logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Publicitate

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Află cum să te lăfăi într-un dormitor mic de bloc!

Problemele generate de lipsa spaţiului în apartament ne pot îngreuna viaţa, astfel amenajarea corectă şi depozitarea cât mai eficientă a obiectelor sunt misiuni importante. Dormitoarele trebuie să fie încăperi mobilate minimal, dar totodată să dispună de cât mai mult spaţiu pentru stocarea obiectelor personale.

Spaţiile de depozitare montate în jurul patului pot fi foarte practice.
Publicitate
Zilahi Imre  |  16 Aprilie 2015

Majoritatea apartamentelor de bloc se confruntă cu lipsa spaţiului şi amenajarea lor poate să devină o adevărată provocare. Nici dormitoarele nu reprezintă excepţii, chiar dimpotrivă. Amenajarea lor este o sarcină dificilă deoarece sunt refugii private destinate odihnei, relaxării şi, în oarecare măsură, distracţiei. Dormitorul este camera care oglindeşte cel mai bine gusturile proprietarului şi care îi reflectă personalitatea.

Dormitoarele în primul rând trebuie să fie confortabile şi trebuie să creeze o ambianţă propice destinderii şi odihnei. O condiţie esenţială este evitarea unei atmosfere încărcate. Astfel, dormitorul va respecta şi principiile Feng Shui, conform cărora circulaţia energiei pozitive poate avea loc numai într-o încăpere aerisită. Totuşi, anumite piese de mobilier sunt indispensabile în dormitoare, cum ar fi, bineînţeles, patul, una sau două noptiere – în funcţie de spaţiu, şifoniere sau dressing, lămpi şi câteva obiecte decorative. Deja sună înghesuit… dar din fericire există soluţii de design care transformă dormitoarele în camere confortabile şi plăcute chiar şi într-un spaţiu relativ redus.

Sub pat pot fi ascunse pături şi perne de rezervă.

Dimensiunea patului trebuie aleasă în concordanţă cu dimensiunea camerei şi acesta trebuie amplasat astfel încât să rămână un spaţiu suficient deplasării pe ambele laterale ale sale, dar dacă spaţiul nu permite, se aşază lângă perete, lăsând loc liber numai pe o latură.

Spaţiul de sub pat poate fi valorificat foarte bine, utilizându-l pentru depozitare, de exemplu, pentru stocarea hainelor care nu sunt de sezon. Există mai multe soluţii, cum ar fi paturi cu sertare la bază sau paturi cu somiere care se ridică. Cu siguranţă, experţii Feng Shui vor protesta împotriva depozitării lucrurilor sub pat, dar este unul dintre cele mai simple şi mai evidente moduri de a crea spaţiu suplimentar de depozitare în dormitor.

Dulapul sau dressingul pentru haine de obicei se aşază pe un perete, paralel cu patul sau pe peretele din faţa patului. Pentru a optimiza spaţiul rămas între pat şi dulap, se recomandă optarea pentru un dulap cu uşi glisante, astfel nu se pierde nimic din acest spaţiu şi nu întâlnim dificultăţi la deschiderea uşilor dulapului.

Extinderea spaţiului de depozitare trebuie efectuat pe verticală, instalând dulapuri care ajung până la tavan. Se pot alege dulapuri cu adâncime mai mică, dar care acoperă un perete întreg. Alegând o culoare deschisă, se evită crearea unei atmosfere apăsătoare. Pentru o organizare eficientă a articolelor vestimentare, se recomandă adăugarea unor sertare în dulapul sau dressingul pentru haine.

Dacă există posibilitate, putem să renunţăm la dulapurile şi dressingurile obişnuite, alegând construcţia unor dulapuri încastrate în nişele din pereţi. Astfel se va câştiga spaţiu suplimentar considerabil, atât de necesar într-un apartament de bloc de mici dimensiuni.

Szél Mob
Pata de culoare din dormitor. Locul în care pot fi depozitate visele frumoase! » szelmob.ro

În cazul unei camere înguste, în care nu există posibilitatea amplasării unui dulap paralel cu patul există soluţia utilizării unor corpuri de dulap aşezate de o parte şi de alta a patului, la nivelul capului patului, iar pe perete, deasupra patului, a unor rafturi sau, de asemenea, a unor corpuri de dulap. Astfel dulapul încorporează patul, creând o amenajare elegantă.

Noptierele sunt piese de mobilier necesare pentru a păstra la îndemână cărţile, ceasul deşteptător, un pahar de apă etc., dar nu întotdeauna dispunem de spaţiu suficient pentru ele. Soluţia este înlocuirea lor cu mici rafturi montate pe perete, sau chiar cu rafturi cu sertare. Acestea ajută la obţinerea spaţiului de stocare şi lasă spaţiu liber în cameră. Dacă sunt mai înguste, de nu mai mult de 12 cm adâncime, nu încurcă traficul. În cazul în care avem suficient spaţiu pentru noptiere aşezate lângă pat, să alegem modele prevăzute cu sertare, nu cele de tipul unor măsuţe, pentru a beneficia şi aici de spaţiu de depozitare.

CATWALK – podiumul celor mai noi piese de mobilier
Cu o mişcare poţi transforma noptiera în măsuţă tocmai bună pentru a lua micul dejun în pat...

La amenajarea dormitorului trebuie să avem în vedere şi celelalte activităţi pe care le desfăşurăm în această încăpere. Dacă obişnuim să citim, trebuie neapărat să includem lămpi pentru a asigura lumina necesară. Aceste corpuri de iluminat se montează de asemenea pe perete sau putem opta pentru lămpi suspendate. În cazul rafturilor sau dulapului, acestea pot încorpora corpurile de iluminat deasupra patului.

O piesă de mobilier foarte utilă în dormitor este comoda cu sertare care se poate utiliza foarte bine pentru articole de îmbrăcăminte mai mici sau diferite accesorii. Pentru o mai bună organizare a lucrurilor, se pot adăuga şi compartimentări în interiorul sertarelor.

Un element practic este şi lada aşezată la capătul patului. Este ideală pentru depozitarea păturilor, pilotelor, pernelor, lenjeriei de pat etc. care nu se folosesc în mod curent. De asemenea, este un obiect excelent pe care ne putem aşeza pentru a ne încălţa cu şosetele sau pantofii aleşi pentru ziua respectivă.

Deşi conform principiilor Feng-Shui, într-un dormitor nu trebuie să existe aparatură electronică, multă lume preferă să urmărească un film bun din pat. Televizorul poate să reprezinte piesa de atracţie a camerei sau, dimpotrivă, poate să fie ascuns vederii cât timp nu este folosit. Există mai multe soluţii de amplasare a televizorului care au ca obiectiv economisirea spaţiului. Modalitatea cea mai simplă, bineînţeles, este montarea televizorului cu ecran plat direct pe perete, cu cablurile ascunse în zid. În cazul în care şifonierul este aşezat pe peretele din faţa patului, soluţia este televizorul încorporat în dulap. Dulapul poate fi prevăzut şi cu uşi care să ascundă televizorul atâta timp cât nu este folosit. Dacă dulapul este paralel cu patul şi nu este potrivit pentru încorporarea televizorului, se recomandă aşezarea lui pe comoda aşezată în faţa patului, sau pe o comodă cu rotile care poate fi poziţionată oriunde în cameră.

Află cum să te lăfăi într-un dormitor mic de bloc!
Varianta clasică: un dressing cât mai mare salvează ordinea din dormitor.

Există şi diferite soluţii moderne şi mai costisitoare pentru amenajarea televizorului, cum ar fi patul cu televizor încorporat, în cazul căruia televizorul este inclus în tăblia patului sau sub pat şi cu ajutorul unui sistem glisant este ridicat şi închis la loc. O altă metodă este televizorul glisant încorporat în tavan.

Regula cea mai importantă la amenajarea dormitorului de dimensiuni mici este folosirea unui număr minim de obiecte şi piese de mobilier, a căror funcţionalitate este foarte bine gândită, şi… să ne bucurăm de intimitatea oferită de această încăpere! Un dormitor mic, amenajat practic este mult mai plăcut decât unul de dimensiuni mari cu un design lipsit de originalitate şi un stil impersonal. Nu dimensiunea contează, ci valorificarea posibilităţilor.

Bedrooms furnished in small apartmentsMost of the apartments in apartment buildings are dealing with lack of space and furnishing them can represent a real challenge. The bedroom is no exception, quite the opposite.The size of the bed must be chosen according to the size of the room and the space under the bed can be exploited very well, using it for storage: opting for a bed with drawers underneath or a bed with mattress that lifts up. The wardrobe or dressing is usually placed on a wall parallel with the bed or on the wall opposite the bed. To optimize the remaining space between the bed and the wardrobe is recommended to use a wardrobe with sliding doors. The nightstand can be replaced with small wall-mounted shelves. A very useful piece of furniture is the chest of drawers, that can be used very well for smaller items of clothing or various accessories. The TV can be the piece of attraction of the room, or on the contrary, can be hidden from view while is not used.