Unfitted kitchen – un trend în plin avânt
Deși se întâmplă parcă ceva mai rar decât ne-am dori, profesioniștii amenajărilor interioare continuă să vină cu noutăți în materie de trenduri și stiluri. Cea mai recentă tendință în realizarea bucătăriei este cunoscută sub denumirea unfitted kitchen, care s-ar traduce prin sintagma bucătărie de sine stătătoare. Deși a apărut cu mulți ani în urmă, reflectă parcă cel mai bine stilul de viață contemporan, amenajarea ei ținând nu de reguli, ci de preferințele fiecăruia.

Acest trend este chiar opusul bucătăriei clasice și permite proprietarului să-și facă de cap cu mobilierul și amplasarea acestuia, tratând această încăpere ca pe o foaie albă pe care să poți desena fix ce-ți place. Știți regula zonelor de lucru / depozitare / servire a mesei? Uitați de ea! Știți dulapurile de bucătărie sau mobilierul încastrat? Uitați și de acestea! Nimic nu mai este valabil în cadrul bucătăriei de sine stătătoare.
Din punct de vedere istoric, unfitted kitchen este un stil britanic destul de vechi care a dominat casele până spre prima jumătate a secolului XX. Ulterior, a apărut bucătăria standard, plină de principii de funcționalitate și de electrocasnice cu locuri predefinite. Astăzi, lumea se întoarce în timp, simțind nevoia unui spațiu personalizat 100% și care să dea frâu liber imaginației.

Concept. Bucătăria de sine stătătoare scoate din ecuație toate elementele fixe, de la piese de mobilă până la aparatură și soluții de depozitare. Practic, se caracterizează printr-o deplină modularitate, flexibilitate și sustenabilitate. Nu mai este o bucătărie, ci mai degrabă o încăpere amenajată după gustul proprietarului, încăpere în care se poate găti și servi masa. Cu cât este proprietarul mai creativ, cu atât poate găsi noi modalități de a da acestui spațiu funcționalitatea unei bucătării – poate muta mobilierul, îl poate înlocui, îl poate folosi în alte feluri decât cele clasice.
Avantajele bucătăriei de sine stătătoare:
• Un look mereu nou la îndemână, prin simpla mutare a pieselor de mobilă între ele;
• Posibilitatea de a schimba o singură piesă fără a fi nevoie să schimbi întreg decorul;
• Suprafețe lăsate libere în funcție de modul de lucru al fiecărui proprietar – spațiul se schimbă după nevoile celui care-l folosește;
• Grad mare de personalizare, căci unfitted kitchen îți permite să combini piese de mobilă vintage cu aparatură electrocasnică de ultimă generație, vesela bunicii și soluții de depozitare la vedere etc. În plus, poți adăuga elemente decorative fără nicio legătură cu bucătăria clasică – tablouri, rame strălucitoare, plante ornamentale, accesorii textile etc. poți combina stiluri, forme, dimensiuni și culori oricât de diferite, câtă vreme îți sunt pe plac;

• Mobilierul nu mai trebuie să fie pe comandă ci poate fi completat de-a lungul timpului adăugând piese cu design diferit, dar care îți plac în egală măsură;
• Adaptarea pieselor de mobilier la cu totul alte funcții – spre exemplu, clasica insulă de bucătărie poate fi înlocuită cu un dulăpior prevăzut (sau nu) cu blat de lucru, așezat în mijlocul încăperii; un sistem de polițe în stil industrial poate lua locul tradiționalelor dulapuri suspendate; o vitrină moștenită de la bunici se potrivește la fix în locul sistemului de dulap cu blat etc.;
• Bugetul este un avantaj major pentru că bucătăria de sine stătătoare poate fi amenajată în timp și se bazează pe piese de mobilă și soluții multifuncționale.

Marele dezavantaj al acestui trend ține de educația estetică a proprietarului. Fiindcă unfitted kitchen nu înseamnă totuși un amestec haotic și inestetic de tot ce-ți cade în mână.