Șezi – mobilier inspirat de Brâncuși
Una dintre cele mai creative metode aplicate în designul de produs ține de împletirea funcționalității cu surse de inspirație preluate din istoria artei. O dovedește atelierul Șezi, cu un portofoliu impresionant de mobilier inspirat din tradiții și decoruri rurale românești. Cel mai nou proiect al lor constă în realizarea de piese de mobilă pentru o pensiune din Hobița, locul natal al marelui sculptor Constantin Brâncuși. Evident, trimiterile la arta acestuia stau la baza conceptului de mobilare.

Sunt trei colecții realizate de atelierul Șezi cu denumiri ce evocă câteva dintre cele mai spectaculoase sculpturi ale lui Brâncuși. Mai întâi de toate, uimitoarea Coloană a Infinitului se regăsește ca motiv preluat sub diverse forme și integrat fiecărei piese de mobilă în colecția intitulată chiar Infinit. Aceasta conține piese pentru o cameră tipică industriei HoReCa – masă cu scaune, pat cu noptiere, dulap și cuier, fiecare având un design original și diferit de celelalte.

Masa cu scaune a colecției exprimă legătura cu sculptura lui Brâncuși atât prin designul câtorva elemente – forma de romburi a picioarelor mesei și a spătarului de scaun – cât și prin imprimarea acestui model pe blatul mesei și la nivelul spătarului înalt și suplu al scaunelor. S-a ales un finisaj natural al lemnului care să contrasteze cu motivul decorativ pictat, așa încât setul să se integreze armonios în lumea satului gorjean. Patul matrimonial a preluat ideea de coloană a infinitului sub forma unei decorații pe tăblie, completate de două noptiere inedite ce redau subiectul colecției prin forma sculptată a spațiului pentru depozitare – un romb întretăiat de poliță. În ce privește dulapul Infinit, acesta este imprimat cu un detaliu al coloanei, în schimb cuierul care-l însoțește este decupat în forma zimțată a laturilor de romb.


Colecția Sărut, pentru aceeași pensiune din Hobița, preia motivul cercului secționat de pe sculptura Poarta Sărutului și îl aplică inspirat când sub forma unui imprimeu ornamental, când sub forma componentelor funcționale ale pieselor: spătar decorat pentru scaune, sistem de zăvor pentru dulap, design al ușilor de noptieră sau chiar formă a tăbliei patului.


Masa Tăcerii nu putea lipsi din cadrul pieselor dedicate lui Constantin Brâncuși. Ea dă tonul colecției „Liniște. Tihnă. Tăcere” și este transpusă prin forma semicercului decupat fie ca motiv pictat, fie ca decupaj în lemn. Masa Șezi este unul dintre puținele modele rotunde din portofoliul atelierului, și uimitoare prin gradul de curbare al picioarelor, în contrast total cu scaunele setului, ce preiau motivul semicercului doar la nivelul decorației pictate. Scaunul lui Brâncuși din celebra sculptură a fost preluat și interpretat ca noptieră în viziunea Șezi.



„Am creat o colecție de obiecte cu detalii inserate în lemn de nuanțe diferite; noptiere-clepsidre printate și umplute cu rumeguș fin, oglindă ca masa tăcerii văzută de sus, dulap inspirat din zona Gorj ca funcționalitate, iar ca model – intarsie care sugerează scurgerea timpului.”, explică designerii Șezi care au trecut între timp la un nou proiect ambițios: mobilier în miniatură.