Trendurile anului 2023 în industria mobilierului

Dacă vrei să afli ce piese de mobilier vor fi în trend 2023, citește articolul acesta! L-am realizat pe baza mai multor păreri ale unor designeri și influenceri din domeniul amenajărilor interioare, alegând să redăm doar acele tendințe care au fost preconizate de majoritatea specialiștilor.

 

 +5
Mobilă în tendințele noului an./Spruce.com  
  |  

Anul 2023 nu va reprezenta un moment de cotitură în ce privește piesele de mobilier, ci mai degrabă o accentuare a tendințelor deja apărute în anul 2022. În cadrul proiectelor de amenajare interioară, specialiștii vor ține cont de aceste trenduri, așteptând din partea producătorilor de mobilă colecții cât mai în ton cu trendurile. Iată-le, pe scurt:

Mobilier sustenabil. Este un trend în continuă ascensiune și în același timp reprezintă viitorul industriei de mobilă la nivel internațional. Piesele sustenabile sunt preferate în special de generațiile tinere, mult mai responsabile față de relația cu mediul înconjurător, și mai deschise la un design cât mai puternic inspirat din natură. Ce înseamnă piese de mobilă sustenabile? Materiale naturale, substanțe prietenoase cu mediul, proces de fabricație cu minim impact asupra naturii.

 +5 www.rovere.ro

Mobilierul multifuncțional. Continuă trendul început în anul 2021, când, pe fondul pandemiei de COVID, toată lumea și-a mutat lucrul de la companie, acasă. și astăzi mulți dintre angajați continuă să-și facă joburile de acasă, deci mobila care să permită folosirea spațiului privat atât pentru viața privată, cât și pentru cea profesională va fi în continuare la mare căutare. Birouri transformabile, mese cu spații de depozitare, dulapuri de perete cu blat office pliabil sunt doar câteva dintre soluțiile căutate de cei ce vor continua să lucreze și-n 2023 de acasă.

 +5 www.mobilierinteligent.ro

Mobilier retro. Este un stil care a început deja din 2022 să se (re)impună, sub forma cromaticii, a formelor, a accesoriilor decorative și care continuă în 2023 cu piese de mobilier recondiționate. Stilul retro se caracterizează prin forme, dimensiuni și linii ce emană confort, un aer tihnit și calm, o atmosferă ideală de socializare cu prietenii sau cu familia. Fotolii joase tapițate, cu rame din lemn, comode în combinații cromatice vibrante, rafturi jucăușe, taburete scunde în forme vesele și cu texturi cât mai calde, măsuțe în forme inedite.

 

 +5 www.mobiladalin.ro

Mobilierul din ratan. Acest trend revine în forță, sub forma fronturilor pentru uși sau sertare, în mod special. Este un material ușor, permite circularea aerului, are ceva prietenos și cald, transmite senzația de acasă. Mobilierul de ratan întrunește și criteriul sustenabilității și parcă are și ceva din stilul retro.

 +5 www.favi.ro

Mobilier mai degrabă maximalist decât minimalist. Minimalismul se diluează, în trend urmând să crească maximalismul, nu neapărat la nivelul dimensiunii, cât mai ales al culorii și materialelor. Tapițatele uni vor pierde în fața celor cu mai mult de două culori, stofa simplă va fi detronată de stofa cu model, iar printre materialele cele mai apreciate în 2023 se numără catifeaua, pânza, pielea naturală.

Din fericire, printre producătorii de mobilă din România există deja o înclinație tot mai evidentă spre aceste surse de inspirație, astfel că oferta anului ar putea fi una în deplină armonie cu tendințele 2023.


Am găsit în Bistrița un atelier cu tradiție meșteșugărească

Într-un atelier meșteșugăresc din comuna Rodna, județul Bistrița, se produc piese de mobilier după o rețetă veche: materiale tradiționale, reprezentative pentru zonă, lucru manual, design caracterizat de muncă migăloasă, dar pasionantă.

 +6
Artă în lemn pentru iubitorii stilului clasic./Mobilarodna.ro  
  |  

Atelierul poartă denumirea de Mobilă Rodna și se bazează pe arta meșteșugărească locală, numărându-se printre acele afaceri contemporane ce merg înainte păstrând ceea ce au învățat din tată în fiu. Este un atelier mic, dar echipa lucrează eficient, punând accentul pe calitatea executării mobilierului, nu pe cantitate.

Omul din spatele atelierului Mobilă Rodna este Maxim Bindiu. Produce piese de mobilier din lemn masiv, din esențe precum stejar, cireș, brad, nuc, molid. Se diferențiază de alte ateliere de mobilier prin ornamentațiile sculpturale, amintind de mobila clasică, masivă, durabilă ce se regăsea cândva în casele tuturor.

În cadrul atelierului Mobilă Rodna se execută piese de mobilier pentru living, dormitor și mobilă outdoor. Piesele se realizează pe comandă, fiind vorba despre piese unicat, adaptate dorințelor fiecărui client. Printre colecțiile expuse pe site-ul atelierul, cele mai spectaculoase sunt seturile pentru dormitor – paturi, dressing, comodă tv – înfrumusețate cu detalii sculpturale. Stilul nu este totuși cel rustic, având un aer ușor boieresc prin prisma finisajelor.

 +6 www.mobilarodna.ro

Pe scurt, avantajele propuse clienților de atelier Mobilă Rodna sunt: materiale trainice, rezistente în timp, piese de mobilier cu design original și de cele mai multe ori piese unicat, artă meșteșugărească, prețuri accesibile în raport cu calitatea.

„Contribuția manuală a meșteșugarului este componentă substanțială a produsului finit, un rol important având și abilitatea și talentul lucrătorului ce ii conferă produsului trăsături distinctive precum decorațiunile sculptate pe fațada mobilei, decorațiunile specifice mobilierului de gradină” – se arată pe pagina de internet a firmei Mobila Rodna.  +6 www.mobilarodna.ro +6 www.mobilarodna.ro +6 www.mobilarodna.ro +6 www.mobilarodna.ro

 


Wooden Lamp – corpuri de iluminat din lemn

Ca dovadă a faptului că tot mai mulți designeri înțeleg nevoia de produse pentru casă realizate în chip sustenabil, apar de la o zi la alta ateliere care lucrează colecții de mobilă și corpuri de iluminat după standardele respectării mediului natural. Printre acestea se numără și Wooden Lamp.

 

 +6
O variantă de iluminare, prietenoasă cu mediul înconjurător./Woodenlamp.ro  
  |  

Acest atelier a fost deschis în Moldova, la Iași, și are ca obiect de activitate fabricarea de corpuri de iluminat din lemn. Nu orice corpuri de iluminat, ci reflectând un stil original, armonios, în concordanță cu farmecul simplu al lemnului. În portofoliul Wooden Lamp se regăsesc corpuri de iluminat de mai multe feluri, de la pendule până la lămpi de birou, lampadare și aplice pentru perete.

Stilul Wooden Lamp

Corpurile de iluminat sunt fabricate din placaj de lemn de mesteacăn și au un numitor comun: abajurul din lamele. De aici încolo, fiecare dintre produse arată complet diferit de celelalte, prin forma, dimensiunea și modul de dispunere a lamelelor. Sunt modele cu lamele rotunjite sau cu lamele drepte, sunt modele cu abajur inspirat de forme geometrice sau de forme florale, vegetale. Designul este unul curat, simplu, cu linii clare și armonioase, evocând cel mai adesea stilul minimalist. Se integrează însă mai multor stiluri de amenajare interioară, de la cel modern până la cel clasic, având marele avantaj al personalizării la nivel de finisaj cromatic. Producătorul recomandă finisajul natural, menit să pună în evidență frumusețea lemnului de mesteacăn, însă pune la dispoziția clientului și alte nuanțe sau chiar o combinație de două culori pentru un singur corp de iluminat.  +6 www.woodenlamp.ro +6 www.woodenlamp.ro

Categorii Wooden Lamp

Cea mai impresionantă este gama de pendule de la Wooden Lamp, cuprinzând modele foarte variate – cu un singur braț sau cu mai multe, cu forme alungite sau răsucite, cu design simetric sau asimetric. De asemenea, colecția de lămpi pentru birou este variată, iar celelalte două – aplice de perete, respectiv lampadare – completează portofoliul producătorului.  +6 www.woodenlamp.ro

Corpuri de iluminat prietenoase cu mediul

Toate modelele din colecția Wooden Lamp respectă același set de principii prietenoase cu mediul: materiale naturale, adică lemn de mesteacăn și lacuri și vopsele pe bază de apă, și execuție de tip hand made. Aceste corpuri de iluminat se livrează dezasamblate, însă montarea lor este una simplă, ce presupune doar câteva minute de meșterit.

„Suntem Wooden Lamp Design, producători de corpuri de iluminat realizate din lemn șlefuit și vopsit manual. Prin designul unic, corpurile de iluminat vor face orice încăpere să prindă viață, integrându-se în orice stil, fie modern sau clasic. Modalitatea de a lucra lămpile este una foarte minuțioasă și complexă.” – se arată pe site-ul Wooden Lamp.  +6 www.woodenlamp.ro +6 www.woodenlamp.ro

 


Vila Home Design îți înnoiește masca de calorifer

A revenit trendul mascării caloriferului, iar oferta producătorilor pe plan național e destul de bogată. Unul dintre acești producători este Vila Home Design, specializat în producerea de accesorii decorative pentru acasă, de la măștile pentru radiator până la panouri separatoare.

 

 +4
Măști decorative, pe comandă./Vilahomedesign.ro  
  |  

Showroom-ul Vila Home Design se găsește în Argeș, dar comenzile se pot trimite și via email, ori se poate lua legătura telefonic cu echipa. În gama de servicii se regăsește fabricarea măștilor de calorifer la comandă, în mai multe variante de model și material.

Noutatea pe care o aduce colecția de măști decorative pentru calorifer a acestui producător ține de posibilitatea comandării exclusiv a panoului cu rol estetic, păstrând însă neschimbat cadrul-structură. Costuri mai mici, putere de înnoire mai mare – sub acest concept, cei de la Vila Home Design vorbesc despre „masca de calorifer 8 în 1”. Modelul traforat poate fi ales pentru o mască de calorifer deja existentă acasă, clientul având și această ocazie, de a plăti exclusiv panoul cu model al măștii.  +4 www.vilahomedesign.ro

Și aici posibilitățile sunt diverse. Poți achiziționa panoul decorativ al măștii din gama deja expusă în colecțiile Vila Home Design sau poți cere un model realizat pe comandă, special pentru tine. Importante sunt dimensiunile cadrului, în așa fel încât panoul să se potrivească. Poți achiziționa mai multe astfel de panouri, cu modele diferite, urmând a le schimba între ele în funcție de nevoia de înnoire a măștii.  +4 www.vilahomedesign.ro

În colecția de măști-radiatoare Vila Home Design se regăsesc modele executate din materiale precum MDF și lemn masiv, cele două putând fi combinate în cadrul aceluiași produs. În costul măștii de calorifer este inclus și sistemul de fixare. Aceste măști pot avea modele în variante de riflaj, grilă, tăieturi, picățele. Sunt prevăzute cu fantă de eliberare a aerului cald și cu poliță superioară pe care se pot așeza obiecte decorative. În cazul unei comenzi personalizate, clientul poate opta și pentru o altă culoare decât clasicul alb.  +4 www.vilahomedesign.ro

„Vă oferim o gamă de stiluri și finisaje personalizate pentru a vă ajuta să decideți sau putem produce modele conform specificațiilor dvs. individuale. Indiferent de alegere, vă garantăm că vă veți bucura de cele mai bune lucrări de artizanat românesc în casa dumneavoastră” – se arată pe site-ul Vila Home Design.

 


MLFurnire – trei piese simpatice de luat acasă

În special în perioada sărbătorilor de iarnă, parcă simți nevoia să fii înconjurat de piese de mobilier care să te înveselească și să-ți dea o stare de tihnă tinerească. Este momentul să faci mici schimbări, atât de mici încât se pot rezolva cu unele exemple de... mic mobilier.

 

 +4
Culoare, surpriză, originalitate./MLfurnire.
  |  

Iar pe site-ul MLFurnire am descoperit trei piese de mobilă care să se potrivească de minune cu zilele acestea, trei mobile de luat acasă și integrat rapid în decorul unei case primitoare. Piesele de mic mobilier sunt cele mai ușor de înlocuit, cu efect de împrospătare a amenajării.

Etajera piramidă de la MLFurnire este o soluție de mobilier practic și estetic în egală măsură, o piesă pe care s-o aranjezi sub forma unei mici biblioteci la îndemână sau a unei etajere cu rol decorativ. Polițele sunt din lemn masiv, structura este metalică, rezistentă. Un element de noutate pe care îl aduce această noptieră este modul de dispunere a polițelor, ducând la un joc vizual al formelor geometrice. Dimensiuni: înălțime de 195 cm, adâncime de 35 cm.  +4 www.mlfurnire.ro

Tot cu rol de depozitare simpatică vine și cabina telefonică, care, în realitate, este un mic bar-vinotecă, ce adăpostește în cel mai discret mod sticlele de vin ale familiei. Are o înălțime de 145 cm, și la interior este prevăzută atât cu suporturi pentru sticlă, cât și pentru pahare. Se poate comanda din trei variante de culoare – roșu, alb sau gri antracit – și se potrivește de minune în living sau chiar pe holul casei. Și evident, în bucătărie, dacă e loc.  +4 www.mlfurnire.ro

În fine, noptiera Optimus reprezintă o piesă de dormită concepută într-un stil surprinzător – o noptieră aparent deschisă, în realitate, lipsită de sertar, și cu o dispunere a spațiilor de depozitare inedită. Această noptieră creată din lemn și ancorată pe picioare metalice are un design suficient de surprinzător încât să simți nevoia de a te uita la ea îndelung.  +4 www.mlfurnire.ro

Despre MLFurnire

„Înființată în anul 1999, M&L FURNIRE și-a propus să devină unul dintre principalii producători și distribuitori de furnire estetice din România. Astfel, în numai câțiva ani, firma s-a dezvoltat rapid, ajungând ca până în prezent să ocupe o poziție importantă pe piața românească de profil și, în același timp, să marcheze colaborări importante cu numeroși clienți de pe piața internațională (Spania, S.U.A, Canada, Italia, Bulgaria etc.)” – se arată pe site-ul MlFurnire.