Arhitecta Zaha Hadid s-a stins din viață
Născută în Irak, Zaha Hadid a studiat Arhitectura la Londra unde, în 1979, și-a și deschis propriul cabinet de lucru. Creațiile sale arhitecturale au impresionat printr-un stil revoluționar, care i-a atras și faima de "Regina curbei". E vorba despre forme sinusoidale, având ca sursă de inspirație relieful marcat de existența dunelor de nisip din Estul Mijlociu. Construcțiile proiectate de Zara Hadid impresionează prin senzualitate și extravanganță în egală măsură.
Zaha Hadid este prima femeie și primul arhitect musulman răsplătit cu premiul Pritzker, în anul 2004. A urmat premiul Stirling în 2010 și 2011. A fost declarată "Femeia anului" în 2012. În 2015, Zaha Hadid a devenit prima femeie câștigătoare a medaliei de aur oferită de Institutul Regal al Arhitecților Britanici.
Proiecte
Clădirea Operei din Guangzhou, China, a fost proiectată sub forma unei construcții aerodinamice, inspirată din surse foarte diferite: nave spațiale și păduri tropicale.
Centrul Acvatic din Londra, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012, a impresionat prin naturalețea formei inspirată de urma pe care valurile de apă o lasă pe nisip.
Centrul Heydar Aliyev din Baku, considerat creația unui geniu, este o construcție realizată prin ducerea liniilor curbe la extrem și de o fluiditate ieșită din comun.
Muzeul MAXXI din Roma este proiectat sub forma unui campus urban, pe o suprafață geometrică, îndulcită de linii sinusoidale ce întregesc o construcție complexă arhitectural.
Muzeul Riverside, Scoția, are un design din cale afară de îndrăzneț și complex, motiv pentru care a cam dat bătaie de cap echipei de proiectanți. Arhitectural, clădirea reușește să redea trecerea peisajului de la zona industrială a orașului la fluiditatea specifică portului Glasgow.