logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Inovațiile anului 2024: materiale pentru viitor

Începe perioada aceea a anului în care ne uităm un pic în urmă și realizăm retrospectivele lui 2024. Cei care au dat startul sunt jurnaliștii de la Dezeen. Aceștia au publicat deja un top al materialelor inovatoare din 2024, punând accent pe nevoia de a folosi în întreaga industrie de design și construcții materiale reciclate și reciclabile. În plus, topul ne dă o idee despre cum va arăta viitorul într-o lume ce va prețui cu adevărat natura.

Inovațiile anului 2024: materiale pentru viitor
dezeen.com
Publicitate
Andreea Chiru  |  12 Decembrie 2024

În topul Dezeen, la loc de cinste se regăsește invenția designeriței Christien Meindertsma, constând în plăci decorative ce pot fi modelate cu ușurința cu care modelezi plastilina. Este vorba despre Flaxwood, un amestec obținut din ulei de in, rășină de pin, praf de lemn și cretă, având aspectul unor plăci de culoarea mierii și textura MDF. Flaxwood a fost lansat în cadrul Milan Design Week 2024, sub forma unei scări monumentale și a făcut senzație prin proprietățile sale naturale, dar și prin faptul că pare să fie un material nepieritor, gata de a fi reciclat iar și iar.

dezeen.com

Un alt material-surpriză este RePit, având ca ingredient sâmburii de curmale. A fost lansat de echipa de designeri Nawa în cadrul Dutch Design Week sub forma unei alternative la filamentele termoplastice folosite în cadrul obiectelor realizate cu imprimante 3D. Plasticul este înlocuit cu sâmburi de curmale. „Semințele de curmale sunt zdrobite și amestecate cu argilă naturală din Oman și cu fibre de palmier pentru obținerea unui mortar tradițional de var rezistent la apă, cunoscut sub numele de sarooj”, a explicat unul dintre membrii echipei. În cadrul Dutch Design Week, RePitt a fost prezentat sub forma a trei variante de plăci decorative pentru industria construcțiilor.

dezeen.com

Sub denumirea SM2ART Nfloor se regăsește o soluție revoluționară de înlocuire a materialelor tradiționale folosite în construcția podelelor. Și anume, în loc de oțel și beton, mai bine panouri reciclabile din bioplastic și praf de lemn. Invenția aparține designerilor americani SHoP Architects, iar panourile de construcții rezultate își bazează rezistența pe un bioplastic derivat din reziduuri de porumb, amestecate cu praf de lemn – din deșeuri de la prelucrarea cherestelei.

dezeen.com

În topul Dezeen se regăsesc încă alte șapte materiale inovatoare, dar unele dintre ele au utilitate în industria de design vestimentar.

Publicitate
Publicitate