Canapele cu personalitate şi stofe şic
O piesă de mobilier multifuncţională: canapeaua. Potrivită să te întinzi, să te aşezi, să vorbeşti la telefon, să citeşti, să serveşti o cafea, să dormi şi lista poate să continue. O piesă de mobilier care înveseleşte atmosfera, conferă încăperii personalitate şi stil: canapeaua tapiţată cu stofă.

Canapeaua este o componentă indispensabilă a setului de mobilier cu care se mobilează astăzi locuinţele, fiind poate cea mai funcţională piesă de mobilier, care îndeplineşte cu succes atât rolul unui pat confortabil, cât şi al unei zone de relaxare după o zi obositoare de muncă. Nu trebuie omis nici rolul decorativ al canapelelor, ele pot să devină chiar vedetele livingurilor şi sufrageriilor.
Alegerea unei canapele poate fi o sarcină dificilă, deoarece intervin factori legaţi de încăperea unde va fi amplasată, cum ar fi spaţiul aflat la dispoziţie, modul de aşezare al canapelei, utilitatea ei şi trebuie avut în vedere şi numărul de persoane ce vor folosi canapeaua. Dimensiunea este esenţială deoarece trebuie să ofere un nivel de confort sporit pentru fiecare persoană în parte şi trebuie să fie în echilibru cu dimensiunile încăperii, să se încadreze în amenajare şi să nu îngreuneze circulaţia din jurul ei.
Canapeaua adeseori amintită sub denumirea de canapea tradiţională poate avea 2 sau 3 locuri, unul sau două braţe laterale de sprijin, spătar întreg sau spătar parţial. În prezent, canapelele tradiţionale sunt disponibile într-o gamă foarte largă, în diverse stiluri şi modele.
Colţarele sau canapelele secţionale sunt de asemenea populare. O astfel de canapea este alcătuită din mai multe piese, fiind astfel foarte versatilă şi practică. Canapelele in forma de L oferă un număr mare de locuri, astfel sunt cele mai populare modele de canapele secţionale.
O altă opţiune ar fi canapeaua extensibilă, care joacă dublu rol: canapea şi pat.
Forme rotunjite şi imprimeuri interesante
În prezent, în ceea ce priveşte canapelele, accentul este pe funcţia de confort, funcţionalitate şi ergonomie, dar nu se neglijează nici aspectul, designerii optând pentru forme cu linii curbate, fluide. Preferate sunt canapelele tapiţate cu materiale textile de cea mai bună calitate, calde şi plăcute la atingere, colorate, mai ales cu motive florale, dar şi alte tipuri de imprimeuri, chiar şi cele animale.
În alegerea culorii şi texturii tapiţeriei contribuie factorul estetic, iar în alegerea tipului de material factorul de rezistenţă.
Pentru a găsi varianta optimă de material textil pentru tapiţeria canapelei dorite se recomandă consultarea specialiştilor din showroom-uri, deoarece aici veţi avea posibilitatea să vedeţi toată gama de ţesături din oferta producătorilor şi din mostrele de ţesături veţi putea alege structura, textura şi culoarea de material dorită. Cu siguranţă va trebui să aşteptaţi 1-2 săptămâni până la satisfacerea comenzii, dar astfel veţi beneficia de o canapea tapiţată care vă va exprima personalitatea şi stilul, fiind destul de confortabilă încât să facă faţă exploatării zilnice.
Canapeaua trebuie aleasă în funcţie de culorile din cameră, perdele, obiecte decorative şi culoarea pereţilor. Trebuie ţinut seama însă şi de dimensiunea încăperii, deoarece dacă există contrast puternic între culoarea canapelei şi pereţi, atunci canapeaua va părea mai robustă, iar spaţiul mai mic, iar dacă culoarea canapelei este în ton cu cea a pereţilor, se va crea impresia de spaţiu mai amplu. Însă indiferent de culoare, model şi dimensiune, canapeaua trebuie să fie punctul focal al camerei.
Stofe cu personalitate şi stiluri inedite
Tapiţeria canapelelor trebuie aleasă cu grijă, deoarece trebuie să îndeplinească o serie de criterii de calitate şi să satisfacă nevoile noastre în legătură cu aspectul estetic. Există o gamă foarte variată de materiale textile folosite pentru îmbrăcarea mobilei tapiţate, cum ar fi:
Materiale din fibre naturale
O canapea îmbrăcată în stofă din fibre naturale este confortabilă şi de foarte bună calitate. Aceste materiale: bumbac, mătase, lână, sunt delicate, plăcute la atingere, mătăsoase. Dezavantajul lor este că se murdăresc foarte repede. Canapelele tapiţate cu materiale fine, cum ar fi mătasea, sunt indicate încăperilor cu o utilizare redusă, mai mult pentru aspectul estetic şi nu pentru o utilizare zilnică.
Materiale din fibre sintetice
Fibrele sintetice reprezintă alternative foarte practice. Materialele sintetice sunt rezistente, durabile şi se întreţin uşor, sunt potrivite utilizării zilnice. Totuşi, razele ultraviolete puternice pot deteriora o canapea tapiţată cu un astfel de material.
Materiale din microfibre
Microfibrele sunt de fapt tot materiale sintetice, dar ele combină caracteristicile fibrelor naturale cu cele a fibrelor sintetice. Materialele din microfibre au textură asemănătoare cu cele din fibre naturale şi sunt la fel de rezistente precum cele din fibre sintetice. Canapelele îmbrăcate în materiale cu microfibră sunt caracterizate de durabilitate, rezistenţă la trafic intens, rezistenţă la pete.