Cum a fost la Interior Design Week

În perioada 10-16 octombrie, s-a desfășurat la Cluj Napoca un eveniment gândit să ajute la transformarea designului interior într-o adevărată practică de amenajare a locuințelor și spațiilor de lucru: Interior Design Week.

 +6
Un eveniment care să aducă designul interior mai aproape de oameni./Facebook.com/IuliusMallCJ  
  |  

Este vorba despre o inițiativă salutară, primită cu entuziasm de producători de mobilă și studiouri de design interior de prestigiu din țară. Conceptul a fost pe cât de simplu, pe atât de eficient: amenajări realizate la scară naturală și expuse într-un mall. Zona parterului din Iulius Mall Center (Cluj) a fost transformată într-un adevărat maraton al pieselor de mobilier și accesoriilor textile și decorative expuse în chip armonios, sub forma unor proiecte de amenajare.

Organizatori: studioul de design Fashionable Interior și Iuliu Mall Cluj-Napoca. Au participat circa 18 furnizori de mobilier și soluții de amenajare oferind celor care au trecut pragul mallului nu doar un prilej de admirare ci și de inspirație. Fie că a fost vorba despre amenajarea unui dormitor, a unei camere pentru copii sau a unei zone de living, proiectele au reușit să se prefacă într-un cert argument pro-amenajare a spațiilor cu ajutorul specialiștilor.

Printre participanții la Interior Design Week s-au numărat Mobila Dalin, AIO Living, OSO Decor, Delta Studio, Prima Lighting, Chromatic House etc. „Ideea a pornit din dorința de crea un spațiu ambiental care să te inspire și să îți ofere posibilitatea să cunoști mai bine furnizorii din piața locală de amenajări interioare”, se arată pe site-ul organizatorului.

 +6 www.facebook.com/IuliusMallCJ +6 www.facebook.com/IuliusMallCJ +6 www.facebook.com/IuliusMallCJ +6 www.facebook.com/IuliusMallCJ +6 www.facebook.com/IuliusMallCJ
 


Xylexpo 2022 – succes dincolo de așteptări

În perioada 12-15 octombrie, s-a desfășurat la Milano ediția cu numărul 27 a târgului de tehnologie pentru prelucrarea lemnului și industria mobilierului, Xylexpo. Organizatorii s-au arătat mai mult decât impresionați de participarea masivă din partea vizitatorilor.

 +3
În cadrul ediției cu numărul 27 au fost înmânate și premii pentru inovație./Xylexpo.com  
  |  

A fost o ediție de succes, cu atât mai mult cu cât a atins nivelul de participare de dinainte de pandemia de COVID, o performanță încă neatinsă de alte evenimente de profil. Dedicat exclusiv vizitatorilor profesionali, Xylexpo 2022 s-a bucurat de prezența a 16.000 de vizitatori unici, per total 22.000 de vizitatori, unii dintre aceștia trecând pragul centrului de desfășurare de mai multe ori de-a lungul aceleiași ediții.

În paralel, ultimele două zile ale târgului au fost marcate de ceremoniile de acordare a patru premii pentru inovație. Este vorba despre Xylexpo Inovation Awards, ajunse la ediția a patra. Cele patru trofee se acordă pentru patru dimensiuni ale industriei: lemn masiv, panouri, finisaj, respectiv digitalizare și sustenabilitate.  +3 www.xylexpo.com +3 www.xylexpo.com

La categoria procesarea lemnului masiv, premiul Xylexpo pentru inovație în 2022 a fost atribuit companiei Paoletti Energy, pentru sistemul de lipit denumit „Iglueing PUR Hyper”, considerat un sistem absolut inovator pentru aplicarea adezivului în cazul îmbinării în dinți.

Categoria de procesare a panourilor de lemn a marcat o premieră, în sensul că premiul a fost împărțit de două companii care au propus soluții inovatoare, foarte diferite, dar egal de eficient in  ce privește aceeași problemă: siguranța în operarea utilajelor de tăiere. Câștigători: soluția „Hand Guard” de la Altendorf, respectiv  „Blade Off” de la SCM Rimini.

În categoria finisaje, s-a impus utilajul de aplicare a vopselei „Excellent CM80”, de la Makor, având marele merit al unei aplicări ultraeficiente și cu grad sporit de uscare în cazul vopselelor pentru lemn.

Pentru categoria digitalizare, s-a mizat pe un trend deja consacrat, iar premiul a fost decernat companiei SCM Rimini pentru sistemul „Digital Factory”, ce oferă posibilitatea urmăririi în detaliu a întregului proces de producție, de la faza de comandă/ producție propriu-zisă/ postvânzare.

Inovație în sustenabilitate – acest premiu Xylexpo a ajuns la compania Spanex pentru un utilaj care extrage praful de lemn rezultatul în timpul prelucrării lemnului, aducând beneficii contra risipei de energie și a afectării sănătății muncitorilor.

În același timp cu desfășurarea celei de-a 27 ediții Xylexpo în format fizic, organizatorii au decis și desfășurarea online, acest lucru reprezentând o oportunitate de afaceri cu atât mai mare, la nivelul vizitatorilor profesionali care nu au putut ajunge personal la Milano.


Creative Night Talks: rezumatul celui de-al cincilea sezon

Creative Night Talks, conferințele online inițiate de Revista Atelierul și moderate de Mihaela Ion, au ajuns la finalul celui de-al cincilea sezon. Invitați la discuții au fost oameni din domeniul industriilor creative și stakeholderi în cadrul artei contemporane, fiecare speaker venind cu informații punctuale, know-how și cu recomandări pertinente de bune practici.

 +67
Discuții despre colaborare și coproducție./Revista-atelierul.ro  
  |  

Pe partea de artă contemporană, invitate în cadrul Creative Night Talks au fost Suzana Vasilescu (fondatoare Galeria Suprainfinit și co-fondatoare Ans Azura) și Ioana Chira (Gallery Manager la Gaep). Ele au vorbit despre statusul artei contemporane pe plan național și internațional și au oferit sfaturi artiștilor și creatorilor aflați la începutul carierei.

Cu invitatul Mihai Mitrică (fondator Animest) am discutat despre festivalul Animest și industria independentă de film; tot el ne-a povestit și despre echipele de producție cinematografice și despre strategiile culturale pentru promovarea acestei industrii. Sabina Hondru (Iordache), co-fondatoarea Printoteca, Sticker Republic, T-Shirt Van și Stereohip, a dat detalii punctuale despre proiectele sale, dar mai ales despre modul în care colaborează cu artiștii naționali. Sabina a făcut și unele recomandări utile legate de meseria creativă în contextul fluctuaților economice ale pieței.

Dragoș Motica, directorul creativ al brandului home and decor Așkia și designer la Dragoș Motica Studio, a povestit cu sinceritate despre parcursul său în domeniul creativ, menționând și schimbările prin care au trecut propriile afaceri.

Cu Florina Dascăl, în cadrul ultimei ediții a sezonului, am discutat despre ZAIN – festivalul de creativitate organizat în Cluj Napoca și despre Vilegiatura.

Bineînțeles, și acest al cincilea sezon a avut în deschidere un concert live, transmis online. Pe ritmuri de bossa nova, Mara Halunga & Cauê De Marinis Project ne-au transpus în vibe-ul muzicii braziliene.

Toate interviurile Creative Night Talks au avut ca numitor comun discuțiile despre voluntariat creativ, comunicare și colaborare. Moderatoarea discuțiilor, Mihaela Ion, confirmă acest lucru: „despre comunicare și colaborare/coproducție au vorbit toți speakerii edițiilor. Cu toții ne dorim ca industriile creative și culturale să se dezvolte eficient și coerent, iar acest lucru se poate realiza prin colaborare, cooperare între stakeholderi și cei aflați la început de drum. Proiectele creative și culturale au nevoie de comunicare, de voluntari, dar mai ales de sprijinul întregii comunități. Împreună putem să creștem eficient, să dezvoltăm statusul creativ național și să realizăm proiecte care aduc schimbare.”

Rezultate în cifre: proiectul a avut șase speakeri interdisciplinari, peste 4000 de persoane care au urmărit edițiile sezonului, doi co-finanțatori publici și privați, peste 200 de preluări ale haștagului #CreativeNightTalks, peste 30 de parteneriate media oficiale și neoficiale.

Edițiile Creative Night Talks sunt arhivate și disponibile în mod constant și gratuit pe site-ul Revista Atelierul, pe pagina de FB și pe paginile de social media cu care am realizat crossposting. Conferințele online Creative Night Talks, curatoriate de Revista Atelierul, propun o abordare multidisciplinară a ceea ce devine un ghid de noi bune practici, în domeniul industriilor creative și culturale.


Diploma – festivalul noii generații de arhitecți și designeri

Astăzi începe Festivalul Diploma din cadrul Combinatului Fondului Plastic. Cum vremea ne încurajează să ieșim din case, Diploma este locul în care putem descoperi trendurile în materie de arhitectură și arhitectură interioară printre cei mai tineri specialiști ai domeniului.

 +67
Un eveniment pentru creativii din România./Diplomafestival.ro  
  |  

Festivalul a ajuns în 2022 la cea de-a noua ediție și se desfășoară pe parcursul a nouă zile, între 7 octombrie și 16 octombrie, organizat fiind de The Institute și Diploma, în incinta Combinatului Fondului Plastic, sub forma a cinci pavilioane denumite sugestiv: Galeria Senat, Spațiul The Institute, Galeria IOMO, Galeriile ArtSafe și spațiile conexe ArtSafe.

În cadrul Diploma 2022, au fost selectate 125 de proiecte artistice din 17 categorii creative, printre care: arhitectură, arhitectură de interior, design de produs și design industrial, design grafic, peisagistică, artă murală, sculptură, artă textilă, ceramică, urbanism. Expoziția se poate vizita în timpul săptămânii între orele 16:00 și 22:00, programul prelungindu-se în weekend – 10:00-22:00.

Conceptul Diploma 2022
Anul acesta ediția Diploma are un caracter ceva mai aparte. Cei 128 de artiști, arhitecți și designeri își expun lucrările de diplomă, oferind vizitatorilor o perspectivă asupra creativității celei mai noi generații de creativi din România. Lucrările din cadrul Diploma 2022 reprezintă un indiciu despre direcțiile în care se îndreaptă în anii ce vin trendurile în materie de amenajări interioare și artă.

Programul festivalului
Dincolo de expoziția din cadrul Combinatului Fondului Plastic, organizatorii au pregătit o serie de ateliere, discuții, petreceri și open-doors menite a reda atmosfera unui adevărat festival al tinereții și creativității. Asociația De-a Arhitectura își propune cu acest prilej să atragă atenția asupra unui aspect sensibil: mediul construit înconjurător.

În ziua de 13 octombrie, atelierele artiștilor consacrați din cadrul Combinatului Fondului Plastic vor fi deschise marelui public, preț de o seară specială. Bineînțeles că vor fi și petreceri – în curtea clădirii, amenajată special pentru acest festival de arhitecții echipei BAZA. Deschidem Orașul.

„Pentru a noua oară, DIPLOMA Show devine nu doar locul de întâlnire, ci și punctul de lansare și promovare a noilor talente, într-un eveniment unic în care aceștia își pot prezenta lucrările publicului larg și profesioniștilor din lumea artistică din România.” – se arată pe site-ul Diploma.

Intrarea este liberă!


MINDTHEGAP – Best Fabrics&Wallpaper la Londra!

Încheiem săptămâna cu o veste bună pentru producătorii de mobilă și accesorii din România: în cadrul festivalului Homes and Gardens de la Londra, MINDTHEGAP a obținut premiul Best Fabrics&Wallpaper, cu o colecție menită să redea spiritul Woodstock.

 +5
Best Fabrics&Wallpaper la Londra!/Mindtheg.com
  |  

Colecția poartă denumirea de WOODSTOCK 69 și ar putea fi caracterizată drept una cu accente boho, exprimând curajul culorilor și al imprimeurilor. A fost inspirată de celebrul festival de „pace și muzică”, al cărei nume îl poartă, și cuprinde variante de tapet, dar și materiale textile de folosit ca țesături pentru mobilier sau accesorii textile (fețe de pernă, spre exemplu). Combinațiile cromatice sunt pline de intensitate și densitate, ducând la produse care să impună fără ezitări o atmosferă anume. Echipa MINDTHEGAP își descrie colecția câștigătoare chiar așa: „Un amestec bohemian de imprimeuri și culori. Colecția redă spiritul acelor trei zile călduroase de iubire și muzică.”

Colecția WOODSTOCK 69 este deja cunoscută publicului de acasă, fiind expusă în cadrul ElectricCastle 2022, sub sloganul „Making music look good”. În cadrul Homes&Garden desfășurat la Londra, a fost răsplătită cu trofeul Best Fabrics&Wallpaper Collection. „Acordat de un juriu onorant, acest premiu reprezintă pentru noi o confirmare profesională a eforturilor pe care le-am depus în realizarea uimitoarei colecții WOODSTOCK 69.” – se arată pe contul de Facebook al MINDTHEGAP.

Felicitări echipei!

 +5 www.mindtheg.com +5 www.mindtheg.com +5 www.mindtheg.com +5 www.mindtheg.com