logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Cum alegem culoarea și modelul în cazul mobilei tapițate

Mulți dintre români îndrăgesc mobila tapițată. Nu cu toții sunt însă mulțumiți de alegerile făcute atunci când investesc în colecții noi de mobilier. O canapea care părea mică în magazin, acasă pare enormă; un fotoliu care în magazin ieșea bine în evidență, acasă strică tot feng-shui-ul estetic. De ce se întâmplă asta?

classyclutter.net_PROFIL-3876
Aceeași piesă de mobilă poate părea mai mică sau mai mare în funcție de tapiseria folosită/Classyclutter.net
Publicitate
Andreea Chiru  |  05 Februarie 2019

Am stat de vorbă cu arhitectul de interioare Codruța Iana tocmai despre acest subiect: cum alegem mobila tapițată. Și am primit câteva răspunsuri interesante. Sunt o groază de secrete pe care numai specialiștii le cunosc.

Reporter Magmob: Dacă îmi place un anume model de tapiserie, cum îl pot folosi acasă?
Codruța Iana: În funcție de mărimea mobilierului. Nu vom avea aceleași criterii de alegere dacă este vorba despre o pernă decorativă sau despre o canapea. Cu cât piesa de mobilier este mai mică, cu atât este mai potrivit ca geometria materialului tapițat să fie mai măruntă, iar modelul – repetitiv.

tapiterie-3875

Reporter Magmob: E adevărat că de alegerea culorii, mobila tapițată poate părea masivă sau dimpotrivă?
Codruța Iana: E o regula generală: culoarea uni de o nuanță deschisă mărește și, cu cât este mai luminoasă, fie prin nuanță, fie prin luciu, cu atât efectul este mai mare. Dacă dorim să amplificăm vizual un element tapițat, vom alege o nuanță deschisă și o textură lucioasă. Dar efectul de mare/mic este influențat și de geometria tapițeriei. Un model mărunt și repetitiv va avea un efect de lărgire dimensională, spre deosebire de unul mare cu repetabilitate mai mică, ce micșorează vizual. Putem manipula amenajarea cu ajutorul tapițeriei, creând efecte de mărire sau micșorare.

tapiterie_stiluri-3874

Reporter Magmob: cum alegem modelul tapițeriei pentru a ne încadra unui anumit stil de amenajare interioară?
Codruța Iana: Dungile și pattern-urile geometrice se vor potrivi unui stil clasic: Victorian, Art-Nouveau sau Art-Deco. Stilurilor rustice li se potrivesc pattern-urile florale.
Stiluri precum shabby-chic sau bohemian creează piese tapițate din stiluri clasice în materiale diferite, combinații cromatice și pattern-uri neașteptate. Patchwork-ul este un tip de model foarte căutat. Deși pare totul foarte neașteptat și imaginativ, totuși talentul designerului îmbină acest neașteptat cu rafinamentul său estetic.

tapiterie_ikea-3872
tapiterie_model-3873

Într-un material viitor, vom discuta cu specialistul Codruța Iana despre cele mai potrivite modele de tapiserie, de la cele geometrice până la cele abstracte.

Publicitate
Publicitate