Canapele cu personalitate şi stofe şic

O piesă de mobilier multifuncţională: canapeaua. Potrivită să te întinzi, să te aşezi, să vorbeşti la telefon, să citeşti, să serveşti o cafea, să dormi şi lista poate să continue. O piesă de mobilier care înveseleşte atmosfera, conferă încăperii personalitate şi stil: canapeaua tapiţată cu stofă.

 +9
Amenajare interioară » sophia-romania.ro
  |    |  English Summary

Canapeaua este o componentă indispensabilă a setului de mobilier cu care se mobilează astăzi locuinţele, fiind poate cea mai funcţională piesă de mobilier, care îndeplineşte cu succes atât rolul unui pat confortabil, cât şi al unei zone de relaxare după o zi obositoare de muncă. Nu trebuie omis nici rolul decorativ al canapelelor, ele pot să devină chiar vedetele livingurilor şi sufrageriilor.  +9 Alegeţi stofe în funcţie de gradul de utilizare şi de numărul membrilor familiei

Alegerea unei canapele poate fi o sarcină dificilă, deoarece intervin factori legaţi de încăperea unde va fi amplasată, cum ar fi spaţiul aflat la dispoziţie, modul de aşezare al canapelei, utilitatea ei şi trebuie avut în vedere şi numărul de persoane ce vor folosi canapeaua. Dimensiunea este esenţială deoarece trebuie să ofere un nivel de confort sporit pentru fiecare persoană în parte şi trebuie să fie în echilibru cu dimensiunile încăperii, să se încadreze în amenajare şi să nu îngreuneze circulaţia din jurul ei.

 +9 Pernele decorative trebuie să evidenţieze formele canepelei şi tapiţeria acesteia

Canapeaua adeseori amintită sub denumirea de canapea tradiţională poate avea 2 sau 3 locuri, unul sau două braţe laterale de sprijin, spătar întreg sau spătar parţial. În prezent, canapelele tradiţionale sunt disponibile într-o gamă foarte largă, în diverse stiluri şi modele.

Colţarele sau canapelele secţionale sunt de asemenea populare. O astfel de canapea este alcătuită din mai multe piese, fiind astfel foarte versatilă şi practică. Canapelele in forma de L oferă un număr mare de locuri, astfel sunt cele mai populare modele de canapele secţionale.

O altă opţiune ar fi canapeaua extensibilă, care joacă dublu rol: canapea şi pat.

 

Forme rotunjite şi imprimeuri interesante

 +9 Cel mai adersea, canapeaua îşi alege singur materialul textil pe care îl "îmbracă"

În prezent, în ceea ce priveşte canapelele, accentul este pe funcţia de confort, funcţionalitate şi ergonomie, dar nu se neglijează nici aspectul, designerii optând pentru forme cu linii curbate, fluide. Preferate sunt canapelele tapiţate cu materiale textile de cea mai bună calitate, calde şi plăcute la atingere, colorate, mai ales cu motive florale, dar şi alte tipuri de imprimeuri, chiar şi cele animale.

În alegerea culorii şi texturii tapiţeriei contribuie factorul estetic, iar în alegerea tipului de material factorul de rezistenţă.

Pentru a găsi varianta optimă de material textil pentru tapiţeria canapelei dorite se recomandă consultarea specialiştilor din showroom-uri, deoarece aici veţi avea posibilitatea să vedeţi toată gama de ţesături din oferta producătorilor şi din mostrele de ţesături veţi putea alege structura, textura şi culoarea de material dorită. Cu siguranţă va trebui să aşteptaţi 1-2 săptămâni până la satisfacerea comenzii, dar astfel veţi beneficia de o canapea tapiţată care vă va exprima personalitatea şi stilul, fiind destul de confortabilă încât să facă faţă exploatării zilnice.

Canapeaua trebuie aleasă în funcţie de culorile din cameră, perdele, obiecte decorative şi culoarea pereţilor. Trebuie ţinut seama însă şi de dimensiunea încăperii, deoarece dacă există contrast puternic între culoarea canapelei şi pereţi, atunci canapeaua va părea mai robustă, iar spaţiul mai mic, iar dacă culoarea canapelei este în ton cu cea a pereţilor, se va crea impresia de spaţiu mai amplu. Însă indiferent de culoare, model şi dimensiune, canapeaua trebuie să fie punctul focal al camerei.

Stofe cu personalitate şi stiluri inedite  +9 Gp Sofa Canapea Praga cu trei locuri » gpsofa.com

Tapiţeria canapelelor trebuie aleasă cu grijă, deoarece trebuie să îndeplinească o serie de criterii de calitate şi să satisfacă nevoile noastre în legătură cu aspectul estetic. Există o gamă foarte variată de materiale textile folosite pentru îmbrăcarea mobilei tapiţate, cum ar fi:

Materiale din fibre naturale

O canapea îmbrăcată în stofă din fibre naturale este confortabilă şi de foarte bună calitate. Aceste materiale: bumbac, mătase, lână, sunt delicate, plăcute la atingere, mătăsoase. Dezavantajul lor este că se murdăresc foarte repede. Canapelele tapiţate cu materiale fine, cum ar fi mătasea, sunt indicate încăperilor cu o utilizare redusă, mai mult pentru aspectul estetic şi nu pentru o utilizare zilnică.

Materiale din fibre sintetice

 +9 Accesorii în trend de la Marge Home Collection » marge.ro

Fibrele sintetice reprezintă alternative foarte practice. Materialele sintetice sunt rezistente, durabile şi se întreţin uşor, sunt potrivite utilizării zilnice. Totuşi, razele ultraviolete puternice pot deteriora o canapea tapiţată cu un astfel de material.

Materiale din microfibre

Microfibrele sunt de fapt tot materiale sintetice, dar ele combină caracteristicile fibrelor naturale cu cele a fibrelor sintetice. Materialele din microfibre au textură asemănătoare cu cele din fibre naturale şi sunt la fel de rezistente precum cele din fibre sintetice. Canapelele îmbrăcate în materiale cu microfibră sunt caracterizate de durabilitate, rezistenţă la trafic intens, rezistenţă la pete.

 +9 Inlineasofa Canapea modulară Shimao » inlineasofa.ro

  English Summary

Upholstered sofas, fabrics with personality

The sofa is an indispensable component of the set of furniture that furnishes today the houses, being perhaps the most functional piece of furniture, that successfully fulfills the role of a comfortable bed and a place to relax after a hard day of work. The sofas also have a decorative role, they may even become the centerpieces of the living or dining rooms. Currently the focus is on the function of comfort, functionality and ergonomics, but the appearance is not neglected either, the designers are opting for curved shapes and fluid lines. The favorites are the sofas upholstered with high quality fabrics, of blaze colors, with floral or other types of prints. To find the best option of upholstery fabric for the desired sofa it's recommended to consult the specialists from the showrooms, due to the fact that there you will be able to see the whole range of fabrics offered by the producers, and you can choose the structure, texture and color of the desired material.


Eleganţă şi confort într-un singur cuvânt: Monaco

Ca să exploatăm fiecare colţ al casei, trebuie să-l amenajăm cu mobilier funcţional şi versatil, care oferă mai mult cât arată la prima vedere.

 +2
Un living generos trebuie să aibă şi fotolii dar şi o canapea confortabilă » prestigemob.ro
  |  

Setul extensibil Monaco reprezintă soluţia ideală pentru cei ce doresc atât ambientarea sufrageriei, cât şi confortul unui pat. Setul are un design modern şi elegant, îmbinând armonios estetica cu utilitatea. Aspectul discret face pereche extraordinară cu gradul de confort asigurat de acest model, oferind un decor intim şi foarte şic. Calităţile practice se datorează în special funcţiei de extensie extraordinar de generoasă (160x190 cm), transformând acest model într-unul dorit de oricine, deoarece se adaptează fără reţineri oricărei încăperi din locuinţă, iar datorită structurii sale rezistente, se poate utiliza un timp mult mai îndelungat fără prea multă bătaie de cap.

 +2 PrestigeMob Varianta extensibilă este ideală dacă aveţi musafiri care rămân peste noapte » prestigemob.ro


Mobilier Rococo: lux, opulență și... funcționalitate!

Grandoarea și opulenţa barocului intră în retrograd în favoarea unui nou stil, care urmăreşte nu doar confortul ci să fie funcțional, caracterizat de forme rotunjite, aproape senzuale și de ornamentație extrem de bogată. Acest stil aproape libertin şi nonconformist îşi găseşte adăpost în special în căminele burgheziei, dar, amenajat corespunzător, poate surprinde şi astăzi. *

 

 +7
Rococo în zilele noastre: masă Giulietta produsă de Bellini Mobila
  |  

Față de barocul robust, statornic, greu de clintit, urmașul stilului i se opune parcă chiar și prin denumire, rococo fiind combinarea jucăușă a două cuvinte (rocaille- scoică în franceză și barocco – denumirea italiană a barocului). De la monumentalism se ajunge la bogăția și varietatea detaliilor firave, de la exagerarea care caracterizează barocul la proporțiile mult mai reduse, aproape intime ale rococo-ului.

 +7 - Scaun tip Bergere, secolul XIX, Italia

Inevitabil, rădăcinile noului stil sunt cele ale barocului, dar acesta se transformă, începând de la arhitectură până la cele mai mici detalii ale mobilierului. Practic, arta se mută de la palatul regal în locuinţele mai mici, în care domneşte confortul, iar mobilierul nu se mai desprinde din arhitectură, el fiind conceput conform cerinţelor locuinţei.

Mobilierul rococo este dominat de curbe şi contracurbe, de volute şi linii ondulate, de serpentine şi de curburi tot mai accentuate a picioarelor. Interioarele sunt acoperite cu lambriuri frumoase în nuanţe de alb, auriu, culori pastelate în general, verniluri colorate etc.

Se foloseşte lemnul preţios, precum mahonul sau trandafirul, dar şi esențele indigene, stejarul, fagul, nucul. Lemnul poate fi colorat sau pictat, lăcuit, iar pentru protecţia pieselor cu marchetărie se folosesc saboţi şi baghete din bronz.

 +7 - Masă de lucru – Charles-André Boulle

 Marchetăria este dominată de rozete, figuri geometrice, trofee de vânătoare, motive muzicale sau câmpeneşti.

În decorul caracteristic pentru mobilierul rococo se încadrează frunzele franjurate, frunzele de acant, scoicile asimetrice, talpa de melc, decorul floral, influenţele orientale fiind evidente prin reprezentările de flori exotice, dragoni, fluturi, păsări sau peisaje exotice. Găsim de asemenea o bogăție și varietate de arabescuri, ornamentele din baga si metal, gravate și încrustate uneori cu pietre semiprețioase.

Accesoriile, balamalele, mânerele, broaștele erau confecționate din bronz cizelat și subtil integrate în ansamblul compoziției pentru a nu deranja splendidul aranjament al ornamentelor. Piesele de mobilier luxoase au intarsii cu fildeș și sidef, cu bucățele de marmură și fire de metal prețios, aur.

Pentru realizarea mobilierului sunt solicitate serviciile unor meşteri pricepuţi, deci începând cu acest stil putem vorbi de o ramură aparte a decorării interioarelor, independentă de arhitectură. Piesele de mobilier executate în atelierele ebeniștilor sunt diverse: dulapuri, biblioteci, cabinete, mese, candelabre și cutii pentru ceasuri sau barometre.

 +7 - Comodă – Charles-André Boulle

Scaunele Rococo sunt confortabile şi ușoare, cu picioarele subţiri şi cambrate, fără traverse de legătură. Trei tipuri de scaune reprezintă cel mai bine această perioadă: Bergere - scaunul cu spatele îndoit şi şezut scund, Marquise – cu șezut mai lung, pentru a putea suporta două persoane şi Canape - un scaun extrem de comod pe care se pot aşeza mai multe persoane.

Fotoliile au spătarele arcuite în formă de vioară, prevăzute în partea de sus cu motive ornamentale în formă de panglici, flori sau scoici. Braţele sunt bogat ornamentate.

Apare fotoliul de cabinet, precum şi mobila duchesse, set compus din două şezlonguri şi un taburet. Toate acestea se adaptează parcă la corpul uman, având forme sinuoase, iar consola braţelor se retrage spre interior.

 +7 - Muzeul Metropolitan New York – salon Rococo

Masa din perioada rococo e uşor de manevrat, lipsită de traverse de legătură și are mai multe funcții: masă de scris cu sertare, masă de lucru de mâna, masă pentru jocul de cărți, masă pentru cafea, cu platou de marmură sau porţelan, masă de toaletă numită şi coiffeuse, cu oglindă mobilă.

La măsuţe se foloseşte de obicei furnirul, bronzul pierzându-şi din importanţă. De asemenea, apar birourile dreptunghiulare cu colţurile rotunjite; ele sunt prevăzute cu trei sertare şi au picioarele ornate cu frunze din bronz aurit. Se remarcă modelul de birou capucin, înzestrat cu ascunzători, sertare şi cu două panouri mobile.

Luxul şi confortul mobilierului rococo sunt redate prin acoperirea paturilor cu textile valoroase. Comodele, unele suple, cu două sertare şi picioare cambrate, altele masive, cu picioare scurte, prevăzute cu mai multe sertare, devin piese de mobilier la modă încă din perioada Régence, construite din nuc sau acaju, marchetate şi lustruite, acoperite cu marmură ornată cu bronz aurit. Dulapul scade în dimensiuni, transformându-se într-o mobilă mică, foarte bogat ornamentată (în mare parte intarsia cu diferite fibre în diverse culori). Decoraţia sculptată este adeseori simetrică.

 +7 - Comodă Faux Bois cu picioare bombate şi observaţi motivul "scoică" din 1750 În rococo se evită construcţia mobilei foarte masive. Feţele şi părțile laterale ale dulapurilor, sunt curbe atât în planul vertical cât şi pe direcţia orizontală, ceea ce făcea aplicarea furnirului sau a intarsiei destul de dificilă.

Stilul rococo se afirmă cu mare uşurinţă în întreaga Europă. În Anglia sau în Italia e denumit baroquetto, accentuând apropierea de stilul baroc.

Renașterea rococo s-a bucurat de popularitate în Anglia, America și Europa. În America acest fenomen a atins apogeul între 1840-1860, fiind realizate modele deosebite de mobilier. Un producător din New York, John Henry Belter, a reușit să își înregistreze brevete de invenții care serveau la îmbunătățirea tehnicilor de fabricare: din straturi subțiri de lemn tratat termic cu aburi obținea curburile caracteristice stilului. Cu ajutorul lor, atelierele Belter au reușit să producă mobilier minunat sculptat, cu o migală care a impresionat, folosind în principal lemn de nuc, trandafir și mahagoni laminat.

 +7 - Comodă de Adrian Alan, inspiraţie din Charles-André Boulle

Azi, stilul rococo cu migala decorațiunilor și abundența ornamentării se opune stilurilor moderne, minimaliste, dar, plasat într-un anturaj corespunzător, păstrează vraja decadentă a budoarelor din secolele XVIII-XIX.

*Articolul se bazează pe studiul publicat de Oana-Irina Rusu pe Scribd.com/Mobilierul-Rococo - 18.06.2014


Un corp de iluminat... beton!

O creaţie briliantă a designerului român Dragoş Motica, se face plăcută în rândul multor tineri. Iar modul unic prin care se "personalizează" lampa este foarte atractiv. Încercaţi şi voi!

 +4
Nu e o lampă oarecare... o poţi personaliza chiar tu » dragosmotica.ro
  |  

"Slash lamp"  – lampa din beton – o creaţie mai mult decât interesantă al designerului Dragoş Motica, realizată brandului românesc UBIKuUBI. Nu doar materialele şi structura lămpii sunt neconvenţionale, ci şi modul de livrare către client şi modul de „personalizare”.  Lampa Slash este realizată din lemn de mesteacăn, cu bec LED şi abajur din beton cu accesorii adiţionale: cablu texturat, bobină şi piatră! Datorită materialelor componente şi al modului de „operare”, această lampă mai are şi proprietăţi anti-stres: în cazul unei comenzi, lampa se livrează într-un tub de carton cu capac de plută. La deschiderea ambalajului, apare primul element adiţional – piatra – care este folosită pentru a sparge abajurul lămpii după gustul şi voia fiecăruia. Îndepărtând bucăţile de beton din abajur se întrevede plasa de armare şi becul care este protejat anti-spargere de un miez de plută. Lampa se suspendă de tavan cu cablul texturat din colet, înfăşurat pe o bobină care permite reglarea acesteia pe înălţime. Astfel fiecare client îşi creează propria lampa, cu design singular.Este o creaţie bivalentă, lampa poate fi utilizată fie întreagă, fie spartă!

 


Cele o mie de fețe ale canapelei

Nelipsit din căminele noastre, mobilierul tapiţat este, poate cel mai exploatat lucru din casă, de toţi membrii familiei deopotrivă. Dacă până acum vi s-a părut a fi doar un element banal din living, merită să vă reamintesc acea senzaţie pe care o simţi atunci când te aşezi pe ea după o zi istovitoare – este umila şi mereu îndrăgita canapea!

 +11
Spaţios şi elegant... Merită încercat » set de canapele de la Class Living
  |    |  English Summary

Pe vremea bunicilor, frumoasele canapele din sufragerie aveau rol de ambientare şi se atribuia o grijă aparte pentru păstrarea lor. În zilele noastre, ele sunt concepute să ofere confort, rezistenţă şi deservesc nevoia de socializare. Fie că urmărim o emisiune TV, ne cuibărim cu copiii, căutăm momente de relaxare sau ne jucăm cu animalul de companie, pufoasele canapelele sunt indispensabile căminului nostru. Ca să aprofundăm termenul de „tapiţate”, ele sunt corpuri de mobilier special concepute pentru şedere: canapele, fotolii, scaune, băncuţe etc. România se poate mândri cu un număr foarte de mare de producători de mobilier tapiţat, ce oferă pieţei de larg consum o gamă variată de tapiţate. Din acest total, unii au reuşit să câştige poziţii superioare în topul celor mai râvniţi producători de pe piaţa tapiţatelor.  Printre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi se numără Mobila Dalin, Prestige Mob, Mobexpert, Casa Rusu, Casa Eduard, GP Sofa, Vinotti etc. +11 - Pata de soare din sufragerie şi pe vreme posomorâtă 

Atunci când decidem să cumpărăm o canapea, trebuie să ştim exact în care cameră o vom poziţiona şi ce vrem de la acest obiect. Prin urmare, este important să ţinem cont de mărimea camerei, dar şi de numărul membrilor familiei. Designul şi culoarea canapelei ţin de preferinţele fiecăruia în parte. Indiferent de modelul ales, canapeaua trebuie în primul rând să fie robustă ca structură şi confortabilă. Ţinând cont la ce grad de uzură va fi supusă, producătorii au lansat un număr mare de canapele funcţionale care satisfac aşteptările clienţilor. Prin urmare, din livingurile noastre dispar uşor-uşor canapelele cu două locuri, fiind înlocuite de „sora” mai mare, care – ce e drept, ocupă mai mult spaţiu – dar este foarte primitoare, mai „inteligentă” şi mai spaţioasă. Funcţionalitatea canapelei este foarte importantă şi este mai apreciată dacă este extensibilă. Dacă vechile canapele serveau doar pentru şezut, în ziua de azi nu concepem o canapea fără această opţiune. Mai mult decât atât, dormitul pe o astfel de canapea este şi confortabil. Mai nou, canapele extensibile au incluse saltele de dormit. 

 +11 Prestige Mob Culoare şi funcţionalitate » Canapea Santorini » Prestige Mob

(PrestigeMob este doar unul dintre producătorii unor asemenea canapele). Şi spaţiile de depozitare ale canapelelor – nu doar lada pentru aşternuturi ci şi rafturi, boxe introduse în structura lor şi platforme pe cotiere, intră la categoria funcţionalitate. După modelul ales şi în funcție de investiţia urmărită, unele canapele sunt dotate cu tetiere reglabile precum şi suport pentru picioare cu funcţionare automată. 

 +11 Mobila Dalin Arată minunat amenajat într-un spaţiu mare » Canapea Amsterdam » Mobila Dalin

Colţarul este un element mai nou introdus în acest segment. El a devenit foarte plăcut, tocmai datorită acelei insule pentru care se „bat” chiar şi adulţii – o prelungire a canapelei cu aspect de divan. Această insulă are integrată ladă pentru lenjerie, în timp ce restul canapelei este extensibil. Avantajul grupelor de colţ faţă de canapelele simple este suprafaţa extinsă uriaşă. Canapelele de colţ sunt piese de mobilier deosebit de practice, potrivite pentru persoanele cărora le surâde ideea de multifuncţionalitate. Amenajarea inteligentă a livingului constă de multe ori în crearea senzaţiei de spaţiu acolo unde dimensiunile sunt reduse.

 +11 - Alegeţi colţare care vă răsfaţă cu mult spaţiu dar şi confort sporit

Accente cubice

În noua „eră” a colţarului ce tocmai a început, forma clasică este înlocuită de canapele cu trei sau chiar mai multe module atipice! Modernismul introdus nu se referă doar la inteligenţă, el se face văzut prin forme. La unele modele dispar în totalitate rotunjimile, fiind înlocuite cu corpuri colţuroase, modulare dar care, în ciuda aparenţelor, emană multă căldură şi ospitalitate. Avantajele acestor tipuri de tapiţate sunt că ele se pot regrupa în funcţie de preferinţe şi pot fi amplasate cu uşurinţă, oriunde şi oricând. Astfel, livingul va avea deseori o înfățișare nouă, atemporală şi nu va deveni monoton.

 

Ca alternativă sau adaos la clasicele canapele, apreciem mult râvnitele corpuri pentru tolănit: fotolii, şezlonguri, taburete, şi fotolii puf (bean - bag). La acest capitol, designerii au dat frâu liber imaginaţiei şi au realizat cele mai năstruşnice modele pentru şezut. Simultan cu nevoia de a se exprima în forme şi nuanţe noi, designerii se străduiesc să nu scape din vedere confortul canapelelor.   

Culorile şi materialele reprezintă personalitatea tapiţatelor. Combinaţiile cromatice au un rol important în designul interior, ele au un efect direct în starea noastră emoţională. Culorile vii, îndrăzneţe, ne induc o stare activă, în timp ce nuanţele pastelate ne îmbie la relaxare. Culorile trebuie alese cu grijă, deoarece este important să existe o armonie în ambientarea locuinţei.

 +11 Mobila Dalin Aduceţi tradiţia în livingurile moderne, merge de minune » Canapea Bucovina » Mobila Dalin

Indiferent de culoare şi imprimeu, stofa este plăcută la atingere, oferă senzaţie de căldură, de fineţe, chiar dacă uneori este mai greu de întreţinut – în cazul în care nu este dehusabil. Foarte multe familii – cu copii – optează pentru canapele tapiţate cu stofă tocmai datorită confortului şi gradului ridicat de rezistenţă al stofei. Pentru întreţinerea lor există unele reguli şi practici care trebuie luate în serios, cum ar fi: evitarea poziţionării unui astfel de corp lângă radiatoare sau alte surse de căldură, iar pentru păstrarea culorilor, se va evita expunerea directă la razele soarelui. Pentru curăţarea murdăriei se apelează la soluţii speciale de întreţinere care nu atacă ţesătura şi nu decolorează. Orice urmă de murdărie se va curăţa imediat, iar pentru reîmprospătare, canapeaua se va aspira periodic.

Un alt material agreat pentru tapiţate este pielea naturală şi ecologică. Astfel de canapele sunt preferate în locurile comerciale, dar sunt întâlnite şi în spaţii rezidenţiale. Canapelele îmbrăcate în piele sunt  impozante, mult mai mari ca dimensiune, dar funcţiile rămân. Paleta coloristică se reduce la un anumit număr, oscilând doar intensitatea acestuia. Gradul de uzură este ridicat şi sunt uşor de întreţinut. Este apreciat de familiile care lucrează în domenii de afaceri dar şi de cei cu copii, care au animale de companie. Canapelele din piele, dacă nu au pete dificile de curăţat, se şterg ori de câte ori este nevoie cu o cârpă moale şi umedă, preferabil de culoare deschisă. Hidratarea pielii se poate realiza cu soluţii profesionale, menţionate de producător în ghidul de întreţinere al fiecărui produs. Utilizarea soluţiilor necertificate poate degrada calitatea pielii, ducând la crăpături şi decolorări. Evitaţi predispunerea la razele soarelui şi căldura excesivă, care pot deshidrata pielea.  

 

  English Summary

Upholstered furniture

When we decide to purchase a couch, we need to know exactly in which room we wish to place it, and what we want from this object. Therefore, it's important to take in consideration the size of the room, but also the number of the family members. The design and color of the couch depends on the preferences of every individual. Regardless of the chosen model, the couch must have a robust structure and must be comfortable. The two-seater sofas are slowly replaced by their bigger „sister”, that – it's true that needs more space – but it's very cozy, more „intelligent” and more spacious. The functionality of the couch is very important and it's more appreciated if it's extensible. Some couches are fitted with adjustable head and footrests, can have massage functions operated by a remote control, or can be equipped with loudspeakers, USB ports and sockets for connecting to the energy circuit. Of course, these models are more expensive and require more space, but represents a well deserved „must have”.