Ești creativ? Dizainăr și Orange te provoacă!

Dizainăr și Orange au găsit un numitor comun – industria creativilor din România. S-au gândit să-i provoace pe designeri la un concurs din care să câștige toată lumea. Așa s-au pus bazele competiției Smart Design Challenge.

Smart Design Challenge - o inițiativă Dizainăr & Orange
  |  

Am stat de vorbă cu Mihnea Ghilduș de la Dizainăr și am aflat că există interes față de design chiar și acolo unde credem de regulă că e interes numai pentru tehnologie, adică în echipa Orange. Concursul Smart Design Challenge reprezintă un mix inedit de design și tehnologie. Designerii români sunt invitați să se înscrie la această competiție cu proiecte inspirate de și pentru produsele și serviciile Orange.

"Căutăm produse care să îndeplinească atât funcții estetice, ergonomice cât și tehnologice. Produsele propuse în cadrul concursului Smart Design Challenge pot fi piese de mobilier, corpuri de iluminat sau accesorii personale ori pentru casă, care includ o funcție smart. Obiectele proiectate de concurenți pot să îndeplinească de la sine o funcție smart (de reglarea luminii, a temperaturii sau de conectare la Smart TV, de exemplu) sau pot avea o interfață ce permite integrarea unui aparat existent din gama de produse Orange ce îndeplinește aceste funcții. Obiectivul concursului este crearea unei punți de legătura între ideile frumoase de design și posibilitățile tehnice de aplicare a lor. Le recomandăm deci concurenților să se gândească mereu la faptul că proiectul propus trebuie prezentat sub forma unui prototip, în cazul în care este ales printre cele 42 de proiecte câștigătoare. Și îi încurajăm, dacă au o idee supertare, dar nu au cunoștințele necesare pentru finalizarea proiectului, să lucreze în echipe multidisciplinare.
Dacă posibilitățile tehnice nu le permit să realizeze un prototip funcțional, le recomand să încerce să găsească soluții care să simuleze funcția obiectului prin mijloace alternative cum ar fi, de exemplu: printuri de prezentare a interfeței, animații, filme etc. Conceptul de bază al produselor proiectate trebuie să fie integrarea lor într-o viață deja puternic tehnologizată", explică Mihnea Ghilduș.

Premii
Orange va premia cel mai bun proiect de design cu un premiu în valoare de 5000 euro. De asemenea, va mai fi acordat și un premiu de popularitate - câte o tabletă Samsung Galaxy Tab S3, în fiecare din cele 14 Orange smart shop-uri în care vor fi expuse proiectele.

Finalitate
Ce se întâmplă cu proiectele câștigătoare? Se vor produce în serie, urmând a fi vândute pe piața autohtonă? Mihnea Ghilduș ne lămurește:
"Ceea ce ne dorim prin acest concurs este să arătăm produsele create de participanți publicului interesat de tehnologie și către producătorii români activi în zona tehnologică care au nevoie de serviciile designerilor. Sperăm că în urma concursului, designerii să își găsească producători și clienți. Expunerea pe platforma Orange atât online cât și în magazine este una considerabilă."

Criterii de jurizare

Juriul va fi format din personalități importante din lumea designului, tehnologiei și a telecomunicațiilor:
Irina Alexandru - Channel & Consumer Marketing for New Markets, Fitbit
Ștefan Barutcieff - Creative Director, Pilotfish München
Mirela Bosoi - Head of Brand and Communication, Orange România
Liudmila Climoc - CEO Orange România
Corvin Cristian - Arhitect și designer
Mihnea Ghilduș - Designer de produs, fondator Dizainăr

Criteriile de jurizare sunt:
•    Estetica
•    Funcționalitate
•    Originalitate
•    Încadrarea în dimensiunile și în criteriile ergonomice date
•    Folosirea materialelor
•    Tehnologie

Etapele de desfășurare a concursului

Etapa 1
9 iunie ora 10:00 – 9 iulie ora 23:59 2017 – înscrierea proiectelor în concurs
10 iulie – 30 iulie 2017 – selectarea de către juriu a unui număr de 42 de proiecte finaliste

Etapa 2
31 iulie 2017 – anunțarea celor 42 de proiecte finaliste selectate de către juriu
01 august – 03 septembrie 2017 – realizarea prototipurilor pentru proiectele finaliste
01 august – 22 septembrie 2017 - votarea premiilor de popularitate de către public
04 septembrie – 22 septembrie 2017 – expunerea prototipurilor în magazinele de tip Orange smart shop și votarea marelui premiu de către juriu
23 septembrie 2017 – desemnarea și anunțarea câștigătorilor

Succes!


La Timișoara începe Un nou trend de lifestyle!

După ediția-pilot din București, evenimentul Un nou trend de lifestyle se mută la Timișoara. Rețineți datele: între 29 iunie – 12 iulie, la Galeria Subterana (str. Augustin Pacha, nr. 8), vernisajul având loc pe 29 iunie 2017, de la ora 19.00.

 +4
O nouă ediție a evenimentului Un nou trend de lifestyle îi pune pe români față în față cu unii dintre cei mai talentați designeri de produs
  |  

Este vorba despre o expoziție de design de produs, curatoriată de Mihaela Ion, prin intermediul Revistei Atelierul  şi realizată cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş. Evenimentul îi aduce în atenția publicului pe designerii Liliana Stoica (RO), Ciprian Manda (RO) şi Angela Ciobanu (AT/RO), fiecare venind cu un stil propriu pentru produsele expuse, mobilier, tablouri 3D din lemn reciclat, respectiv bijuterii contemporane.


Obiectele de autor au spart bariera artei contemporane şi locul lor este în cadrul galeriilor de artă şi al muzeelor. Sunt necesare  spaţii de consum de cultură ale industriilor creative şi culturale româneşti, iar expoziţia Un nou trend de lifestyle  îşi propune să aducă mai aproape creatorii de produse de publicul din Timișoara. Fiecare exponat are o poveste, o compoziţie diferită, dar toate produsele sunt realizate de tineri designeri, care provoacă privitorii la schimbare, prin redefinirea decorului şi a bijuteriei.


Cine sunt participanţii?

Liliana Stoica (RO)

este fondatoarea atelierul Deco-Box, atelier de prelucrare a lemnului, primul atelier de artă 3D pe lemn, unde lucrează alături de tatăl său - sculptor şi restaurator de profesie. Deco-Box este povestea unei călătorii, căutarea unei pasiuni şi îmbrăţişarea chemării creative organice, ce se află în fiecare dintre noi. Pornind de la ideea că suntem cu toții făcuți din culoare, un conglomerat de vibrații și spații, spiritul artistic nonconformist al Lilianei Stoica a început un fir narativ care, prin bucăți de lemn geometrizate și colorate au prins viața in atelierul său de creație. Prin combinația inedită dintre lemn și culoare, Deco-Box a lansat, încă din 2013,  un nou trend în designul de interior, ce pune pe primul loc exprimarea personală și manifestarea originalității - „Life in Bold colors!”sau, mai bine spus: “Culori vii pentru o ambianţă veselă”. Artista lucrează în atelierul său din Bucureşti.

 +4 www.revista-atelierul.ro Un nou trend de lifestyle - Deco-Box

Angela Ciobanu (RO/AT)

Pentru Angela Ciobanu interesul față de bijuteria contemporană a apărut ca o schimbare firească, pe care a avut ocazia iniţial să o experimenteze în contextul arhitecturii. A început să realizeze bijuterii aplicând acelaşi proces creativ pe care îl cunoştea din arhitectură, însă, treptat a renunţat la formele geometrice şi algoritmii matematici, în favoarea unei abordări experimentale. Fascinaţia sa pentru imperfecţiuni, detalii surprinzătoare plasate în forme aparent convenţionale este reflectată în bijuteriile create de Angela. Artist cu o expunere internaţională, trăieşte şi lucrează în Viena.

 +4 www.revista-atelierul.ro Un nou trend de lifestyle - Angela Ciobanu

Ciprian Manda

fondator Silva Artis – atelier de creaţie în lemn,  lansat în 2011. Atelierul Silva Artis a fost creat ca o explorare paralelă a formelor şi materialelor. Ciprian Manda lucrează cu materiale noi, dar şi cu elemente vechi, spre a obţine o adâncime, o profunzime a experienţei spaţiului. Materialul brut, culorile puternice se combină cu îmbinări exacte. Produsele realizate de Ciprian sunt născute din dorinţa de a crea obiecte naturale, autentice. Artistul lucrează şi locuieşte în Bucureşti.

 +4 www.revista-atelierul.ro Un nou trend de lifestyle - Ciprian Manda
 


Despre curator
Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 10 ani în cadrul industriei creative şi artistice româneşti. Cu un doctorat în istorie şi un background educaţional în istoria artei, Mihaela Ion a înfiinţat, în 2010, respectiv în 2012 proiectele “Revista Atelierul” (cu un content de peste 2600 de articole) și “Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs”, realizând astfel printre cele mai importante proiecte româneşti destinate promovării comunităţilor creative şi culturale din România.  

Detalii organizator
Revista Atelierul (www.revista-atelierul.ro) este o platformă activă de promovare online şi offline a industriilor creative şi culturale din România şi străinătate. Revista Atelierul s-a poziţionat de la data fondării, în 2010, ca fiind un promotor activ al produselor de autor şi de designer și a apărut în momentul în care cultura designerilor şi a creatorilor de obiecte unicat a început să ia amploare în România, devenind tot mai necesară o structură în cadrul căreia creatorii şi designerii de produs să se poată regăsi.


MagMob este partener media al evenimentului Un nou trend de lifestyle.


MATER – prima bibliotecă de materiale din România

MATER, prima bibliotecă de materiale din România și Europa de Sud-Est, va converti un spațiu industrial de 1000 mp într-un loc dedicat cercetării, expunerii și explorării materialelor folosite de arhitecți, designeri și constructori pentru proiecte locale. Spațiul  este cel mai nou proiect realizat de Nod Makerspace.

 +6
  |  

Biblioteca de materiale MATER va aduce în București un concept deja prezent în marile capitale ale lumii, ca New York, Paris, Milano și Shanghai – centre care arhivează mii de materiale și sunt astfel punctul de pornire al inovației în design, urbanism și arhitectură.


În România, ideea deschiderii bibliotecii de materiale a pornit de la nevoia membrilor din comunitatea Nod Makerspace de a avea acces la mostre de materiale cât mai diverse. O bibliotecă de materiale arhivează, sortează și prezintă mostre din cele mai noi și speciale materiale de pe piață – astfel publicul specializat din domenii precum arhitectura, design interior, de produs, modă, arte vizuale, publicitate sau construcții are acces la o bază de date utilă pentru dezvoltarea de noi produse și proiecte.


Biblioteca de Materiale din București va fi un spațiu de inspirație pentru creativii care pun bazele unui nou proiect, dar și un spațiu de co-working, un loc de întâlniri cu parteneri și clienți și un loc în care profesioniștii din domeniu vor putea consulta, compara și lucra pe diverse materiale.

 +6 MagMob

 +6 MagMob
Pe data de 20 mai, echipa MATER a dat drumul unei campanii de crowdfunding și și-a propus să strângă 15.000 de euro prin donații din partea publicului. În schimbul donațiilor, oamenii vor primi recompense ce constau în abonamente la biblioteca de materiale, obiecte de design ce includ materiale inedite sau opțiunea de a deveni co-fondator al proiectului. Toate informațiile despre proiect vor fi disponibile pe site-ul www.materlibrary.ro și pe Startarium, cea mai complexă platformă online pentru antreprenori, care va găzdui campania de crowdfunding.
MATER se va afla în același spațiu industrial în care a fost dezvoltat și Nod Makerspace: complexul Industria Bumbacului din zona Timpuri Noi din București.

Biblioteca MATER va fi deschisă în luna octombrie a acestui an unde, într-o primă etapă vor fi expuse 3000 de materiale. Spațiul va fi deschis pentru toți profesioniștii din industriile creative, fiind gândit ca un loc unde aceștia vor putea lucra la propriile proiecte, dar vor avea posibilitatea să găsească și inspirație cu ajutorul materialelor disponibile.

 +6 MagMob

 +6 MagMob

 +6 MagMob


Delta Studio - colecții smart de design interior

Delta Studio a lansat săptămâna trecută cele mai noi colecții Porcelanosa și Poliform, dedicate caselor inteligente. Evenimentul a fost unul de amploare, cu participarea a peste 350 de specialiști din domeniul designului interior.

 +4
 MagMob
Deltastudio.ro - colecții smart pentru case pe măsură
  |  

Lansarea din cadrul showroom-ului Delta Studio a fost dedicată designului smart, pornind de la convingerea că industria producătorilor de mobilă evoluează în direcția integrării tehnologiei de top în interioare inteligente. Acesta este trendul anului 2017, iar evenimentul din cadrul Delta Studio a pus accentul pe cele mai avansate soluții din domeniu: mobilier italian Poliform, cu detalii finisate până la perfecțiune și colecții semnate de designeri renumiți mondial, completat cu noul televizor LG OLED 4K și sisteme smart de la All View; noi plăci ceramice de la Porcelanosa și Venis, în finisaje inovatoare ce redau cu fidelitate materiale existente în natură; colecții de gresie supradimensionată de la Kerama Marazzi; sisteme smart home și gadgeturi ce adaptează instantaneu casa la nevoile utilizatorilor; obiecte de design smart create de designeri români, selectați în urma unui Call for Designers lansat de Delta Studio în luna martie.


Invitatul special al serii, Marco Zotti, reprezentant Poliform, a definit locuința contemporană drept cea în care piesele de mobilier sunt create după un design original, actual, dincolo de tendințele schimbătoare ale vremii.  Noile ambiente Poliform din showroom-ul Delta Studio includ: mobilierul de bucătărie My Planet, accesorizat cu cel mai nou sistem Franke, mobilierul pentru living QUID, dressing-ul Fitted, patul Rever, noptierele Onda și fotoliul Mad King, creat de renumitul Marcel Wanders.


Cele mai noi produse lansate de PORCELANOSA Grupo la târgurile internaționale sunt acum expuse în showroom-ul principal Delta Studio. Noi colecții de parchet ceramic, inspirate de țările nordice, gresie inspirată de frumusețea lemnului lucrat artizanal, completate de mobilier, baterii, obiecte sanitare și accesorii de la Gama Decor și Noken, branduri renumite prin designul atent studiat, ce transformă baia într-un spațiu unic.
Evenimentul Delta Studio a fost prezentat de George Buhnici.

 +4 www.deltastudio.ro

 +4 www.deltastudio.ro

 +4 www.deltastudio.ro
 


Interzum 2017 – inovaţii pentru industria mobilei

Târgul interzum 2017 promite să doboare noi recorduri în materie de participare, suprafață și vizitatori. Aici se stabilesc trendurile anului în ce priveşte componentele şi accesoriile care conferă funcţionalitate şi detalii estetice pieselor de mobilă.

 +4
 MagMob
  |    |  English Summary

Tot ce vrei și ce nu vrei găsești la târgul interzum ce se desfășoară an de an în Germania, la Köln. Este un eveniment dedicat materialelor, componentelor semifinite şi a accesoriilor care intră în structura pieselor de mobilier (plus scule, maşini, utilaje şi instalaţii necesare în fabricile de mobilă). Organizatorii Kölnnmesse a anunțat pentru ediția din 2017 aproape 2000 de expozanți din întreaga lume (150 de state vor fi reprezentate anul acesta la târg). Dintre aceștia, 500 de expozanți vor participa în premieră la interzum. Suprafața s-a adaptat acestei situații – 185.000 metri pătrați.

Perioada de desfășurare pentru interzum 2017 este 16 mai – 19 mai, iar vizitatorii sunt sfătuiți să își rezerve cel puțin două-trei zile pentru a putea vedea suficient de multe standuri încât să descopere inovaţiile cu care companii ca Blum, Salice, Hailo, Setex, Homapal, Stalmot, Samet şi multe altele vin în întâmpinarea specialiştilor. Interzum se adresează tuturor celor implicați în construirea de interioare, producţia de mobilier şi decoraţiuni, pornind de la materiale de bază și ajungând până la servicii, software sau concepte inedite. În același timp, târgul este o sursă de inspirație pe parte tehnică pentru artiștii domeniului interioarelor – arhitecți și designeri. Categoriile de interes sunt: materiale, componente și textile.


Dincolo de partea expozițională, interzum 2017 se anunță cel puțin la fel de interesant în ce privește evenimentele conexe – conferințe, competiții, workshop-uri etc. Anul acesta, tematica principală a evenimentelor conexe este curentul upcycling care a luat deja cu asalt industria mobilei pe plan internațional.

 +4 www.koelnmesse.de

 +4 www.koelnmesse.de

 +4 www.koelnmesse.de

  English Summary

interzum 2017 set to impress with a stunning programme of events

In addition to the exhibitors' innovations, the large number of events during the trade fair are a good reason to spend several days in Cologne.

As the leading international trade fair, interzum has established a prime position for itself in interior construction and furniture production. Its three segments enable visitors to discover all the innovations and trends that will define tomorrow's interior design. To make the days of the trade fair from 16 to 19 May 2017 in Cologne absolutely perfect, an outstanding and varied programme of events complements the fair. From stimulating congresses and creative workshops to award ceremonies and informative special events, there is something for everyone's taste. interzum is set to be an exceptional trade fair experience. One of the highlights is the opening ceremony on 15 May 2017, where the prestigious interzum awards will be presented.

As they do every year, visitors in Cologne expect an excellent programme of events during interzum. The wide-ranging programme starts even before the official opening of the trade fair: an event that is not to be missed is the Sixth Innovation Workshop for Wood-Based Materials, which is the ideal opportunity to discover the latest product innovations and discuss them with industry insiders in the following plenary discussion, and to engage in continuing professional development. The workshop, which takes place on Monday, 15 May 2017, is organised by the Association of the German Wood-Based Panel Industry (VHI) in close collaboration with the Institute for Wood Technology Dresden (ihd) and the Fraunhofer Institute for Wood Research (WKI).

A reception will be hosted the same evening on the Rhine Terraces, where international suppliers to the furniture production and interior construction industries are invited to enjoy refreshing drinks and delicious food, and to toast the opening of interzum. The prize-giving ceremony for the interzum award: intelligent material & design 2017 will also be held during the opening ceremony. The awards are organised by Koelnmesse in collaboration with Red Dot and are exclusively reserved for interzum exhibitors. Awarded by a jury of experts, the prizes recognise the best products by the international furniture supplier industry and honour the creative achievements of ambitious design.

Innovation and cooperation are the key themes for the opening day of interzum. At the VDID Industrial Design Day 2017, experts from the fields of architecture, psychology, materials development, technology, industrial design and marketing will present their work at a conference. Following the event, guests are invited to join a discussion. The highlight of the day will be the prize-giving ceremony for the Eighth VDID Newcomers' Award. The prize is aimed at all students and graduates of product design and industrial design, who were invited to submit their work.

A must-attend event is the Upcycling and Sustainable Materials Cycle congress, which takes place on 18 May 2017 from 10:00 a.m. in the lecture area of the innovation of interior Piazza. In order to improve the reuse of raw materials, companies should integrate recycling processes into their production. Upcycling goes beyond simply reusing materials and transforms them into high-quality materials. Dr. Sascha Peters and industry experts will provide insights into this trend and discuss how recycling and upcycling can be promoted at the congress. The special Circular Thinking event area is the perfect complement to the congress and will present a range of examples and new ideas for sustainable material cycles.

It is not just the events with their interesting and informative contributions that are set to attract visitors to this year's interzum. Many of the special event areas will offer all trade fair visitors a comprehensive overview of very different issues. "I'm absolutely delighted to be able to present an exciting trade fair to all our international visitors. Its attraction is in no small part due to its programme of events," says Arne Petersen, Vice President Trade Fair Management. "The special exhibitions on the Piazzas act as platforms for inspiration and exchanges, and the congresses are special highlights. They explore exceptionally exciting ideas in greater depth and give attendees a preview of tomorrow's solutions."

The overview of the complete programme of events and the event search, which quickly and clearly provides all the key information, can be found at: www.interzum.com