David Lynch, designer la Salonul de la Milano 2024
Foarte puțin timp a mai rămas până la ediția de anul acesta a prestigiosului Salon de la Milano, practic, cam jumătate de lună. Organizatorii au anunțat deja surprizele pregătite, iar cea mai mare are în centru figura legendară a talentatului David Lynch, foarte cunoscut în lumea cinematografiei, dar și a designului. „Interiors by David Lynch. A Thinking Room” este numele instalației care își va invita vizitatorii într-o dimensiune la limita dintre vis și coșmar.
La ediția de anul acesta a salonului, vor putea fi admirate trei instalații special concepute cu acest prilej, dar, sincer, cea mai așteptată poartă semnătura lui David Lynch. Cunoscut ca regizor, prea puțină lume știe că talentul său atinge și zona designului de mobilier.
De altfel, curatorul expoziției de la Milano, Antonio Monda, a povestit ipostaza neașteptată în care l-a întâlnit pe David Lynch: „M-au contactat cei de la Salone del Mobile Milano să le recomand pe cineva din industria cinematografiei, interesat să realizeze designul unei încăperi. Mi-am amintit că-l vizitasem pe David Lynch la un moment dat și-l găsisem în atelierul său de acasă, realizând designul unei piese de mobilier. Pentru el, este mai mult decât un hobby. Așa că i-am telefonat pentru Salon și a fost nespus de interesat.”
După circa două luni de muncă creativă, instalația denumită Interiors by David Lynch. A Thinking Room va fi expusă în cadrul Salonului de la Milano Pavilioanele 5 și 7. Practic, reprezintă o scenografie science-fiction, constând în două încăperi amenajate identic și aflate față în față.
„Vor fi două camere la interiorul cărora să poți cădea un strop pe gânduri – nu în sensul meditației neapărat. Am construit un traseu care te conduce spre aceste două încăperi identice, traseu format din 12 ecrane pe care să ruleze secvențe din filmele lui David Lynch. Camerele dispun de draperii din catifea albastră, amintind de celebrul său film. Iar în centrul fiecărei încăperi se găsește un scaun – de fapt, un uriaș fotoliu din lemn, deasupra căruia se văd imense tuburi de alamă. Va fi o surpriză totală!”, admite Antonio Monda.
Ediția cu numărul 62 a Salonului de la Milano va avea loc între 16 și 21 aprilie, la Fiera Milano Rho.