Mobilă de laborator – o companie unică pe piața din România
S-a pornit de la ideea unei afaceri cu mobilă pentru spațiile private, dar s-a ajuns la o afacere ceva mai aparte pentru țara noastră: mobilă de laborator. Este tot un domeniu creativ, căci dotarea unei săli de laborator presupune cel puțin același nivel de imaginație ca pentru dotarea unui spațiu privat. Plus, cunoștințe tehnice specifice.

Am stat de vorbă cu Radu Lazăr, fontadorul companiei e-Laborator despre cerințele industriei, despre clientul tipic, despre evoluția companiei. Dar mai întâi de toate, această companie este singurul producător certificat de mobilă de laboratoare din țara noastră, concurând direct companii de profil din industria mondială.
Scurt istoric
În anul 2004, s-a înființat firma „Feeria Design”, având ca profil producția de mobilă office, respectiv mobilier de uz casnic. Un an mai târziu, s-au alăturat acestei companii patru noi acționari, printre care și Radu Lazăr, provenind cu toții dintr-un mediu totuși diferit, și anume echiparea laboratoarelor de analize fizice și chimice. Din acest moment, compania își schimbă obiectul de activitate, trecând la producția de mobilier pentru laboratoare, și achiziționează utilaje noi, specifice. Spațiul de producție funcționează în Mogoșoaia – o hală de 1000 mp. Până în anul 2006, rămâne un singur acționar, Radu Lazăr, ceilalți retrăgându-se. Spațiul de producție se mută într-o hală de aproape trei ori mai mare. În anii următori, ținând pasul cu dezvoltarea companiei, este cumpărat un spațiu uriaș în comuna Băleni din județul Dâmbovița, care va funcționa atât pentru producție, cât și pentru depozitare. În anul 2009 are loc fuziunea cu firma e-Laborator și Tehnolab, iar denumirea oficială a companiei devine e-Laborator Feeria. Este publicată prima versiune a unui catalog de produse. În următorii ani, se fac investiții din fonduri europene – utilaje noi și construirea de noi hale pentru prelucrarea materialelor. În 2018, compania participă pentru prima oară la târgul Achema din Germania, un eveniment dedicat industriei de profil. Momentul pandemiei generează o scurtă criză, dar este depășită cu succes, ba chiar se trece la dezvoltarea unui produs nou: hota microbiologică. Din anul 2022, încep colaborările cu marile clinici medicale private din România.
Serviciile e-Laborator
Radu Lazăr: „Obiectivul nostru este să proiectăm și să producem mobilier pentru laborator, un domeniu neacoperit de producătorii din România. Ne-am impus pe piața națională ca fiind sigurul producător declarat de mobilier de laborator. Pentru aceasta, în 2008 am început să testăm la Institutul Național al Lemnului prototipuri de mobilier proiectat în conformitate cu standardul SR EN 13150 privind producera mobilierului de laborator. Am certificat conformitatea acestor produse cu standardul SR EN 13150 cu SRAC CERSERV.”
Ce fel de tehnologii și ce materiale implică producția de mobilier pentru laboratoare?
Radu Lazăr: „Pe lângă mașinile clasice dintr-o fabrică de mobilă, adică circular, mașină de cant, CNC, noi folosim multe componente din metal (țeavă , tablă – oțel și inox) unde avem laser, stanță, abkant, vopsitorie electrostatică) ce implică și partea electrică de curenți tari și curenți slabi, circuite de apă, gaze tehnice, gaze inflamabile, sisteme de ventilație – toate acestea diferențiază activitatea noastră de o fabrică clasică de mobilier. În plus, lucrăm în mod curent cu materiale mai puțin uzuale producătorilor de mobilier home și office: HPL compact în diferite grosimi, compozit mineral, plăci de ceramică și quartz, polipropilenă etc.”

Cum arată clientul dvs. tipic?
Radu Lazăr: „Până de curând, clientul tipic era cel care se pregătea să-și desfășoare activitatea într-un laborator sau trebuia să facă o investiție nouă în producție, implicând și un laborator uzinal, și avea nevoie de ajutor specializat, adică de cunoștințe tehnice din afara ariei specifice arhitecților/designerilor/proiectanților uzuali. De la o vreme avem parte de clienți care știu foarte bine ce vor (companii multinaționale care au făcut investiții similare anterioare și în alte țări și au standarde proprii sau au lucrat cu firme consacrate în domeniul mobilierului sau clienți/universități care au avut schimburi de experiență și au văzut cum arată laboratoarele în alte părți și vor să se conformeze.”

Cum se diferențiază e-Laborator de concurență
Ca și în domeniul mobilierului pentru acasă, trebuie să aduci ceva nou față de competitori, pentru a ieși în evidență. e-Laborator a mizat pe două criterii vitale: flexibilitate în ce privește nevoile clientului, respectiv personalizarea spațiilor clienților. În acest fel, fiecare client se bucură de servicii pe cât de eficiente, pe atât de personalizate. „În plus, asigurăm servicii gratuite de proiectare, livrare și instalare” — ne-a mai spus Radu Lazăr. „Ținem pe stoc 90% din elementele necesare satisfacerii unei comenzi.”