logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Tot ce trebuie să știi despre patul Murphy

Dacă locuința ta nu este una tocmai generoasă din punctul de vedere al spațiului, dar nici nu suporți gândul de a dormi pe o canapea, soluția se numește patul Murphy sau patul de perete. Reprezintă cel mai bun mod de valorificare a spațiului, mulțumită faptului că pe timpul zilei dispare complet.

pat_murphy_somproduct-6244
Publicitate
Andreea Chiru  |  26 Octombrie 2021

Paturile de perete nu sunt tocmai o piesă de mobilier foarte populară în România, deși ar putea înlocui canapelele extensibile cu mare succes. În spatele designului marcat de taine, patul Murphy a fost creat din rațiuni… sentimentale.

Istorie
Patul Murphy poartă numele lui William Lawrence Murphy, un inventator irlandez, care s-a găsit la n moment dat într-o ipostază ingrată: se îndrăgostise de o tânără cântăreață și tare ar fi vrut s-o invite la el acasă. Locuia însă într-o garsonieră și în acele timpuri (începutul anilor 1900) nu se cuvenea ca o femeie respectabilă să intre în dormitorul unui bărbat. Așa că inventatorul și-a transformat unica încăpere a casei în living pe durata zilei și dormitor pe durata nopții. Soluție: a conceput un pat care să poată fi ascuns.

www.transforms.ro

Patul Murphy era compus dintr-un cadru metalic, pe care se întindea o saltea; patul se ridica simplu și se ascundea în rama unui dulap, dispărând complet din vedere. Ideea a prins foarte repede în America unde, însuși Charlie Chaplin l-a promovat, folosind un astfel de model în câteva dintre filmele sale.

Avantaje
•    Astăzi, patul Murphy a evoluat mult sub aspectul designului și soluțiilor, fiind disponibil în diferite variante: de ascuns într-un dulap, într-o bibliotecă, în spatele unei canapele sau chiar al unui birou.
•    Se poate folosi în orice fel de încăpere, de la livingul unei garsoniere până la dormitorul copilului, dar reprezintă și o soluție de înnoptat la birou. Fiind ascuns pe durata zilei, își poate găsi locul oriunde în casă.
•    Valorifică spațiul locuinței, fiind o piesă de mobilier pe cât de masivă, pe atât de magică; nu-ți stă în cale atunci când nu-l folosești și te scapă de ideea canapelei extensibile, fiind cea mai bună soluție pentru prietenii care înnoptează la tine.
•    Un pat Murphy realizat pe comandă se poate personaliza oricât de mult.

Dezavantaje
•    Faptul că ai de lucru scoțând și ascunzând zilnic patul Murphy poate fi socotit un dezavantaj. Mai ales după o vârstă, acest ritual poate deveni obositor. Picioarele trebuie împăturite/desfăcute și patul trebuie ridicat/întins în funcție de momentul zilei. Evident, nu mai sunt șanse să nu strângi lenjeria de pe pat dimineața, după ce te trezești.
•    Somiera unui pat Murphy nu este tocmai cea mai confortabilă; trebuie să fie o structură metalică, iar salteaua nu o poți alege pe cât de tihnită ai vrea. Pe termen lung, poți descoperi că patul Murphy nu este totuși cel mai confortabil.
•    Costă scump. Patul Murphy este o adevărată dovadă de inginerie și stabilitate, detalii pe care prețul le reflectă din plin. Trebuie integrate unei piese de mobilier, așadar cel mai adesea presupune a fi realizat pe comandă – preț mai ridicat, plus durată de timp îndelungată.

Totuși, patul Murphy rămâne una dintre soluțiile cu adevărat multifuncționale menite să salveze situația chiar și-n zilele noastre sau, mai ales, în zilele noastre.

www.transforms.ro
www.transforms.ro
www.transforms.ro

Publicitate
Publicitate