logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Ai auzit de mobilier în stilul Nakashima?

George Nakashima este unul dintre cei mai mari tâmplari-designeri de mobilier ai secolului XX, care a ajuns să inventeze un adevărat stil de mobilă, împins fiind de contextul în care a trăit. Pasionat de tâmplărie, a fost pus în situația de a-și produce piesele nu așa cum se obișnuiește, adică schițând întâi proiectul și apoi adunând materialele, ci invers: pornind de la materialele de care dispunea. Acestea dictau ce soi de piesă urma să creeze.

Ai auzit de mobilier în stilul Nakashima?
thehudsonco.com
Publicitate
Andreea Chiru  |  13 Noiembrie 2023

Cu alte cuvinte, George Nakashima a realizat mobilier în funcție de lemnul pe care-l avea la dispoziție în condițiile celui de-al Doilea Război Mondial, ajungând să lanseze un adevărat stil: mobila care pune în valoare imperfecțiunile lemnului.

Istorie

Pe când se afla în lagărul Minidoka din Idaho, în anii 1940, George Nakashima, de profesie arhitect, l-a întâlnit pe japonezul Gentaro Hikogawa, de profesie tâmplar. Și-au unit eforturile pentru a îmbunătăți condițiile de trai în detenție și adunând rămășite de lemn, au improvizat tot felul de mici piese absolut necesare. Ulterior, Nakashima a ajuns în Pennsylvania, unde s-a angajat la o fabrică de cherestea și a continuat să folosească toate acele bucăți de lemn marcate de imperfecțiuni, care în mod normal erau considerate rebuturi. Fabricate din lemn bun de aruncat, piesele Nakashima au impus un adevărat stil creativ și original, deschizând o nouă pagină în industria mobilierului.

phillips.com
mutualart.com

Stilul

Cu cât materialele erau mai „defecte” la nivelul aspectului – forme ciudate, noduri, muchii neregulate – cu atât mai reușite au fost piesele de mobilă realizate de tâmplarul-arhitect Nakashima, fiecare creând estetică și funcționalitate în jurul imperfecțiunii. Blaturi de masă cu colțuri în forme diferite, tăblii de pat inegale, picioare de masă înclinate, băncuțe de formă neregulată – toate piesele Nakashima scot în evidență dragostea pentru imperfecțiunile lemnului, dându-le prin finisajul desăvârșit utilitate deplină. Sunt piese de mobilier exclusiv din lemn de diverse esențe, în special alun și cireș. Ca design, iregularitatea și improvizația sunt elementele caracteristice, mobilierul Nakashima uluind printr-un aspect inspirat parcă de jocuri cu bucăți de lemn foarte diferite unele de altele.

mutualart.com
fourwindsgallery.com
mutualart.com

Moștenirea

Astăzi, piesele Nakashima sunt considerate piese de artă prețioase și sunt disponibile prin intermediul licitațiilor la marile case de profil. Valorează sume mari, indiferent că e vorba de mese, de dulapuri sau de scaune. În anul 2016, o măsuță de cafea Nakashima a fost vândută la prețul de 160.000 dolari.

Publicitate
Publicitate