Studio Minus – mobilier cu mesaj
Studio Minus ar merita să fie denumit Studio Plus fiindcă aduce un plus de valoare pe piața designului de produs românesc. Piesele de mobilă aflate în portofoliul acestui atelier sunt precum o gură de aer proaspăt, chiar dacă nu transmit neapărat frumusețe pură. Însă chiar au ceva de zis, depășind limita unor colecții realizate de amorul artei. Sunt inedite și directe, iar unele dintre ele au fost răsplătite cu premii internaționale.

Studio Minus a fost înființat în anul 2007, sub forma unui spațiu dedicat arhitecturii, designului și mobilei. Din 2020, accentul s-a mutat pe realizarea de mobilier cu mesaj, prin colaborarea dintre Camil Milincu și Otilia Tudoran. Mobilier cu mesaj? Adică piese care să transmită mesaje puternice, care să te pună pe gânduri atunci când le privești sau folosești. Se remarcă unele caracteristici specifice stilului Studio Minus: depozitare ascunsă, straturi peste straturi, detalii migăloase, estetică menită să intrige. Cei doi designeri numesc aceste trăsături drept experimente și se pare că le ies cam toate.
Spre exemplu, piesa Relicvariu a câștigat anul trecut SIT Furniture Design Award la categoria Professional Furniture Design, uluind prin secretomania folosită ca pretext artistic. Este o piesă cu rol de depozitare, ascunde 64 de sertare secrete, fiind la origine o piesă seif. Dar designul intrigă și invită la descoperirea interiorului pas cu pas. Aparent este un tip de comodă modernă prin formă, înaltă și aproape minimalistă, până când deschizi cele două uși din lemn ars și dai cu ochii de un joc haotic de calupuri de lemn, amplasate totuși ordonat, pe un schelet tip cruce. Combinația cromatică de negru cărbune și auriu contribuie la efectul de mobilier-vedetă.



Hopekeeper este o piesă în același ton, creată de Studio Minus pentru a te pune pe gânduri. Poartă un mesaj puternic, de mobilier arici – te face să crezi că nu se poate utiliza, în fapt, exteriorul și interiorul contrastează puternic între agresivitate și protecție. Amplasată pe o bază din patru picioare înalte și suple, s-ar putea defini ca o piesă vestimentară, purtabilă de colo-colo, în care să pui la păstrare lucruri importante. Interiorul este căptușit cu material textil – „Înăuntru, un material textil prețios protejează conținuturi cu o semnificație profundă. Această dualitate între aspectul aspru al exteriorului și moliciunea interioară ne încurajează să reflectăm cu privire la disconfort și alinare, la rezistența și transformare.”, este explicația designerilor Minus.



Mai sunt și alte piese Minus absolut uimitoare, dar le vom trata în alt material. Nu de alta, dar chiar este o plăcere să scrii despre un astfel de studio. Felicitări!