logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Cum păstrăm frumuseţea mobilierului de artă?

Mobilierul de artă constituie o investiţie de suflet, care creează o ambianţă distinctă şi elegantă în locuinţele noastre. Condiţia esenţială pentru ca mobilierul să îşi păstreze splendoarea înseamnă o grijă sporită şi întreţinerea lui corespunzătoare.

Regallis
Modalitate de aplicare a intarsiei » regallis.ro
Publicitate
Szeklerman  |  15 Septembrie 2015

În condiţii normale, mobila de calitate excepţională are un strat protector care nu necesita nici o îngrijire specială, cu excepţia înlăturări periodice a prafului, îndepărtarea eventualelor urme de murdărie, ale petelor şi lustruirea. Este importantă şi ambianţa în care este amplasat mobilierul, deoarece piesele din lemn sunt sensibile la condiţiile mediului înconjurător. Se recomandă o temperatură ambientală cuprinsă între 15-25 grade Celsius, iar umiditatea relativă a aerului între 40-60%. O schimbare bruscă de temperatură poate cauza umflarea şi deteriorarea mobilierului.

*
Veche sculptură manuală în lemn de stejar

Există doar câteva practici generale de curăţare a mobilierului din lemn, însă mult mai importante sunt menţinerea suprafeţelor cât mai curate. „Este mult mai uşor să previi, decât să repari” cam acest principiu funcţionează cel mai bine în cazul întreţinerii mobilierului de lux.

Se recomandă ştergerea prafului cât mai des pentru a nu permite acumularea lui pe suprafaţa mobilierului. În acest scop se poate utiliza un burete umezit cu apă amestecată cu oţet, iar urmele de apă se pot înlătura cu o lavetă moale de bumbac sau un pămătuf din pene de struţ, pentru a nu zgâria suprafaţa mobilei.

Cele mai frecvente pete care pot apărea pe suprafaţa mobilei sunt cele de grăsime, care se pot îndepărta cu detergent de vase şi apă fiartă din care se formează o spumă consistentă, sau cu soluţie de curăţat geamuri, însă acesta nu trebuie să conţină alcool sau amoniac, deoarece acestea pot distruge lustrul natural al lemnului.

Petele de cerneală se pot curăţa cu spray-uri emoliente pentru mobilă, iar petele de vopsea pe bază de ulei cu solvenţi speciali.

*
Recuperaţi luciul de odiniorară al mobilierului prin aplicarea unui start subţire de ceară

Petele de apă trebuie îndepărtate imediat, dar dacă pata de apă de pe suprafaţa de lemn este mai profundă se foloseşte un produs de curăţare care conţine acid oxalic.

Mobilierul lăcuit din mahon se curăţă bine cu un burete îmbibat în apă acidulată în amestec cu puţin oţet, după care se şterge cu o pânză moale. Întreţinerea mobilierului din lemn de nuc se face cu un amestec de terebentină şi ulei de vaselină (ulei alb) în părţi egale. Se foloseşte o ţesătură flauşată sau microfibră, înmuiată în acest amestec, şi prin mişcări circulare se insistă asupra petelor. După un interval de o oră se repeta operaţia, iar a doua zi se va lustrui suprafaţa cu piele de căprioară.

Există numeroase soluţii de întreţinere a mobilei în comerţ, dar nu toate se pretează acestui tip de mobilier. Evitaţi cele pe bază de silicon, chiar daca oferă un grad de strălucire mai ridicat. Siliconul creează o barieră care nu va mai accepta ulterior alte baiţuri sau lacuri. Ceara trebuie utilizată într-un strat foarte subţire şi este compatibil doar cu mobilierul cu finisaj ceruit. Polish-urile conţin detergenţi, emulsificatori  şi uleiuri minerale. Detergenţii curăţă murdăria de pe mobilă, iar uleiurile minerale acţionează ca o barieră pentru praf dar care pot afecta finisajul.

Regallis
Sufrageria Archos » regallis.ro

Pentru o curăţare eficientă şi sigură se recomandă testarea prealabilă a produselor alese într-un loc mai puţin vizibil al mobilierului, pentru a nu periclita finisajul acestuia.

Dacă se varsă pe suprafaţă parfum sau acetonă, lăsaţi substanţele să se evaporeze sau folosiţi un material cu putere mare de absorbţie îndepărtând lichidul imediat. După ce suprafaţa este perfect uscată, frecaţi gentil zona afectată cu un produs fin de lustruire şi aplicaţi un strat de ceară.

*
Restaurarea unui corp de mobilier clasic

Unul dintre avantajele majore ale mobilei din lemn masiv este că se poate reface, repara sau întreține într-un mod ușor și simplu. Lemnul poate fi șlefuit, sunt cazuri când se dorește o refinisare radicală, chiar o schimbare de culoare. Lemnul masiv permite rașchetarea sau șlefuirea iar sub stratul de lac și baiț, veți găsi același lemn natural la fel de frumos ca și înainte. Este bine de ştiut că între termenii de restaurare şi cel de recondiţionare există o diferenţă majoră, chiar dacă la prima vedere nu pare a fi!

Restaurarea este menită să prelungească viaţa pieselor de mobilier, fără însă să altereze caracterul şi identitatea acestora. Ea se pretează perfect mobilei de artă, celei realizate de ebenişti într-un stil bine documentat, iar folosind tehnicile tradiţionale de restaurare doar îi sporeşte valoarea, nu se alterează piesa.

*
Folosiţi produse naturale pentru recondiţionarea mobilierului, astfel riscaţi deteriorarea lor

Recondiționarea presupune repararea unei piese de mobilier. Aici, funcţionalitatea este esenţială, fie ea originală sau modificată, aspectul iniţial poate fi schimbat după bunul plac. În cazul alterării structurii piesei, se va acţiona pentru rigidizarea acesteia prin adăugare de elemente de întărire şi ranforsare. În cazul finisajului, la cererea clientului se va schimba culoarea şi aplica un finisaj lucios, semilucios sau mat.

The maintenance and restoration of art furnitureUnder normal circumstances the furniture of exceptional quality has a protective layer that doesn't require any special care, with the exception of periodical removal of dust, eventual traces of dirt, stains and polishing. It is important also the ambiance where the furniture is placed, as the wooden products are sensitive to environmental conditions. It is recommended an ambient temperature between 15 and 25 degrees Celsius and relative air humidity between 40 and 60%.There are a few general practices for cleaning the wooden furniture, but it is more important to maintain the surfaces as neat as possible. "It's much easier to prevent than to fix" – pretty much this principle works best when is about the maintenance of the luxury furniture.The degradation of the wooden furniture in time is inevitable – no doubt, maintaining it properly can extend its lifetime significantly – but, otherwise we can appeal to specialists in refurbishment and restoration.The restoration of the furniture is intended to extend the life of the furniture, without altering its character and identity.The refurbishment of the furniture involves repairing the objects. In this case the functionality, whether original or modified, is essential, and the initial aspect can be changed arbitrary.
Publicitate
Publicitate