Tadelakt: adio, gresie și faianță!
Ați auzit de Tadelakt? Reprezintă o inovație pentru spațiile caracterizate de naturalețe și prietenie cu mediul înconjurător, dar este de departe o tehnică foarte veche, provenind tocmai din Maroc. Practic, Tadelakt poate fi definit sub forma unui material tip tencuială ce poate ține loc cu succes tradiționalelor moduri de placare a pereților din baie și bucătărie. Cu Tadelakt spui adio gresiei și faianței!
Tadelakt a fost folosit din timpuri vechi în Maroc, la construirea băilor. Termenul vine de la verbul a lustrui. Poate fi astăzi comparat cu microcimentul, numai că în compoziția lui intră elemente perfect naturale, ceea ce atrage și câteva dezavantaje în comparație cu soluțiile asemănătoare disponibile azi în magazinele de construcții.
Compoziție. Soluția Tadelakt înseamnă var hidraulic, praf de marmură, săpun de măsline (sau săpun negru), pigment de culoare. Totul natural, așadar. Acest lucru îl recomandă în special în tencuirea caselor ecologice, atât la nivelul băii și bucătăriei, cât și al pereților exteriori. Unii folosesc Tadelakt inclusiv pentru izolarea podelelor. Tehnica de aplicare nu este însă la îndemâna oricui, dimpotrivă, presupune mai multe etape și, deci, ajutorul unui specialist.
Aplicare. Stratul de var se amestecă cu apă și se aplică pe suprafața care necesită tencuială. În general, aceste suprafețe sunt pereții băii, chiuveta, cada, dușul. Imediat după aplicare, trebuie netezit cu ajutorul unei pietre. Este etapa în care se poate conferi suprafeței tot soiul de curburi și rotunjimi, specifice stilului marocan. Pentru un finisaj lucios și perfect netezit, se folosește în următoarea etapă un material abraziv cu care se șlefuiește bine. Ultima parte este și cea mai simplă: aplicarea unui strat de săpun care are rolul de a sigila tencuiala Tadelakt și de a o proteja contra umezelii.
Avantaje și dezavantaje. Primul avantaj ține de estetică, acest material având nu doar posibilitatea colorării variate, dar și a unui aspect curgător, de textură catifelată. Este un produs absolut natural, și tocmai de asta vine cu un mic dezavantaj ce ține de posibile ciobiri sau deteriorări în timp. în caz de murdărire, se curăță ușor și natural cu o cârpă umedă, eventual cu săpun – în schimb, nu reacționează bine la substanțe chimice de curățare. Tadelakt garantează impermeabilitatea deplină a căzii/chiuvetei/pereților, dar presupune aplicare profesională. Nu este o muncă nici ușoară, nici rapidă, deci sigur este costisitoare.
Subiectul Tadelakt nu poate fi considerat încheiat. Revenim în viitor și cu sursele de unde poate fi procurat în România.