logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Mobilierul interactiv al spaţiilor urbane

Rolul mobilierului urban este unul aparent clar – cel de crea cetăţenilor spaţii de relaxare şi relaţionare dar şi pentru înfrumuseţarea oraşului.Trebuie luat în vedere şi arhitectura locului, ca să nu altereze imaginea urbei.  

MagMob
Admin  |  04 Iunie 2015

Mobilierul urban este un termen care se referă la obiecte, piese de mobilier instalate în spaţii publice, obiecte cu care ne întâlnim, pe lângă care trecem în fiecare zi, uneori chiar de mai multe ori pe zi, în drum spre casă, la serviciu, în holurile instituţiilor publice, fără să le acordăm prea multă atenţie. În schimb, când păşim într-un parc amenajat cu gust, cu piese de mobilier de repaus confortabile, cu jardiniere amplasate în locurile potrivite, sau când un adăpost ne protejează în timp ce aşteptăm autobuzul şi toarnă cu găleata, cu siguranţă ne dăm seama de importanţa acestora.

Mobilierul urban este indispensabil tuturor localităţilor urbane sau rurale, dar amenajarea spaţiilor publice nu este o sarcină simplă, deoarece trebuie să satisfacă necesităţile tuturor participanţilor la viaţa urbană şi trebuie să armonizeze cu arhitectura urbană.

 

Băncile – cele mai îndrăgite piese de mobilier stradal

Care este cel mai nepreţuit obiect de mobilier urban atunci când eşti obosit, dacă nu o bancă de odihnă comodă şi cu un aspect plăcut? Clasicele bănci de odihnă sunt realizate de obicei cu spătarul şi şezutul din lemn, cu picioare de fontă sau fier forjat.

malmis.ro
Băcuţa clasică din parcurile noastre » www.malmis.ro

metalgan.ro
Refugii moderne pentru staţiile mijloacelor de transport în comun » www.metalgan.ro

Banca Dunărea din lemn de fag, cu picioare din fontă este oferită de firma Malmis din Călimăneşti. 

 

Bineînţeles designul băncilor de odihnă nu se limitează la acest tip de bancă clasică, găsind pe piaţă numeroase alte soluţii originale. Firma Fiberchim din Bucureşti comercializează bănci elegante, cu forme inedite, combinate cu jardiniere pentru flori.

Un ansamblu de bănci, ca cel creat de artistul Carol Kovacs din Oradea, care include pe lângă băncuţe, coşuri de gunoi şi ghivece de flori, dă o notă aparte aspectului străzii.

Carol Kovacs, artist
Băncuţe vintage dar foarte moderne » artist Carol Kovacs 

 

PARCURILE: OAZE DE RELAXARE

Amenajarea parcurilor este întotdeauna o provocare, deoarece mobilierul din parc trebuie să se încadreze în natură şi în acelaşi timp trebuie să fie în concordanţă cu stilul parcului. La alegerea mobilierului trebuie ţinut seama de faptul că parcul este un loc de întâlnire şi de relaxare, dar şi un loc de joacă pentru cei mici.

 

Pentru parcuri sunt foarte potrivite băncile duble, de exemplu cele oferite de firma Parkdekor din Baia Mare: banca Veron şi banca Constructivism. 

parkdekor.ro
Băncuţe Constructivism, discrete ce îmbie trecătorii la un moment de odihnă » www.parkdekor.ro
Banca rotativă realizată de NBC Arhitect este o soluţie inedită, care permite utilizatorilor să-şi personalizeze spaţiul public. Prin apropierea a două bănci se poate crea un cadru intim de discuţii, iar scaunele de asemenea se pot apropia sau depărta în funcţie de preferinţe.

 

NBC Arhitect
Adunaţi-vă cu prietenii pentru o seară târzie, şi staţi de vorbă într-o atmosferă intimă » NBC Arhitect
Băncile semirotunde creează, de asemenea, o atmosferă familiară. Aşezându-ne aici putem să intrăm în vorbă cu uşurinţă cu vecinii noştri, sau putem să ocupăm banca cu familia şi să ne relaxăm înconjuraţi de cei dragi. 

 

fiberchim.com
Băncuţe urbane cu funcţii de socializare directă » www.fiberchim.com

Din dotarea parcurilor nu trebuie să lipsească mesele, la care se poate lua o gustare, se poate juca cărţi sau alte jocuri preferate de adulţi şi copii.

Indispensabile sunt mesele de şah, în jurul cărora întotdeauna se strâng multe persoane pentru a urmări o partidă interesantă. 

rainbowcompany.ro
Cine vine la o partidă de şah? » www.rainbowcompany.ro

 

Adăposturi clasice sau moderne?

Piesele de mobilier urban cu care ne întâlnim în fiecare oraş şi care cu siguranţă influenţează imaginea oraşului, sunt adăposturile pentru călători. Acestea ne protejează de soare, vânt şi ploaie în timp ce aşteptăm autobuzul/troleibuzul/tramvaiul, deci trebuie să fie locuri în care petrecem cu plăcere o perioadă de timp mai scurtă sau mai lungă. Există numeroase tipuri de staţii de autobuze pe piaţă, de la cele din lemn, sticlă până la cele cu un design futurist şi materiale inovatoare. 

arcso.ro
Refugii rustice pentru călători din staţiile de autobuze » www.arcso.ro

Tot mai populare sunt staţiile interactive, care includ ecrane tactile, care permit utilizatorilor să navigheze gratuit pe internet în timp ce aşteaptă, să obţină informaţii de interes public, sau despre locaţia autobuzului aşteptat. Staţie EyeStop – Florenţa.

EyeStop
Staţii pentru mijloce de transport în comun, futuriste » EyeStop – Florenţa

Astăzi, termenul de mobilier urban include o gamă largă de obiecte şi structuri, cum ar fi: bănci, banchete, mese, coşuri de gunoi, jardiniere, garduri de delimitare, echipamente de iluminat stradal, rasteluri de biciclete, protecţii pentru arbori, adăposturi destinate utilizatorilor de transport comun şi parcuri de joacă pentru copii, care toate au un rol multiplu – pe lângă funcţionalitate au menirea să pună în valoare diversele spaţii publice, contribuind la confortul şi aspectul estetic al locurilor în care se amplasează.

La amenajarea unui spaţiu public în primul rând trebuie ţinut cont de funcţionalitatea obiectelor şi materialelor folosite, de dimensiuni şi rezistenţă. Unul dintre factorii-cheie este durabilitatea, deoarece mobilierul urban trebuie să facă faţă atât uzurii şi condiţiilor vremii, cât şi abuzului fizic. Cu toate acestea factorul estetic nu poate fi ignorat, doar pentru a avea structuri indestructibile. Este esenţială integrarea obiectelor în ambientul arhitectural al zonei.

 

A necessity of the public life: the urban furnitureUrban furniture refers to objects, pieces of furniture that are installed in public places, objects that we come across, we pass by every day, sometimes several times a day, on the way home, to work, in the halls of public institutions, without giving them to much attention. However, when we enter in a tastefully decorated park, with comfortable resting furniture, ornamental flower pots placed in the right places, or when a shelter protects us while we are waiting for the bus and it's pouring, no doubt that we realize their importance.The urban furniture is essential to all urban and rural areas, but the planning of public spaces is not a simple task, due to the fact that it has to meet the needs of all participants to urban life and has to harmonize with the urban architecture.Today, the term of urban furniture encloses a wide range of objects and structures, such as: benches, tables, garbage bins, flower pots, traffic barriers, street lights, bus stops, bicycle racks and playgrounds, all with multiple roles: beside functionality they have the aim to valorize the public spaces, contributing to the comfort and the aesthetic appearance of the places.
Publicitate
Publicitate