S-a inventat WC-ul din așchii de lemn
Nevoia de a proteja planeta și resursele naturale, dar mai ales de a genera cât mai puține emisii nocive devine o preocupare tot mai des luată în considerare de designerii de mobilier și produse casnice. Ultima găselniță este un vas de toaletă creat în forma lui tradițională, dar fără urmă de ceramică. Materialul de bază îl reprezintă așchiile de lemn.
Reușita aparține studioului finlandez Woodio care a dat ineditului său produs sanitar denumirea de Block. Absolut toate elementele acestui WC sunt create din același material, de la capac până la vasul în sine și la bazin. Materialul este un amestec inovator de așchii de lemn de plop, resturi provenite din industria locală și rășini bioplastice, rezultând un material trainic și impermeabil. Practic, nu lasă apă să treacă prin el, nici măcar să-l afecteze într-un fel sau altul. Nu se sparge, nu se zgârie, poate fi spălat la interior cu substanțe de curățare tipice toaletelor din ceramică.
Block este disponibil în trei variante de culoare: lemn natur, negru și alb (nuanța Polar). Forma este rotunjită, are un design zvelt și se înscrie în tipul WC-urilor de perete, care nu ating podeaua, sporind senzația de spațiu generos în baie. Producătorul îi asigură o garanție de cinci ani.
Cum de este mai puțin nociv pentru mediu decât un WC din ceramică? Explicația ține de etapa de ardere îndelungată necesară fabricării unui astfel de produs ceramic, în comparație cu materialul creat de Woodio. Practic, în cazul Block nu e nevoie de niciun fel de ardere, iar consumul de apă este incomparabil mai mic, iar de aici rezultă cu până la 99% mai puține emisii nocive.
Acest material a fost creat în cadrul studioului Woodio cu cinci ani în urmă, iar de atunci echipa de designeri l-a folosit pentru a crea tot soiul de obiecte sanitare, inclusiv căzi de baie sau lavoare, utilizând propria tehnică de turnare.