit lucrările pe grupul Tâmplarilor deschis publicului pe o rețea socială, apoi am descoperit că este la origine librar. Vorbim despre Cristian Zeciu, omul din spatele cafenelei literare Prăvălia cu cărți, din Constanța. În timpul liber se ocupă cu realizarea de piese de mobilier cu design inedit, piese exclusiv din lemn. Pe cele mai multe le execută la cererea soției ori pentru spațiul pe care-l administrează.
Pasionat de lemn, de mobilier și de un design cât mai natural în mod creativ, Cristian Zeciu se mândrește cu piese de mobilă care mai de care mai speciale, de la măsuțe/mese, la corpuri de iluminat sau chiar tocătoare de bucătărie. Tot ce poate fi mai atipic la nivelul detaliilor funcționalo-estetice iese din mâinile’ sale, astfel că multe dintre piese nasc pe internet nu doar admirația și curiozitatea, ci și întrebarea: „Cât costă?”. Numai că abia câteva sunt de vânzare, Cristian Zeciu lucrând pentru apropiați, pe bază de comenzi, în general, și cel mai adesea pentru mobilarea spațiului Prăvălia cu cărți.
Cea mai recentă lucrare este o masă de cafea, caracterizată de o combinație a formelor geometrice: blat dreptunghiular și picioare arcuite cu mare meșteșug, lăsând impresia unui material maleabil, absolut flexibil care se poate îndoi nu o dată, ci de două sau mai multe ori. Îmbinarea cu blatul arată inovator și trezește curiozitatea admiratorilor, iar Cristian Zeciu a promis ca-n următoarele zile să publice și un video al procesului de fabricație al mesei. Cele patru picioare sunt de fapt două, frumos arcuite și având ca legătură patru stinghii ușor arcuite la rândul lor. Frezarea și ceruirea individuală a fiecărui element sunt desăvârșite, punând în valoare fibra lemnului din orice unghi.
O altă piesă de mobilier având parcă aceeași sursă de inspirație este un lampadar relativ înalt, prevăzut cu o măsuță tip noptieră – o idee inedită și ultrafuncțională ce-și poate găsi locul și într-un living, și într-un dormitor. Blatul măsuței are o formă relativ ovală și se sprijină pe trei picioare, al treilea fiind însuși piciorul lampadarului. Iese în evidență aceeași tehnică de îndoire/arcuire și îmbinare originale a elementelor ce asigură stabilitatea piesei.
Tot pe grupul dedicat pasionaților de mobilier original, Cristian Zeciu a postat și o măsuță inspirată de stilul Nakashima. Este un exemplu reușit de mobilier caracterizat prin forme neregulate, blatul fiind decupat dintr-o bucată mare de nuc – „măsuța” are un metru lungime și o grosime de 65 cm,cu margini șlefuite perfect. Ar fi putut ieși o piesă ca multe altele de pe internet, explică Cristian Zeciu, dacă i-ar fi adăugat picioare clasice, „niște bețe din lemn sau metal”. În schimb, a cioplit o adevărată bază solidă, obținută printr-o îmbinare a trei bucăți de lemn, fiecare de altă grosime și formă.
Dacă vă plac piesele lui Cristian Zeciu, puteți vedea mai multe (și pe viu), vizitându-l la Prăvălia cu cărți din Constanța.