logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Vesta Gaia: al șaselea simț e aici!

Și care este legătura cu revista MagMob? Vesta ține de felul în care urmează să evolueze arhitectura în contextul stresului la care industria construcțiilor supune mediul înconjurător. Sub denumirea Gaia, acest element vestimentar pare desprins din filmele SF, însă în realitate se bazează pe un principiu simplu și a fost inventat de un arhitect din Suedia, îngrijorat de prăpastia tot mai adâncă dintre clădiri și locurile în care sunt înălțate.

Vesta Gaia: al șaselea simț e aici!
inxects.com
Publicitate
Andreea Chiru  |  23 Ianuarie 2025

Gaia Communication System (pe scurt GCS), această vestă reprezintă creația arhitectului Pavels Hedström, fondatorul studioului Inxects, care s-a inspirat nu din serialul Star Trek, ci din universul insectelor, al furnicilor și albinelor dotate cu puterea de a detecta nivelurile de dioxid de carbon, umiditate și temperatură din natură. Vesta a fost lansată la finalul anului 2024, în cadrul Copenhagen Architecture Forum și permite utilizatorului să simtă pe propria piele suferința naturii. Practic, este prevăzută cu senzori tactili care, în funcție de nivelurile de poluare detectate în locul în care te afli, transformă aceste date în vibrații puternice, care duc la puls accelerat sau neregulat.

inxects.com

Senzorii sunt prinși pe vestă în locurile cele mai sensibile ale corpului uman – inimă, spate sus și jos, rinichi.
„Vibrațiile seamănă cu semnalele de stres, declanșând un răspuns fizic precum o descărcare de adrenalină”, a declarat Hedström pentru Dezeen. „În timp, odată cu expunerea repetată, feedback-ul a devenit mai puțin șocant și a început să semene mai mult cu o formă de comunicare – ca și cum sistemul transmite mesaje de la formele de viață observate.”

inxects.com
inxects.com

Vesta Gaia nu arată tocmai șic, ci ușor înspăimântător. Chiar pe piept dispune de un dispozitiv LED ce-și schimbă culoarea luminii în funcție de nivelurile de poluare ale spațiului – verde, portocaliu și roșu. Senzorii atașați te ajută să simți la propriu starea de sănătate a solului, aerului, plantelor și insectelor: senzorul Spectral este pentru plante, senzorul Bioacustic surprinde comunicarea dintre insecte și animale, senzorul Water măsoară nivelul PH al apei, senzorul Air măsoară emisia de carbon din aer, iar senzorul Sol urmărește umiditatea acestuia.

„În ciuda discuțiilor despre arhitectura sustenabilă, am sesizat o mare deconectare de la natură. Concepeam proiecte pentru climatele tropicale în timp ce stăteam într-un birou din Danemarca – complet străini de ecosistemele asupra cărora aveam un impact.”, a precizat Pavels Hedström.

inxects.com

Vesta Gaia a fost creată pentru a folosi celor care se ocupă de planificare urbană în mod special, permițându-le „să simtă” locul în care urmează să construiască și efectele fiecărei etape de construire.

Publicitate
Publicitate