logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Sustenabilitate în industria producătorilor de mobilă din România

Trendul sustenabilității a pătruns serios în industria producătorilor de mobilă la nivel internațional și reprezintă o temă tot mai presantă și pentru același domeniu din țara noastră. Cum se raportează tinerii designeri, fabricile de mobilier și chiar și clienții – consumatorii de mobilier – din țara noastră la acest trend am reușit să aflăm într-o discuție sinceră și deschisă cu un designer cu experiență și în același timp bun prieten al redacției MagMob: Mihaela Cetănaș.

Sustenabilitate în industria producătorilor de mobilă din România
atelier-september.ro
Publicitate
Andreea Chiru  |  26 Ianuarie 2024

Se simte în întreaga industrie a amenajărilor interioare o creștere obsedantă a trendului sustenabilității, pe plan intern și mai ales internațional. Am ținut să aflăm de la Mihaela Cetănaș dacă resimte și ea această presiune în relația cu clienții studioului tău. Este mai degrabă o presiune din partea creatorului de spații, nu și a consumatorului?

Mihaela Cetănaș: Da, este ceva simțit si repetat intens la toate manifestările de profil, târguri, expoziții, de către producători, în multe prezentări și recomandări. Personal, am recomandat, încă de la început și recomand constant o abordare sustenabilă a proiectelor și mă bucur că am reușit să conving valoric clienții mei să implementam în proiecte abordarea asta, măcar parțial, dacă nu total.

Privind prin ochii clienților și, mai ales, ai consumatorilor, în general, aș spune că nu este încă pe deplin conștientizată această nevoie pentru sustenabilitate. În continuare, nevoile sunt dictate preponderent de bugete și de timpul necesar implementării. Probabil efortul nostru, al creatorilor de spații si al furnizorilor, poate schimba paradigmele vechi, ne sustenabile. Și mă bucur că avem tot mai multe opțiuni de propus clienților și putem tot mai bine implementa soluții sustenabile în amenajări.

Îmi doresc ca această nevoie pentru sustenabil să nu fie receptată doar ca un trend, ci să fie înțeleasă ca o cale pentru a contribui la binele real comun al comunității din care facem parte și prin extensie, a lumii și a planetei – pentru sănătatea noastră și pentru sănătatea mediului natural.

O întrebare foarte aplicată: Cât de mult și de practic a pătruns mobilierul sustenabil printre producătorii de mobilă din România? Există branduri din România care au adoptat acest principiu cu maximă seriozitate?

Mihaela Cetănaș: Nu foarte mult, dar există câteva opțiuni sustenabile, mai ales de mobilier contemporan, minimalist. Accentul cade pe materiale sustenabile și pe un ciclu de aprovizionare din surse sigure (lemn), precum și o producție orientată spre calitate. De asemenea, mă încântă să descopăr noi producători locali în acești parametrii. Două exemple recente: Atelier September, cu care am colaborat pentru un proiect comercial foarte recent, și Alsena, o fabrică de mobilier minimalist de lemn, din Județul Mureș.

Mulțumim, Mihaela!

Publicitate
Publicitate