logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Locuință din BCA sau cărămidă contra seismelor?

Un comunicat de presă venit din partea Reveal Marketing Research abordează încrederea pe care o au românii în materialele de construcție, în caz de cutremure. Ce să alegi pentru un grad de rezistență mai mare, BCA sau cărămidă? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să aflăm ce anume asigură rezistența unei clădiri. Zidăria pare să fie totuși un element mai degrabă secundar, nu principal.

Locuință din BCA sau cărămidă contra seismelor?
binary comment
Publicitate
Andreea Chiru  |  04 Septembrie 2024

Studiul a fost efectuat în această vară de compania Reveal Marketing Research cu specialiștii din construcții, pe tema rezistenței seismice a construcțiilor. „Rezistența unei construcții se bazează pe proiectarea riguroasă și alegerea corectă a materialelor de construcție”, au spus respondenții, recomandând ca material de zidărie BCA-ul. Proiectarea riguroasă ține de factori precum vibrațiile seismice, clima locală și caracteristicile solului. Atenție! Fiecare clădire trebuie înălțată după criteriile de rezistență impuse de zona în care se află.

Elementul principal de care depinde însă rezistența la cutremur nu este materialul de zidărie, ci îl constituie stâlpii de rezistență și grinzile. Zidăria contribuie pozitiv în măsura în care este mai ușoară, nu mai grea, ceea ce face ca specialiștii să recomande BCA-ul, nu cărămida. În plus, BCA aduce câteva avantaje și de ordin logistic: este ușor de lucrat și nu implică pierderi, este un bun izolator termic (astfel de construcții sunt călduroase iarna și răcoroase vara), asigură pereți drepți. Este capabil să facă față cu succes nu doar trecerii timpului, ci și unor condiții dificile, cum ar fi expunerea la foc sau la alte condiții meteo extreme. „Durabilitatea e dată de materialele din care e făcută construcția, asta e clar! De aici pleacă totul – dacă folosești materiale care au caracteristici rezistente în timp o să ai o clădire durabilă și BCA-ul se comportă foarte bine pe partea asta. Clădirile sunt garantate din proiectare, le faci și pentru 100 de ani” – a răspuns unul dintre specialiștii chestionați.

Încrederea constructorilor în BCA a crescut treptat în timp, de la un an la altul. 56% dintre specialiștii care preferă să construiască cu BCA declară că aleg acest material deoarece este durabil, în creștere cu 10% față de evaluarea anterioară, din 2022.

Pentru românul de rând, rezistența locuinței în caz de cutremur reprezintă al doilea cel mai important criteriu de alegere între cărămidă și BCA, primul fiind de ordin financiar. Pe de altă parte, cei care se tem cel mai mult de consecințele unui seism sunt generația peste 45 de ani.

Publicitate
Publicitate