Plimob – povestea unui atelier devenit mare exportator de scaune în Suedia
Povestea Plimob a început în anul 1990 și s-a dovedit una dintre poveștile de succes din industria producătorilor de mobilă din România. Dincolo de provocările perioadei de tranziție și a prefacerilor pe piața designului de mobilier, acest loc a trecut de la atelier meșteșugăresc la o adevărată fabrică de mobilier, specializată în scaunele din lemn masiv.
Fabrica de mobilă Plimob se găsește în Sighetu Marmației, având însă puncte de lucru deschise și în comuna Sarasău din Maramureș. Continuă tradiția primei fabrici de mobilier din acest spațiu, o fabrică cu 120 de ani vechime, păstrând aceeași unică specialitate: scaunul din lemn, inspirat de celebrul model Thonet, disponibil în mai multe variante de culoare și două categorii: scaune pliante și scaune fixe.
Modelul de scaun pliant de la Plimob se întâlnește în toată țara și la tot pasul – sigur îl recunoști. Este un model executat de ani de zile în această fabrică pentru un producător de mobilă scandinavă, prezent evident și-n țara noastră. Producția este „destinată în principal exportului, principalul beneficiar fiind una dintre cele mai mari firme suedeze” – se arată pe site-ul fabricii din Sighetu Marmației.
Date concrete
• 159 de acționari și capital exclusiv românesc
• Patru puncte de lucru și un sediu social, per total cinci unități de producție
• 1500 de angajați
Un strop de istorie
Fabrica de scaune tâmplărești Plimob s-a desprins în ianuarie 1990 din Combinatul de Prelucrare a Lemnului, aflat în proprietatea statului, combinatul fiind la origine conceptul comunist care a înghițit „Prima fabrică din Maramureș pentru mobile îndoite și mărfuri din lemn”. Privatizarea societății care avea să devină actuala Plimob s-a făcut prin metoda MEBO, adică propriii angajați au cumpărat acțiunile de la stat, transformând acest atelier tâmplăresc într-o afacere ulterior profitabilă, deschisă importului și mai ales exportului.