Cum amenajăm biroul unui adolescent?
Timpul trece și copiii parcă nu se mai regăsesc în camera lor? Biroul este prea mic pentru atâtea manuale, schițe, caiete, ca să nu mai vorbim de computer? Dacă receptaţi aceste semnale înseamnă că mobila lor este depășită și prietenii au ceva mult mai „cool”, şi este timpul pentru reamenajare.

Înainte să porniți într-un tur al orașului pentru evaluarea ofertelor sau să vă instalați în fața calculatorului pentru cercetări extinse, gândiți-vă la cerințele cărora trebuie să corespundă mobilierul dorit. Adolescenții au în general o imagine foarte clară despre lume și îndrăznesc să-și exprime liber opinia în privința amenajării camerei. Din acest motiv, este important ca mobilierul să permită adolescentului să-și formeze propriul mic univers. Dacă în copilărie personalitatea abia se formează, la această vârstă ea este aproape de desăvârșire, iar camera trebuie să reflecte pe cât posibil acest lucru.Adolescenţii nu au nevoie de multă mobilă, însă sunt câteva elemente esenţiale care trebuie să existe în cameră: masă de lucru şi scaun de birou; pat sau canapea rabatabilă; dressing sau un dulap obişnuit; spaţii de depozitare ( rafturi, comode, taburete, băncuţe); după caz o oglindă şi un cuier de haine. Ultimele două nu sunt tocmai obligatorii, însă sunt utile în deprinderea autocontrolului.
Astfel, este de neconceput să lipsească biroul din camera adolescentului pe care să-și găsească loc un calculator, dar să rămână suficient spaţiu pentru pregătirea temelor. Practic, aici este locul în care adolescentul îşi desfăşoară toate activităţile de lucru, iar amenajarea corectă al acestui spaţiu este foarte importantă. Biroul este recomandat să fie poziţionat perpendicular pe peretele cu fereastra, lăsând lumina să pătrundă din stânga. În lipsa spaţiului, masa poate fi aşezată cu faţa la geam. Tipul mesei de lucru poate varia de la un model la altul. Există pe piață birouri cu diferite funcţii, cu rafturi suplimentare pentru amplasarea monitoarelor în ideea economisii spațiului. Acestea prezintă dezavantajul că adolescentul neavând înălțimea unui adult, va adopta o poziţie incorectă faţă de monitor. O soluţie potrivită este piesa clasică de birou care dispune de raft inferior pentru tastatură, sertar şi dulap încorporat, economisind spațiu prețios.
Mobilierul Moll (www.scauneergonomice.ro)se bucură de notorietate, nu doar că este multifuncţional dar ţine cont şi de nevoile de sănătate ale copilului; suprafaţa acestuia este tratată cu uleiuri naturale şi ceară pentru o întreţinere şi curăţare uşoară. Funcţionalitatea mobilierului constă în faptul că blatul mesei este rabatabil până la 30 de grade, ceea ce asigură copilului o poziţie corectă a mâinilor şi a spatelui în timpul lucrului. Biroul mai dispune de un sertar mare pentru depozitarea rechizitelor. Moll Winner este disponibil în mai multe variante – simplă sau cu poliţe adiţionale – sau cu diferite accesorii utile pentru depozitare (suport pentru carte şi ghiozdan, cutie de capace, liniar, set de folii colorate pentru personalizarea biroului). Un lucru inteligent este la acest birou, ca poate fi utilizat timp mai îndelungat, deoarece biroul creşte odată cu copilul prin reglarea înălţimii biroului. Indiferent de modelul ales, o lampă de birou nu trebuie să lipsească de la masa de lucru a adolescentului, iar fasciculul luminos să vină neapărat din stânga.
Dulapurile sunt corpuri importante în camera unui adolescent. Garderobele sunt foarte utile având spaţii uriaşe de stocare, unde încap hainele de iarnă sau clăparii – în timpul verii, sau saltele gonflabile sau alte accesorii estivale – pe timp de iarnă. Dacă partea superioară este ocupată de lucruri cu utilizare scăzută, partea de jos poate fi exploatată la maxim de adolescent după bunul său plac. De asemenea, sunt extrem de populare corpurile suspendate, nu ocupă spațiul de pe podea, lăsând mai mult loc unor activități mai importante din punctul de vedere al adolescenţilor. Rafturile sunt disponibile într-o multitudine de forme şi culori, oferind expresivitate camerei, sunt uşor de întreţinut şi rezistă la schimbările modei. În plus, dacă sunt modulare, adolescentul îşi poate redecora ambientul spaţiului privat, ori de câte ori doreşte. dacă adolescentul este înclinat spre dezordine, spatiile de depozitare închise sunt alternativa perfectă a rafturilor. Pentru depozitarea diferitelor obiecte mărunte, este bine să existe în cameră cel puțin o comodă care prezintă avantajul accesului facil în orice moment. Datorită compartimentării inegale, organizarea obiectelor nu ridică semne de întrebare. Dimensiunile mici ale corpurilor nu obturează lumina naturală, putând fi așezate convenabil în orice colţ, aducând un plus de funcționalitate spațiului tinerilor. Nu uitaţi că odată cu această vârstă vin şi unele modificări în comportamentul copiilor, încep să descopere lumea din alt unghi şi pentru început pot avea mici secrete. Oferiţi posibilitatea de a păstra aceste „taine” în lădiţe sau băncuţe, în diferite cutii şi coşuri personalizate, de care – în calitate de părinte – să uitaţi intenţionat.
Nu trebuie uitate nici diferitele corpuri de iluminat, deoarece lipsa unei lumini corespunzătoare poate face mult rău copiilor. Merită să luați în considerare noile becuri cu LED care sunt chiar mai eficiente decât tuburile economice și au o lumină aproape identică cu cea a becurilor incandescente clasice, odihnitoare şi mult mai benefice ochiului. Prețul lor este variabil dar poate un pic ridicat pentru un buget mediu, dar sănătatea copilului şi economia pe factura de întreţinere poate compensa această cheltuială. În cazul în care vă permiteţi, și copilul este pasionat de gadgeturi, puteți echipa corpurile de iluminat din cameră cu becuri LED inteligente, care pot fi controlate prin smartphone-uri, fiind capabile să lumineze în diferite culorile, creând o atmosferă potrivită dispoziției de moment.
Copii deja sunt educaţi şi independenţi încă din momentul când îmbrăţişează adolescenţa. Trebuie avut încredere şi să fie lăsaţi să se descurce, să se simtă bine în mediul lor chiar dacă sunt singuri, iar noua cameră amenajată conform noului lor statut le va permite să evolueze în ritmul lor.