logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Arhitectul, designerul și decoratorul – ce face fiecare dintre aceștia?

O discuție necesară în România: care sunt diferențele între acești trei specialiști ai amenajărilor interioare – arhitect, designer și decorator? Toți trei se ocupă să dea locuinței farmec și funcționalitate, dar fiecare are propria capacitate de a schimba lucrurile radical.

DAS HAUS, imm 2018
Arhitect, designer sau decorator?/Imm-cologne.com
Publicitate
Andreea Chiru  |  16 Iulie 2018

Ne-am gândit să discutăm despre cei trei specialiști ai amenajărilor tocmai cu un om al domeniului: Codruța Smaranda Iana, arhitect de interioare din București. Este unul dintre colaboratorii revistei Magmob, iar în numărul 2 al revistei ne-a explicat principalele diferențe și competențe ale arhitectului de interioare, designerului și decoratorului.

Așadar:
–    Arhitectul de interioare îți poate gândi o casă de la zero. Felul în care vrei să arate interiorul poate fi ajutat de întreaga arhitectură a construcției, ajutat și simplificat. Practic, un arhitect de interior e cel mai în măsură să-ți amenajeze spațiul de locuit rezolvând încă din faza de construcție toate elementele tehnice exterioare și interioare: amplasarea și dimensiunile ferestrelor, circulația aerului, estetica pereților, realizarea instalației electrice de așa manieră încât să nu se caute apoi soluții disperate pentru camuflarea cablurilor. În această fază, arhitectul de interior trebuie să colaboreze cu designerul de interioare sau chiar să joace și acest rol.

–    Designerul de interior e cel care rezolvă absolut toate aspectele practice de la interior într-un mod cât mai estetic. Aspectul pereților (tapet sau zugrăveală), al podelei (parchet sau piatră), combinațiile cromatice, mobilierul și chiar elementele decorative intră în sarcina designerului de interior.

–    Decoratorul de interioare e cel capabil să dea spațiului interior un suflu nou, să schimbe atmosfera amenajării, recurgând la accesoriile textile (perdele, tapițerie, covoare, perne decorative), la schimbarea cromaticii prin obiecte decorative cu rol de accent și prin adăugarea unor piese de mic mobilier. Rolul său e să asigure spațiului interior un aer mereu la modă, șic, or, pentru asta trebuie să fie mereu la curent cu trendurile în materie de amenajări interioare.
Tu de care dintre ei ai, de fapt, nevoie?