Remli – lampă din resturi de șantier
Japonezii de la studioul de design We+ au lansat în cadrul Milano Design Week un corp de iluminat relativ simplu prin aspect, dar inovator din punctul de vedere al materialelor. A fost denumită Remli, o combinație între doi termeni ce-i trădează originea: „rămășițe” și „lumină”, fiindcă practic această lampă reprezintă o soluție de reciclare a deșeurilor urbane din industria construcțiilor.

Designerii de la We+ au colindat mai multe șantiere de construcții din Tokyo în căutarea „materialelor”, adică rămășițe pe care să le poată recicla – moloz, deșeuri, bucăți de beton. Au adăugat și resturi ceramice și sticlă spartă, iar în următoarea etapă au zdrobit și măcinat totul până la transformare într-o pulbere fină amestecată apoi cu tină. A rezultat un material nou, inedit din care să se poată realiza soclul (sau piciorul) lămpii, în același timp deșeurile din construcții găsindu-și întrebuințare. Sistemul practic de iluminare este tencuit la interiorul soclului.
Remli este o lampă portabilă și mai ales gândită pentru a fi amplasată pe masă, în timpul servirii cinei. Are o lumină difuză și discretă, iar forma piciorului s-a realizat cu grija de a nu obtura accesul comesenilor la tacâmuri și veselă. Piciorul este conic și foarte stabil, cu un aspect grunjos, iar abajurul are forma unui disc frumos finisat de la umbra căruia se revarsă o lumină caldă, difuză, tainică. Per total, designul este de inspirație minimalistă.



„Prin procesul său de fabricare, Remli explorează noua valoare a materialelor reziduale dificil de reciclat și adesea trimise la depozitele de deșeuri. Lampa este comercializată printr-o colaborare dezvoltată în cadrul proiectului de cercetare Urban Origin by we+ și Ambientec.”, au declarat reprezentanții studioului. We+ a luat ființă în anul 2013, având ca obiectiv conceperea și fabricarea de mobilier, corpuri de iluminat și instalații în stil modern. Se diferențiază de alte studiouri prin deschiderea de noi perspective bazate cercetare și experiment.