logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Piesa de mobilier a anului la Stockholm Design Awards

În perioada 6-10 februarie, a avut loc Stockholm Furniture Fair, unul dintre evenimentele cele mai importante pentru mobilierul în stil nordic. Atenția tuturor s-a concentrat nu doar pe noutățile de la standurile expozanților, cât mai ales pe gala premiilor Stockholm Design, unde cele mai îndrăznețe proiecte de arhitectură, mobilier și design de produs s-au întrecut spre bucuria publicului. Vă spunem în continuare cine a câștigat premiul pentru „piesa de mobilă a anului”.

Piesa de mobilier a anului la Stockholm Design Awards
vestre.com
Publicitate
Andreea Chiru  |  14 Februarie 2024

Este vorba despre o bancă disponibilă în două variante de formă: circulară, respectiv dreaptă. Banca a fost denumită Ypsilon și este creația unui designer din Norvegia, Daniel Rybakken. Interesant este nu doar conceptul, cât și povestea acestei piese. A fost concepută cu 17 ani în urmă și lăsată la stadiul de proiect. De curând, creatorul său a decis să îi dea viață și s-a adresat unui producător de mobilă din țara sa – prima colaborare a lui Daniel Rybakken cu un conațional – producătorul Vestre.

„Am creat designul acestei bănci cu mult timp în urmă, în anul 2005, și de atunci m-am tot gândit la ea. Dar abia după mijlocul anului 2022, am trecut la fapte: am luat legătura cu echipa Vestre, iar ei au fost cuceriți din prima de acest proiect. Nu a durat mult și banca Ypsilon a intrat la ei în producție, exact așa cum o imaginasem eu”, povestește Daniel Rybakken.

vestre.com

Despre Ypsilon
Atât în variantă circulară, cât și în cea liniară, Ypsilon uluiește prin contrastul dintre spațiul mic pe care-l ocupă și nivelul de confort pe care-l oferă. Aparent este o bancă minimalistă, funcțional însă este o piesă comodă. Designul se caracterizează prin simplitate, un strop de sobrietate nordică și îmbinarea a doar două materiale: lemn lamelar și oțel galvanizat.

Este o piesă pentru outdoor, așa că designerul a căutat o soluție contra depunerilor de apă cu ocazia ploilor. Lamelele de lemn sunt asamblate cu un anumit grad de înclinare înspre interior, așa încât apa nu se poate aduna pe bancă, ci se scurge automat, protejând-o. Aici sunt două variante: sub lamele banca este prevăzută cu un „șanț” metalic, de-a lungul căruia se strânge apa, respectiv șanțul lipsește și apa se scurge natural pe jos.

vestre.com

La nivelul dotărilor, Daniel Rybakken a venit cu ideea unui spătar și a unor brațe de sprijin care pot fi adăugate sau nu – depinde de preferințele clientului. Dar ambele elemente sunt fascinante prin designul creativ: bare de oțel și lemn lamelar.

Motivația juriului

„Este simplă în aparență – așa cum sunt toate ideile mărețe – dar are un design cu adevărat avansat. Inteligentă, simplă și discretă, piesa exprimă un tip de frumusețe în stil brutalist.”

vestre.com

 

Publicitate