(Alte) Piese uimitoare de la Romanian Wood
A trecut ceva timp de când v-am lăsat mărturie despre atelierul Romanian Wood și despre omul din spatele acestuia, Alin Lazăr. În această vreme, s-au întâmplat multe lucruri (dar mai ales piese) noi, atât de minunat realizate, încât nu le-am putut trece cu vederea. Romanian Wood a fost implicat între timp în proiecte pe comandă ce au dus la crearea de nou mobilier în stilul caracteristic: din lemn masiv, și în afara oricărui stil. Lemnul dictează stilul.

Cu aproape doi ani în urmă am scris povestea acestui brand – chiar este un brand, prin creativitate, mod de lucru și designul deja recognoscibil. Dacă descoperi o piesă de mobilă din lemn, finisată în chip cât mai natural și completată cu elemente de funcționalitate în total contrast, atunci știi că e marca Romanian Wood. Ce s-a întâmplat de atunci și până acum se poate vedea din câteva piese uimitoare cu adevărat.

Acest fotoliu complet negru, din lemn aparent ars, în realitate vopsit, a fost vedeta finalului de an 2024, prin estetica sofisticată la care-și aduc aportul toate defectele lemnului. Designul este unul clasic dacă ar fi un model de fotoliu tapițat, dar în varianta aceasta dezbrăcată până la fibra lemnului câștigă un efect atemporal. Pentru picioare, au fost alese două bile din lemn de culoare deschisă, aplicate în față în timp ce în spate piesa se sprijină direct pe podea, ducând la efect de scaun înclinat. De remarcat finisarea uimitoare a fiecărei scânduri ce compune spătarul și mai ales finisarea muchiilor. Pentru un plus de efect, fotoliul este străbătut de un fir roșu, iar pentru confortul poziției s-a optat pentru două perne negre, din blană de astrahan.


Cea mai recentă piesă Romanian Wood este o măsuță de cafea obținută dintr-o bucată de lemn de nuc masiv. Designul uluiește prin contrastul dintre fibra robustă a lemnului și aparenta fragilitate a celor trei picioare – unul subțire, din alamă, cel de-al doilea este din lemn de nuc, sub formă de bază, iar cel de-al treilea este un mix de alamă și bile din lemn. Blatul nu se încadrează niciunul stil sau poate doar celui organic prin modul în care natura a fost singurul tâmplar.


O altă măsuță de cafea, la fel de spectaculoasă dar complet diferită este realizată dintr-o rădăcină de stejar. Ascunsă în pământ ani de zile, a fost scoasă la suprafață pentru a căpăta o nouă viață în casele oamenilor. A fost finisată manual și în așa fel încât să scoată în evidență fibra materialului natural, uimind însă în egală măsură prin forma neregulată, specifică tainelor pădurii.


De unde vine inspirația pentru piese atât de diferite? Răspunde chiar Alin Lazăr, sufletul brandului Romanian Wood: din geometria organică a naturii, îmbinând tehnici tradiționale cu o abordare modernă.