Practici accesibile pentru valorificarea spaţiului din living
Amenajarea livingului nu este chiar aşa de dificilă. Avem nevoie de o bună organizare şi de o doză de imaginaţie.
Regula principală de amenajare a unui astfel de spaţiu este ca această zonă intens folosită să fie mobilată inteligent. Atenție deci la modul de achiziţionare a mobilierului de care avem strict nevoie, pentru că fiecare centimetru pătrat este valoros. Este bine să evităm ţesăturile opace şi culorile închise la ferestre (draperii, rulouri, perdele etc.) pentru a permite luminii să pătrundă în încăpere. Iată câteva sfaturi utile pentru amenajare, „împrumutate” de la specialiştii în domeniu pentru a avea cea mai versatilă cameră de socializare.
Prin urmare:
1. Este indicat ca înainte de toate să acordăm o atenţie sporită podelei. Există soluţii multiple de acoperire a podelei, iar amenajarea unui living modern implică şi acest aspect. Optaţi pentru covoare de dimensiuni mici, pufoase, în nuanţe deschise şi asortate designul spaţiului.
2. Evitaţi aglomerarea livingului cu piese de mobilier, alegeţi doar câteva piese compacte. O canapea, o măsuţă, câteva rafturi sau o bibliotecă din corpuri modulare sunt suficiente.
3. Mobila cu structură şi formă simplă este cea mai indicată pentru livinguri, mai ales dacă acesta trebuie să întrunească funcţie de cameră media, loc pentru luat masa şi zonă de relaxare. Alege piese de rezistenţă generoase (bibliotecă, TV stand, comodă) şi câteva corpuri mai mici care pot fi suspendate pe pereţi.
4. Evitaţi mobilierul greoi ce se aşază direct pe pardoseală şi optaţi pentru piese cu picioare. Pe lângă faptul că se pot muta mult mai uşor, par mai delicate, lăsând aerul şi lumina să circule nestingherite.
5. Alegeţi canapele confortabile, iar dacă spaţiul vă permite, aşezaţi două sau trei piese faţă în faţă sau în semicerc. Această poziţionare permite musafirilor ca în timpul conversaţiilor să menţină un contact vizual permanent şi în acelaşi timp se pot bucura şi de confort.
6. Oglinzile sunt un must-have pentru mărirea optică a locuinţei. Un truc ce poate fi folosit în absolut orice încăpere a casei, fie că este vorba despre baie, hol, bucătărie sau living.
7. Nu ignoraţi importanţa corpurilor de iluminat şi nu vă limitaţi la unul singur. Chiar dacă livingul este mic, luminile calde propagate de aceste corpuri sunt foarte plăcute şi relaxante. Folosiţi aplice, veioze, lampadare sau spoturi decorative.
8. Decorarea pereţilor are un rol important pentru a crea o amenajare reuşită. Dacă am ales deja mobilierul, nu trebuie decât să ne jucăm cu paleta de culori. Puteţi nuanţa doar unul dintre pereţi ori puteţi folosi tapet floral sau cu forme geometrice. Un pont util este utilizarea nuanţelor deschise care măresc vizual un spaţiu mic şi este mult mai simplu de asortat ulterior.