logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Stilul Tudor – medieval, dar încă actual

Definit drept un stil inspirat de combinația dintre gotic și renascentist, Tudor a apărut cu circa 500 de ani în urmă în Marea Britanie și a caracterizat epoca dinastiei Tudorilor. Pretențios și nobil, poate părea astăzi complicat și în totală contradicție cu minimalismul, dar cu atât mai mult își dovedește personalitatea și rămâne recognoscibil peste tot în lume. Un adevărat moment de glorie a cunoscut recent, în perioada anilor 1920-1930, în America.

Stilul Tudor – medieval, dar încă actual
booking.com
Publicitate
Andreea Chiru  |  18 Martie 2025

Fiind specific nobililor englezi, Tudor reușește să-și păstreze importanța și farmecul, atrăgând în special clienți cu averi foarte mari, trecuți de prima tinerețe și cu înclinații către artă și istorie. Este un stil impozant prin arhitectură și mobilier, pune accentul pe materiale masive și naturale și răspunde nevoii de ornamentare.

Mobilierul în stil Tudor
Gândiți-vă la lemn de stejar, din belșug, la forme geometrice și măsuri mari. Alte esențe lemnoase: nuc și ulm. Totul sculptat fin cu motive fie biblice, fie vegetale și animale. Un lucru pe care se punea mare accent era depozitarea, așa că multe dintre piesele Tudor erau prevăzute cu această funcție – cutii, bufete, comode, lăzi de toate felurile. Ca design, se remarcă masivitatea lemnului, așa că toate piesele păreau mari, înalte, impozante. Patul matrimonial era prevăzut cu baldachin și pe cât posibil toate componentele erau sculptate în general cu secvențe biblice – se sprijinea pe picioare puternice, iar tăblia de la cap reprezenta cel mai decorat element al dormitorului. Scaunele stil Tudor aduc astăzi aminte de jilțurile din lemn, cu spătar înalt, poate ușor îngust, adesea având încorporată o cutie în loc de picioare. Bufetul în stil Tudor continuă să-și facă simțită influența și în zilele noastre, sub forma ornamentelor sculptate și a incrustațiilor.

museumfurniture.net
harrisonantiquefurniture.co.uk

Elemente arhitecturale în stil Tudor
La exterior, acest stil se recunoaște cu ușurință prin prisma acoperișului cu pantă abruptă, a ferestrelor înalte și înguste, grupate de regulă, prin prisma unei combinații decorative între cărămidă roșie și grinzi lungi din lemn, amplasate pe verticală de obicei. De altfel, grinzile din lemn vopsit în nuanțe închise se repetă și la interior, atât pe tavan, cât și aplicate pe pereți în diverse moduri. Podelele sunt cel mai adesea tot din lemn.

tengloveet.click

Tudor în România
Există o singură construcție cu adevărat înălțată în acest stil medieval britanic: Muzeul de Artă Veche Apuseană Furnică-Minovici, din București. Stilul Tudor se reflectă fidel atât în arhitectura interioară și exterioară, cât și la nivelul mobilierului și obiectelor expuse. Deși reprezintă un muzeu, acest spațiu amenajat sub forma unei case locuite.

Publicitate
Publicitate