Cum alegem culoarea și modelul în cazul mobilei tapițate

Mulți dintre români îndrăgesc mobila tapițată. Nu cu toții sunt însă mulțumiți de alegerile făcute atunci când investesc în colecții noi de mobilier. O canapea care părea mică în magazin, acasă pare enormă; un fotoliu care în magazin ieșea bine în evidență, acasă strică tot feng-shui-ul estetic. De ce se întâmplă asta?

 +5
Aceeași piesă de mobilă poate părea mai mică sau mai mare în funcție de tapiseria folosită/Classyclutter.net
  |  

Am stat de vorbă cu arhitectul de interioare Codruța Iana tocmai despre acest subiect: cum alegem mobila tapițată. Și am primit câteva răspunsuri interesante. Sunt o groază de secrete pe care numai specialiștii le cunosc.

Reporter Magmob: Dacă îmi place un anume model de tapiserie, cum îl pot folosi acasă?
Codruța Iana: În funcție de mărimea mobilierului. Nu vom avea aceleași criterii de alegere dacă este vorba despre o pernă decorativă sau despre o canapea. Cu cât piesa de mobilier este mai mică, cu atât este mai potrivit ca geometria materialului tapițat să fie mai măruntă, iar modelul - repetitiv.
 +5 MagMob

Reporter Magmob: E adevărat că de alegerea culorii, mobila tapițată poate părea masivă sau dimpotrivă?
Codruța Iana: E o regula generală: culoarea uni de o nuanță deschisă mărește și, cu cât este mai luminoasă, fie prin nuanță, fie prin luciu, cu atât efectul este mai mare. Dacă dorim să amplificăm vizual un element tapițat, vom alege o nuanță deschisă și o textură lucioasă. Dar efectul de mare/mic este influențat și de geometria tapițeriei. Un model mărunt și repetitiv va avea un efect de lărgire dimensională, spre deosebire de unul mare cu repetabilitate mai mică, ce micșorează vizual. Putem manipula amenajarea cu ajutorul tapițeriei, creând efecte de mărire sau micșorare.
 +5 MagMob

Reporter Magmob: cum alegem modelul tapițeriei pentru a ne încadra unui anumit stil de amenajare interioară?
Codruța Iana: Dungile și pattern-urile geometrice se vor potrivi unui stil clasic: Victorian, Art-Nouveau sau Art-Deco. Stilurilor rustice li se potrivesc pattern-urile florale.
Stiluri precum shabby-chic sau bohemian creează piese tapițate din stiluri clasice în materiale diferite, combinații cromatice și pattern-uri neașteptate. Patchwork-ul este un tip de model foarte căutat. Deși pare totul foarte neașteptat și imaginativ, totuși talentul designerului îmbină acest neașteptat cu rafinamentul său estetic.
 +5 MagMob +5 MagMob
Într-un material viitor, vom discuta cu specialistul Codruța Iana despre cele mai potrivite modele de tapiserie, de la cele geometrice până la cele abstracte.


Cum să-ți transformi sufrageria în living

Nu degeaba spuneam cu ani în urmă sufragerie și astăzi spunem living. Nu e vorba de folosirea unui termen care să sune doar mai modern, ci e mai mult decât vorbă – e o atmosferă! Și o groază de reguli de amenajare interioară! Și o adaptare a mobilei la noile moduri în care ne petrecem astăzi timpul acasă.

 +3
  |  

Vechea noastră sufragerie era acea încăpere în care îți primeai invitații, expuneai vesela primită de la nași și pe care, cum se lăsa întunericul serii, o transformai în dormitor pentru copii, trăgând canapeaua cu funcție de pat. Ei bine, astăzi conceptul de sufragerie a dispărut. Livingul care i-a luat locul e cu totul și cu totul alt spațiu! În primul rând e un spațiu digitalizat. Micul televizor alb-negru pe care-l țineai mai mult închis decât deschis astăzi are cu totul alte proporții și accesorii. Canapeaua nu mai un surogat pentru al doilea pat al familiei. Biblioteca nu mai e un corp masiv în care să-ți ascunzi hainele. Iar accesoriile pentru perete nu se mai limitează la simple picturi, ci iau adesea forma unor piese de mic mobilier cu funcții foarte practice.

 +3 www.pinterest.com
Livingul de azi nu are nicio legătură cu sufrageria de ieri, sau nu ar trebui să aibă, ca să-l putem numi cu adevărat living. În primul rând, e un spațiu care să inspire relaxare, confort, socializare și multă distracție în fața televizorului. Trebuie să fie un spațiu personalizat, marcat de culoare și originalitate. Trebuie să fie un loc în care să-ți dorești să ajungi cât mai repede, un loc în care să-ți încarci bateriile, un loc care să te reprezinte.

 +3 www.modela.roPetreci mai mult timp în fața televizorului decât citind cărți? Atunci renunță la tradiționala bibliotecă masivă și fă loc unui televizor cu diagonală cât mai mare. Primești adesea prietenii acasă? Atunci mută masa în bucătărie și mai cumpără o canapea pentru a dubla spațiul de socializare. Ai mai multe obiecte decorative decât spațiu pe pereți? Atunci pune o poliță pe perete și sprijină pe ea toate accesoriile preferate!
Livingul de azi este despre cum să te simți cât mai în pielea ta acasă. Îl poți amenaja în funcție de activitățile tale preferate.


Institutul Pantone a ales culoarea anului 2018

An de an designerii din întreaga lume așteaptă anunțul pe care prestigiosul Institut Pantone îl face cu referire la culoarea ce va da tonul în întreaga industrie creativă a lumii. Și în domeniul amenajărilor interioare, deciziile Pantone influențează ceea ce se poartă.

 +4
Ultraviolet este culoarea anului 2018. Află cum o poți integra amenajărilor interioare! Pantone.com
  |  

Pentru anul 2018, Institutul Pantone a ales culoarea ultraviolet, o nuanță ce are la bază purpuriul, și este inspirată de infinitatea spațiului cosmic. Foarte multe gânduri, intenții, mesaje leagă echipa Pantone de alegerea acestei culori. Ea răspunde nevoii omului contemporan de a-și depăși limitele într-o lume ce pare tot mai limitată, luând în calcul toate tulburările sociale, economice și chiar politice ale vremurilor în care trăim.

 +4 www.pantone.com Mister, inovație, depășirea limitelor
„Enigmatică și neconvențională, culoarea ultraviolet a reprezentat de-a lungul ultimilor 50 de ani o revoluționare a culturii, o sclipire de geniu, de contracurent artistic”, explică reprezentanții Institutului Pantone. Sunt dați de exemplu artiști precum David Bowie, Prince sau Jimi Hendrix care au introdus ultravioletul în muzica pop a vremii.

 +4 www.laurenslinens.com Ultraviolet în amenajarea dormitorului: accesorii textile de impact
În ce privește amenajările interioare, ultravioletul are menirea de a oferi spațiilor un plus de vitalitate, eleganță și mister. Este o culoare ce invită pe designeri și producătorii de mobilă la inventivitate, inovare și reinterpretare a conceptelor de până acum. Ultravioletul va putea fi folosit sub forma culorii pentru un perete de accent, sub forma obiectelor decorative, ca accent pentru accesoriile textile ale casei sau chiar ca nuanță pentru mobila tapițată.

 +4 www.homedit.com Ultraviolet într-o amenajare de living: mobilier tapițat, efect sofisticat
 


Bizar: mobilier AUTO

Un trend cu adevărat original: piese de mobilier pentru toate încăperile casei, realizate din bucăți reciclate de mașini – aceasta este o soluție pentru cei care nu se pot despărți de mașinile lor atunci când acestea trebuie date la remat.

 +4
Industria mobilierul salută industria auto/ Smithersofstamford.com
  |  

Este un trend în special pentru casele burlacilor, căci asigură o nouă viață, măcar și parțial, unor automobile vechi. Astfel de piese de mobilă create prin reciclarea mașinilor sunt realizate de mai mulți designeri din Occident, pasionați de domeniul auto și interesați în salvarea resurselor planetei.

 +4 www.smithersofstamford.com O canapea cu... faruri funcționale
Canapeaua auto de la Smithers of Stamford costă în jur de 3000 de euro și reprezintă o a doua viață pentru bordul unei mașini de epocă. S-au păstrat roțile, caroseria, bara și farurile (funcționale), în rest fiind vorba de două sau trei locuri de canapea din piele. Această piesă este din stilul vintage, dar potrivită caselor nonconformiste.

 +4 www.smithersofstamford.com Birou în stil industrial - biroul auto
Biroul Jeep este improvizat genial din botul original, robust, al unui Jeep clasic, inspirat de serialul american M*A*S*H. Vopseaua veche s-a păstrat în condiții decente, tocmai pentru ca patina timpului să fie încurajată să își spună povestea. Piesa include două sertare din lemn de tec și două faruri 100% funcționale.   

 +4 www.smithersofstamford.com Pentru dormitoare masculine - bibliotecuță auto
Biblioteca tractor este o piesă pentru dormitor, concepută manual din materiale reciclate – bucățile unui vechi tractor agricol. Materiale – lemn de tec și oțel reciclate. Polițele sunt urcate pe bordul acestui tractor al cărui rol este să dea dormitorului un aer retro, masculin. În plus, botul tractorului dispune de două ușițe care, date în lateral, dezvăluie un surplus de spații de depozitare.


Pe care dintre aceste piese le-ați lua acasă?


Doshi Levien – mobilier inspirat din cultură

Se zice că succesul se compune din 10% talent și 90% muncă. În designul de produs, procentele stau un pic altfel pentru că mai există un element esențial de luat în seamă – cultura generală. Un studio din Marea Britanie o dovedește.

 +4
Secretul unui studio de design, la îndemâna tuturor / Doshilevien.com
  |  

Doshi Levien este numele unui studio de design înființat de o indiancă și un scoțian - Nipa Doshi, născută în Bombay, în urmă cu 46 de ani, și Jonathan Levien, născut cu 45 de ani în urmă, în Scoția. Doshi Levien se bucură de ani de zile de mare succes internațional. Secretul acestui studio ține de felul în care combină cele două culturi din care se trag designerii. Creațiile rezultate sunt un mix de stil exotic, specific indian prin nebunie cromatică, și stil industrial, cu accent pe precizia desăvârșită a detaliilor.


Colecția Open Home a fost lansată în 2017 pentru a revoluționa stilul modern de amenajare a locuinței. Sursă de inspirație: nevoia de lumină. Stil: scandinav modernist. Design: forme sculpturale, fermecătoare din orice unghi vizual.


Scaunul Nami are forma unei cochilii ce te protejează pe timpul relaxării. Spătarul înalt și curb pare totuși că plutește, grației structurii de lemn a celor patru picioare.

 +4 www.doshilevien.com Colecția Open Home - scaun Nami
Canapeaua Pondok reia tema formei geometrice rotunde, cu spătar înalt și lat pentru o senzație de confort și intimitate. Baza metalică formată din cele patru picioare subțiri și scurte atenuează masivitatea canapelei.

 +4 www.doshilevien.com Colecția Open Home - canapea Pondok
Scaunul Mudra duce și mai departe forma curbă, atât la nivelul spătarului, cât și al șezutului care par inversate. Spătarul este mai lat decât șezutul, ceea ce exprimă libertatea designului. Armonia este redată cu ajutorul mânerelor din lemn, ce egalează în plan anterior dimensiunea spătarului.

 +4 www.doshilevien.com Colecția Open Home - scaun Mudra