WDC 2022 Forum – conferințe despre design, trenduri și digitalizare

În perioada 20-23 septembrie, la Valencia are loc târgul deja consacrat Feria Hábitat Valencia. O noutate pentru industria designului ține de seria de conferințe WDC 2022 Forum care se va desfășura în cadrul târgului de mobilă din Spania.

 +72
Un eveniment interactiv în cadrul târgului Feria Hábitat Valencia./Feriahabitatvalencia.com  
  |  

Dincolo de dimensiunea expozițională a renumitului târg Feria Hábitat Valencia, organizatorii au decis să pună în lumina reflectoarelor nevoia dezbaterilor dedicate designului în primul rând. De aici decurg trendurile, iar printre trenduri, digitalizarea a devenit mai mult decât actuală. Așa se justifică conferințele WDC 2022 Forum (World Design Capital), care constau în mese rotunde, ateliere de lucru și prelegeri ce se vor ține într-un spațiu special dedicat – etajul 3 al centrului expozițional Feria Valencia, conceput de designerul local Pepe Cosin.

Tematica conferințelor WDC 2022 Forum ține de recunoașterea designului drept strategie de afaceri într-un viitor cât mai apropiat pentru toți actorii industriei de amenajări interioare, de la creatori de spații până la producători, meșteșugari, retaileri sau distribuitori. Pe scurt, e vorba despre așezarea accentului pe detaliile cele mai importante ale domeniului: creativitatea și inovația. De aici pornește capacitatea de schimbare, abilitatea de a aduce mereu ceva nou – iar printre noutățile deja în trend se regăsesc în special strategiile de digitalizare.

Conferințele WDC 2022 Forum vor avea loc în data de 20 septembrie, debutând cu prezentarea activităților care au făcut ca în anul 2019 Valencia să fie desemnată drept Capitala Mondială a Designului pentru anul 2022. Prelegerile se vor ține până în ziua de 22 septembrie și vor fi marcate de prezența unor nume consacrate de pe piața designului din Spania. Bineînțeles, nevoia de design sustenabil se va regăsi printre temele cele mai fierbinți.

Despre Feria Hábitat Valencia
Este principalul eveniment dedicat industriei mobilierului Made in Spain și de la an la an se bucură de o recunoaștere și participare internațională tot mai importantă. La cea mai recentă ediție au fost înregistrați aproape 33.000 de vizitatori profesionali și expozanți din 70 de state.


IFEX 2022 – s-a încheiat o nouă ediție de succes

Desfășurare face to face, participare impresionantă, expozanți și vizitatori la nivel internațional – e evident că industria mobilierului începe să-și revină după cei doi ani de pauză în ce privește evenimentele, pe fondul pandemiei de COVID.

 +72
Expozanții de la IFEX prezintă standuri extrem de plăcute la fiecare ediție a târgului
  |  

Într-un climat de revenire la normalitate s-a desfășurat și ediția IFEX (Indonesia International Furniture Expo) a anului 2022. Evident, în același loc deja consacrat, și anume Jakarta Expo Center din Kemayoran. Acestui eveniment i s-au pus la dispoziție galeriile A, B, C și D, însumând o suprafață de 50.000 mp, pentru a deservi participarea a 350 de expozanți.

Această ediție a avut loc în perioada zilelor 18-21 august și organizatorii o numesc un succes, cu toate că datele oficiale nu au fost încă publicate, ci sunt în curs de publicare. O combinație de unicitate, inovație și tehnologie, IFEX reprezintă un cadru ideal de expunere a producătorilor de mobilier din Indonezia. Tematica s-a păstrat în continuarea celei lansate în anul 2019, și anume REDEFINEȘTE – INSPIRĂ – INOVEAZĂ. Elementele-cheie ale tematicii se referă la noutățile ce vor dicta trendurile amenajărilor interioare în perioada următoare, cu accent pe mobilier artizanal inspirat de bogățiile naturale specifice Indonesiei.

 +72 MagMob Ediția 2022 a atras mii de vizitatori din Asia, Australia, Europa și America de Nord

„Conceput pe plan local pentru a îndeplini standarde internaționale” – acesta a fost motto-ul ediției 2022 a IFEX, aducând în prim-plan soluții inovatoare pornite pe plan local, dar cu trimitere la așteptările internaționale.

IFEX este un eveniment de tradiție pe plan asiatic, considerat cel mai important în această zonă. Ediția 2022 a fost cea cu numărul 15, după cei doi ani de pauză – 2020 și 2021. De multă vreme, MagMob este partener media oficial al evenimentului, redactorul-șef Zilahi Imre fiind prezent la Jakarta aproape la fiecare ediție.
 +72 www.ifexindonesia.com

Pentru anul 2023, ediția a 16-a a IFEX a fost stabilită pentru perioada de primăvară, 9-12 martie.

 


Casă plină la târgul SICAM din octombrie 2022

După o perioadă complicată pe fondul pandemiei de COVID-19, lucrurile par să revină la normal încet-încet în industria mobilei și accesoriilor pe plan internațional. Deja consacratul târg SICAM a anunțat că au fost ocupate toate spațiile din cele zece pavilioane ale centrului de expoziții.

 +2
  |  

Sub sloganul „Toți cei care contează participă la SICAM”, organizatorii târgului de la Pordenone au finalizat campania de înscriere pentru ediția acestui an. În perioada 18-21 octombrie cei mai importanți furnizori de accesorii, componente și materiale pentru industria mobilei și-au confirmat participarea.

SICAM reprezintă cel mai mare eveniment din industria componentelor, accesoriilor și semifabricatelor pentru industria mobilei și se adresează exclusiv vizitatorilor profesionali. Cu prilejul ediției din 2021, pe fondul măsurilor de distanțare socială, suprafața a fost mărită, ajungându-se la 36.500 mp, organizată în zece galerii cu acces foarte ușor și posibilități de vizibilitate maximă pentru expozanți.

 +2 MagMob

Redacția revistei MagMob participă cu stand propriu la târgul din Pordenone, încă de la prima ediție a acestui eveniment extrem de important pentru industria mobilei.

Ediția 2021

Dacă vorbim de cifre, ediția anului trecut a fost un succes după o pauză de doi ani:
•    Vizitatori profesionali din peste 30 de state (România a ocupat locul 12)
•    7.236 de companii reprezentate prin vizitatori
•    542 de expozanți
•    Interes mărit pentru mobilier, componente și bucătării
•    Spațiu organizat sub forma a zece hale expoziționale

 

„Toți cei care contează participă la SICAM – târgul potrivit, la momentul potrivit, în locul potrivit. În fiecare octombrie, profesioniștii din industria internațională a mobilierului își dau întâlnire la SICAM pentru a descoperi cele mai noi produse, cele mai inovatoare materiale și tehnologiile menite să insufle viață colecțiilor de mobilă care urmează să fie lansate la târgurile de profil din anul următor” — se arată pe site-ul SICAM.

 


Deco Days a ajuns la a șaptea ediție

Unul dintre evenimentele cele mai speciale din industria designului de interioare stă să înceapă zilele astea. Este vorba despre Deco Days, care se va desfășura între 8 și 11 septembrie, la Cluj, sub cupola Sălii Polivalente.

 +72
Fiți pe fază pentru ediția 2022./Mendolafabrics.ro
  |  

Deco Days ediția 2022 este cea cu numărul șapte și organizatorii au decis s-o marcheze prin prezența unor nume deja consacrate în industria amenajărilor interioare: Ileana Răducanu,  Anda Zota, Cosmin Todor, Mihnea Gilduș, Victor Grosu, Adrian Balcău, Paul Tătar, Levente Zöld. Aceștia vor participa activ la discuțiile și atelierele prevăzute în programul Deco Days.

Cui se adresează Deco Days
Este un prilej de întâlnire între toți actorii domeniului designului interior: designeri și arhitecți, față în față cu furnizori de materiale, soluții, piese de mobilier și servicii de mobilare. Nici clientul final nu este exclus, organizatorii adresându-i în cadrul Deco Days invitația de a-și lua porția de inspirație pentru acasă. În acest fel, designerii au ocazia să descopere la sursă modalități de a transpune în realitate proiecte doar imaginate, dar și să interacționeze cu întreaga comunitate a creatorilor de frumos, printr-un schimb de idei, trenduri și influențe.

Cele patru zile de Deco Days vor fi marcate de discuții folositoare, împărțite pe teme specifice:
•    Business meets Design
•    Designers in Focus
•    Inspiration for your home
•    For the Love of Design

În cadrul acestor discuții vor avea loc prezentări de branduri și produse, dar se va discuta pe temele cele mai fierbinți ale domeniului.
În pregătirea celei de-a șaptea ediții Deco Days, s-a desfășurat și un concurs de design, în cadrul căruia au fost alese trei proiecte câștigătoare – despre acestea, într-un material viitor.

Organizatorul Deco Days este Mendola Fabrics, distribuitor de perdele și draperii cu peste 600 de modele în portofoliu. „Gândit ca un accelerator de design interior, cea de-a 7-a ediţie a evenimentului își propune să aducă împreună comunitatea de business și de design interior din România. Scopul? Un eveniment care să ofere cadrul de întâlnire pentru designeri, business-urile corelate, arhitecți și public iubitor de frumos. Un eveniment inedit pe harta designului de interior din România. Deco Days conectează oamenii de design cu publicul larg.” – se arată pe site-ul Mendolafabrics.ro.


Pregătiți de Creative Night Talks? Începe sezonul 5

De la 1 septembrie începe un nou sezon Creative Night Talks. Este vorba despre cel de-a cincilea, care ia startul în prima zi a lunii, cu începere de la ora 21.00. Moderate de Mihaela Ion, discuțiile se vor purta pe teme de artă contemporană, târguri de artă, festivaluri de design şi industrii creative.

 +19
Interdisciplinaritate, artă contemporană, design de produs & industrii creative./Revista-atelierul.ro  
  |  

Fiecare ediție Creative Night Talks este live, distribuită simultan pe mai multe pagini de Facebook și pe platformele partenerilor. Discuția este interactivă, deci publicul este așteptat să pună întrebări directe invitaților, prin intermediul comentariilor postate la stream-ul video.

„Creative Night Talks prezintă şi arhivează statusul industriilor culturale şi creative din România, aducând la un loc speakeri, colaboratori, finanțatori şi categoriile de public interesate de aceste domenii. Creative Night Talks permite publicului să adreseze întrebări pertinente speakerilor invitaţi, astfel încât firul discuţiilor să se desfăşoare cât mai organic.”

Prima ediţie are loc la 1 septembrie, avându-l ca invitat pe Dragoş Motică - directorul creativ al brandului home and decor Așkia și designer la Dragoș Motica Studio. Dragoș Motica Studio reprezintă un studio multidisciplinar cu sediul în București. Lucrările din portofoliu variază –  arhitectură, design interior, design de produs și design graphic, combinând proiectele experimentale cu produsele de serie. În anul 2015, studioul a fost răsplătit cu Medalia de Aur de către A' Design Award pentru corpul de iluminat "/". Proiectele studioului au fost prezentate în diverse publicații online și offline din întreaga lume.  

În cadrul aceleiași prime ediții, începând cu ora 22.00, Mara Halunga & Cauê De Marinis Project va susţine un concert online. Proiectul muzical Mara Halunga & Cauê De Marinis Project a apărut în luna mai a anului 2018 ca o manifestare sinceră și autentică menită să aducă din Brazilia bossa nova și alte exprimări mai puțin familiare, dar tradiționale. Fiecare concert se transpune într-o călătorie pornită pe ritmuri de samba din São Paulo, orașul natal al lui Cauê, trecând prin Rio de Janeiro, până în nord-est, într-o continuă căutare și experimentare.

Ediția din 8 septembrie o are ca invitată pe Sabina Hondru, cofondatoarea Printoteca, Sticker Republic, T-Shirt Van și Stereohip, specialistă în marketing și antreprenor creativ.

Următoarea ediție are loc pe 15 septembrie. Printre subiecte: galeria de artă SUPRAINFINIT sau prima platformă regională de artă dedicată Europei de Est și Orientului Mijlociu, Ars Azura, târguri internaţionale de artă, toate într-o discuție deschisă cu Suzana Vasilescu - antreprenoare, galeristă, istoric de artă și art advisor. Suzana a fost organizatoarea primei licitaţii de artă postmodernă și contemporană din România, în cadrul Casei de Licitații Artmark, unde a condus și departamentul de Artă Postmodernă și Contemporană timp de cinci ani; a fost directorul primei ediţii a Bienalei de artă Art Encounters, directorul galeriei de artă contemporană Nicodim Gallery (București și Los Angeles) iar în prezent face parte din boardul şi comitetul de achiziție al Muzeului de Artă Recentă, având ca interes arta românească din 1965 până în prezent.

Mihai Mitrică, fondatorul festivalului Anim’est (singurul din România pe lista selectă de festivaluri „autorizate” de Academia Americană de film, organizatoarea premiilor Oscar) este invitatul ediției din 22 septembrie. Mihai curatoriază programe de film de animație pentru diverse festivaluri internaționale, promovează filmul românesc la piețe de film precum Annecy sau Clermont Ferrand, participă ca membru al juriului la zeci de festivaluri, din Italia până în Brazilia și din Portugalia până în Estonia.

Pe 29 septembrie, de la ora 21.00, Mihaela Ion va discuta cu Ioana Chira despre proiectele Galeriei GAEP şi arta contemporană. Ioana a studiat Jurnalism și Relații publice în marketing. Timp de 18 ani a lucrat în presă: a început ca reporter cultural la Mediafax, a scris apoi despre intersecția dintre societate și cultură în publicații precum Ziarul de Duminică și Business Magazin, iar între 2011 și 2019 a fost editorul coordonator al revistei Harper’s BAZAAR România, unde a inițiat și a dezvoltat, împreună cu restul echipei editoriale, secțiunea BAZAAR Art. Din 2016 produce conținut pentru organizații culturale și comunică proiecte de artă contemporană. Această apropiere de domeniul artei s-a extins începând cu martie 2020, când a preluat responsabilitățile de Gallery Manager la Gaep.

Pe 6 octombrie, invitată este Florina Dascăl, cofondatoare a brandului de fashion Vilegiatura Lead Architect al grupului Untold Universe, Creative Director al Neversea Festival și cofondatoare a festivalului ZAIN – Festival of Creativity.  ZAIN a fost înființat în 2015 la Cluj, alături de trei buni prieteni și colegi, Georgiana Ciceo, Alexandra Mihali și Răzvan Luca și a devenit un loc de întâlnire și dialog pentru industriile creative din România. În toamna anului acesta festivalul ajunge la cea de-a cincea ediție.

Ediţiile Creative Night Talks se desfăşoară în fiecare joi seara între 1 septembrie – 6 octombrie 2022 pe pagina de Facebook Revista Atelierul şi în crossposting pe paginile finanțatorilor şi partenerilor: Ministerul Culturii, Radio România Cultural, Depoul de Artă Urbană, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş  şi alţii.

Conferințele Creative Night Talks sunt moderate de Mihaela Ion, manager cultural cu o experiență de peste 15 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale, cofondatoare a Revistei Atelierul, doctor în istoria artei și curator independent.