Soluţii de „izolare” în dinamica birourilor
Clădirile de birouri arată aproximativ la fel de peste un secol: săli mai mult sau mai puțin mari, pline de mobilier standard, prea puțin compartimentate. Nu s-au schimbat prea mult în timp pentru că și-au îndeplinit cu brio menirea: asigurarea unui mediu de lucru ieftin și controlabil. Această ordine este completată mai nou de o concepție proaspătă.
Cu excepția locurilor destinate interacțiunii cu clienții, majoritatea spațiilor de birouri este caracterizată printr-o amenajare rațională, fără prea mult accent pe design. Putem afirma că totul a plecat de la fundamentele enunțate în studiile de management științific realizate de Frederick Winslow Taylor la sfârșitul secolului al XIX-lea, în care a analizat fluxurile de lucru în vederea raționalizării acestora. Pentru optimizarea muncii de birou s-au pus în aplicare nenumărate soluţii în acest sens.
Evoluția tehnologiei, accesul lărgit la diferite informații mai mult sau mai puțin confidențiale, dar și schimbarea modului de lucru care implică munca de la distanță, prezența sporadică la birou și utilizarea în comun a echipamentelor a ridicat nevoia de spații care să asigure un anumit grad de intimitate, unde angajații se pot retrage să poarte discuții de lucru sau pur și simplu să ia o pauză scurtă. De asemenea, comunicațiile s-au intensificat, în special prin utilizarea telefoanelor mobile, iar acest lucru este facilitat de „cabine” telefonice din care lipsește telefonul, acesta fiind la purtător, însă care asigură atât confidențialitatea convorbirii, cât filtrare fonică.
Modulele „MeetYou” concepute de designerul Michael Schmidt pentru compania Haworth sunt realizate din panouri acoperite cu material textil de calitate care asigură un ambient plăcut și intim. Pot fi combinate în numeroase forme, conform cerințelor clientului.
Compania Vitra oferă canapeaua „Alcove”, creată de frații Ronan și Erwan Bouroullec. Ei au pornit de la ideea de a forma o „cameră în cameră” care să ofere un spațiu adăpostit și retras. Șezutul, spătarul și panourile laterale, respectiv din spate sunt realizate din tapițerie confortabilă.
Mindport a fost conceput de cuplul de designeri Carmen și Urs Greutmann pentru Lista Office LO. Scopul a fost obținerea unei planificări spațiale funcționale, modulele ocupând un spațiu cu 25% mai mic decât sistemele convenționale. Acestea ajută la creșterea productivității și a capacității de concentrare a angajaților, datorită numărului mai redus al întreruperilor.
Cu ajutorul canapelei MySpace se poate crea un spațiu ferit pentru relaxare, lucru sau discuții. Potrivită mai ales pentru locurile cu spațiu redus și având spătarul, respectiv panourile laterale înalte, asigură o ecranare vizuală și sonoră perfectă.
Reducerea zgomotului în încăperile cu spațiu comun este de asemenea un lucru deosebit de important. Compania Quietstone produce jaluzele acustice care absorb zgomotul. Jaluzelele estetice realizate din țesătură oferă pe lângă reducerea zgomotului o izolare termică mai bună, reținând căldura în timpul iernii și reflectând lumina solară în timpul verii.