Avantajele și dezavantajele mobilierului din lemn

Între mobilierul de lemn și cel din alte materiale, să zicem mai moderne (precum PAL sau MDF), se pot face comparații la nesfârșit. Dar cele mai mari diferențe țin de preț și durabilitate. Ce-i drept, și de aspect. Așadar, atunci când achiziționezi mobilă din lemn masiv, știi sigur că ai ales ce-ți trebuie?

 +67
  Pro și contra lemnului în casa ta./Mlfurnire.ro
  |  

În continuare vorbim despre avantajele și dezavantajele mobilierului din lemn, pentru că sunt și plusuri, și minusuri. Haideți să începem cu avantajele mobilierului din lemn:
•    Durabilitatea. Acest tip de mobilier, indiferent că vorbim de piese mari sau piese mai mici, are șansa de a trăi nu o viață, ci două sau chiar trei. Este un material rezistent în timp, după cum o dovedește mobilierul bunicii, depozitat cel mai adesea în pod.
•    Restaurarea. Lemnul masiv poate fi recuperat și transformat dintr-o piesă de mobilier degradată într-una nou-nouță. Poate căpăta un aspect complet nou sau poate fi transformată într-o piesă cu totul diferită și ca aspect, și ca funcționalitate.
•    Integrarea în orice amenajare. Lemnul se potrivește oricărei amenajări interioare, indiferent de stil. Adaugă o notă de eleganță și calitate, prin însăși faptul că reprezintă un material natural. I se poate imprima un design oricât de modern sau de clasic, iar aspectul va fi întotdeauna superior mobilierului din materiale mai accesibile ca preț.
•    Dispune de un stil al său, aparte. Cu toate că putem folosi lemnul și pentru piese clasice, minimaliste, moderne sau industriale, acest material a dus la apariția unui stil aparte, definit de însăși natura lemnului. Și anume, stilul rustic. Vă puteți închipui stilul rustic obținut din piese care nu-s de lemn?

Și acum, dezavantajele piesele de mobilier din lemn:
•    Este un material care, deși durabil în timp, este expus riscurilor distrugerii mai mult decât materialele surogat. Spre exemplu, este un material care arde foarte ușor și destul de dramatic. Oricât de tratat contra incendiilor ar fi, lemnul este cel mai vulnerabil material în fața focului.
•    Lemnul dezvoltă în timp carii. Se recuperează în acest caz cu costuri ridicate, având nevoie de tratamente costisitoare, în ateliere specializate în recuperarea lemnului, în așa fel încât uneori există tentația de a-l pune pe foc și gata.
•    Modul de îngrijire este ceva mai pretențios decât în cazul altor materiale. Trebuie șters cu substanțe speciale care să-i întrețină aspectul plăcut și trebuie ferit de accidente precum pătat cu vin, apă sau alte lichide de regulă ușor de îndepărtat.
•    Mobila din lemn nu rezistă prea bine la aburi. Dacă vrei o bucătărie sau o baie cu mobilier din lemn, trebuie să te asiguri că aceste încăperi sunt mereu foarte bine aerisite și uscate. Altfel, mobila din lemn începe să sufere vizibil.
•    Culoarea pieselor de lemn poate suferi de-a lungul timpului, având nevoie din când în când de reîmprospătare. Simplele raze de soare îl pot decolora sau păta, astfel că poți considera această piesă drept una vie, având nevoie de un strop de îngrijire.

Una peste alta, piesele din lemn masiv reprezintă totuși o investiție bună pentru casă. investiție nu doar în aspect, ci și în rezistență și valoare.


Soul Paint Atelier – un proiect DIY din Bacău

Tot mai mulți români devin de la o zi la alta mai interesați de o activitate pe cât de plăcută, pe atât de practică: recuperarea și restaurarea mobilierului vechi, prin tehnica Do It Yourself. Iar produsele și workshopurile sunt de mare ajutor. Soul Paint Atelier te introduce în acest univers.

 +3
Pasiunea pentru recondiționarea mobilierului crește în România./Soulpaintatelier.com  
  |  

Soul Paint Atelier este deschis în Bacău, de către o tânără pasionată de culoare și de personalizarea pieselor de mobilier și a accesoriilor folosite în casă zi de zi. Adriana Nica are un magazin de vopseluri Annie Sloan și IOD și un atelier de predare a tehnicilor DIY încă din anul 2019, iar de atunci renumele ei a crescut. A început recondiționând piese de mobilă aparent de aruncat, și, descoperind produsele IOD, a decis să arate și altora cum pot transforma piesele din podul casei în adevărate piese de mobilier pline de culoare și noutate.

Despre workshop
Adriana Nica organizează ateliere de predare a tehnicilor de recondiționare mobilier cu ajutorul a două branduri de vopsele: Annie Sloan și IOD. Un astfel de workshop durează între două și patru ceasuri și în cadrul lui „elevii” descoperă cum să aleagă culorile, cum să folosească mulajele, cum să descopere secretele tehnicii de antichizare. „Învățăm tehnici de antichizare, diverse tehnici de aplicare și decorare pe diverse obiecte pe care le luați apoi acasă. Lucrăm cu vopsea, tuș, ștampile, transferuri, mulaje și lut, ceară de multe feluri, lac mat, lucios sau perlat și foarte multe alte materiale de care poate nici n-ai auzit până azi.” – se arată pe site-ul atelierului.   +3 www.soulpaintatelier.com

Despre IOD
IOD (Iron Orchid Design) reprezintă un brand american de mare succes, lansat cu peste 20 de ani în urmă și care conține o fabuloasă gamă de produse pentru decorare, restaurare și transformare completă a casei. Reprezintă brandul ideal pentru personalizarea pieselor de mobilier (oricât de mici sau mari, oricât de vechi), a pardoselilor, sticlei, pereților și accesoriilor textile.   +3 www.soulpaintatelier.com

Cele mai fascinate dintre produsele Iron Orchid Design sunt:
•    Transferurile – adică niște modele decorative de dimensiuni mari care se pot transpune pe piesele de mobilier, schimbându-le aspectul numaidecât. Un soi de picturi gata realizate, bune doar de transferat pe suprafața mobilierului.
•    Mulajele – sau matrițe din silicon în diferite forme și dimensiuni care se folosesc la orice fel de mobilier, dar și la decorarea... prăjiturilor.
•    Ștampilele – cele mai prietenoase dintre produsele IOD, simplu de aplicat și asigurând un aspect de tip shabby-chic sau vintage. Se pot folosi de asemenea la decorarea mobilierului, dar și a pereților sau pardoselilor și sunt disponibile sub forme și modele dintre cele mai variate.

Soul Paint Atelier este pasiune pentru lucrurile vechi cu poveste. Aici, piesele de mobilier și decorațiunile primesc o viață nouă prin culoare și îndrăzneala de a fi diferit!” – se arată pe site-ul Atelierului Soul Paint.


Faber Mobili – mobilă de lux la comandă

O afacere deschisă de niște antreprenori tineri ia avânt în București. Este vorba despre o fabrică de mobilier care produce piesele la comandă, oferind servicii incluse în preț. Fabrica poartă denumirea de Faber Mobili și se recomandă drept producător de mobilă de lux.

 +3
Comandă mobilier de lux, la prețuri realiste!/Fabermobili.ro
  |  

La Faber Mobili se poate comanda o piesă de mobilier sau o întreagă amenajare interioară, conform unui plan realizat de un designer de interioare sau unei simple idei. Producătorul s-a specializat în mobilierul modern, contemporan, însă are în portofoliu și piese de mobilă realizate în cel mai clasic stil posibil. Se pot comanda piese pentru oricare dintre încăperile casei, de la mobilier de living până la cel de bucătărie sau baie.

De ce mobilier de lux? Reprezentanții Faber Mobili lucrează cu materiale de calitate, atât în ce privește aspectul practic cât și pe cel estetic. Ca bază de lucru pentru mobilier, clientul poate opta între PAL, MDF înfoliat, vopsit, frezat sau furniruit. Pentru ca toate piesele să fie trainice și simplu de folosit, la Faber Mobili se folosesc accesorii de la câteva branduri consacrate – BLUM, EGGER, Rehau, Indesit.  +3 www.fabermobili.ro

Servicii: pentru a se asigura că mobilierul comandat iese exact așa cum trebuie, Faber Mobili asigură în prețul pieselor câteva servicii esențiale – măsurătorile, proiectarea, montajul (în București). Etapa măsurătorilor presupune deplasarea unei echipe la domiciliul clientului, iar cu acest prilej se hotărăsc și materialul, culorile, finisajul. În etapa montajului se oferă și transportul gratuit pentru clienții din Capitală.  +3 www.fabermobili.ro

Costuri: deși se recomandă drept producător de mobilier de lux, Faber Mobili nu practică prețuri scandaloase. Cel puțin așa se angajează, pe site-ul propriu: „Producem mobilier la comandă pentru întreaga locuință, birouri și nu numai, iar scopul nostru este să oferim clienților noștri mobilier de cea mai bună calitate, la cel mai scăzut cost.”

Una peste alta, Faber Mobili are sediul în zona Autogării Filaret și dispune de o suprafață generoasă de lucru de 300 mp.


Toro – cele mai vândute piese de mobilier de lux

Deși se adresează unui segment de clienți mai degrabă de nișă decât de serie, Toro Design se bucură de succes în rândurile românilor. Cele două magazine destinate mobilei de lux înregistrează vânzări mulțumitoare pe baza cărora au publicat chiar un top al celor mai vândute piese de lux.
 

 +5
Ce preferă românii în materie de mobilier de lux./Torodesign.ro
  |  

Sub sigla Toro Design, cele două magazine pun la dispoziție colecții de mobilier de calitate, aduse din toate colțurile lumii, alese pe criterii de design somptuos. Colecțiile reflectă o luxoasă atmosferă clasică, redată prin trei categorii de mobilier – stilul neo-clasic, stilul oriental și stilul baroc.

Printre cele mai vândute piese de mobilier Toro, se află canapelele sau seturile pentru living. Setul Cunna Living are mare succes, combinând elemente de lux specific mobilierului pentru case uimitoare: tapițerie de catifea, detalii ornamentale sub forma unor mici sculpturi, culoarea sobră, pe cât de rece, pe atât de elegantă. În setul Cunna sunt grupate o canapea, două fotolii și o măsuță de cafea pe care specialiștii Toro o caracterizează drept în stil medieval.  +5 www.torodesign.ro

Octo Pat, din colecția dormitorului Octo, se află și el printre piesele cele mai vândute în magazinele Toro. Reprezintă o combinație luxoasă de structură lemnoasă și tapițerie din mătase, iar ca stil reflectă cel mai fidel stilul clasic luxos – tăblia lată a patului este îmbrăcată într-un material foarte fin și dispune de inserții ornamentale aurii, în ton cu metalul din care este realizată o policioară tip noptieră, foarte utilă și discretă.  +5 www.torodesign.ro +5 www.torodesign.ro

În materie de comode de lux de la Toro, românii preferă stilul metalic, încărcat de oglinzi, cu utilitate pentru dormitor. Printre cele mai vândute se găsește modelul Briant, creată în diferite nuanțe de gri și cu un finisaj lucios, ce exprimă eleganță. Comoda are un design modern, linii geometrice curate și dispune de mai multe spații de depozitare.  +5 www.torodesign.ro

„Suntem o firmă de mobilier de lux, specializată în rezidențiale, interioare de lux și proprietăți. Noi ne adresăm atât persoanelor  fizice care doresc să-și mobileze locuintele dar și firmelor, serviciile noastre variază de la furnizarea unui singur obiect de mobilier până la gestionarea completă a proiectului. Astăzi ne mândrim că putem furniza orice piesă de mobilier, de la un singur obiect până la întregul proiect de design.” – se arată pe site-ul Toro Design.


Wooba – produse de design, pornite dintr-o joacă

Wooba reprezintă unul dintre acele proiecte care inspiră tinerețe și forțe proaspete în ce privește sursele de inspirație în industria designului de produs. Vorbim despre un studio pornit în urmă cu doi ani, mai degrabă dintr-o joacă.

 +3
Lumină în forme jucăușe la propriu./Wooba.ro  
  |  

În spatele brandului Wooba se află trei oameni conduși de o viziune: design personalizat în stil do-it-yourself. Cristina Cerga, Adrian Bursuc și Ștefan Nădejde reprezintă proiectul Wooba: corpuri de iluminat din baghete de lemn, de asamblat acasă, în familie. Conceptul a apărut întâmplător, când Adrian Bursuc a creat o jucărie din baghete de lemn pentru fetița sa. În 2020 au fost puse bazele studioului propriu-zis.

Ideea: corpuri de iluminat și obiecte decorative de tip modular, pe care fiecare și le poate asambla acasă, în funcție de propria imaginație. Ceea ce e interesant la aceste produse Wooba este modularitatea și faptul că le poți schimba mereu forma, având adesea un nou obiect de iluminat acasă. Corpurile sunt create din baghete de lemn, prinse cu ajutorul unor îmbinări din plastic, obținute prin tehnica printării 3D. Pe cât de simplă este ideea, pe atât de elaborate pot fi modelele rezultate. Important este în ce fel îmbini unitățile componente.

În această primăvară, Wooba anunță două vești interesante:
•    Cu ocazia sărbătorii pascale, va lansa pe piață o colecție nou-nouță de corpuri modulare de iluminat
•    Până atunci, cu ocazia aceleiași sărbători, produsele Wooba aflate în stoc beneficiază de o reducere de preț de 20%.

„Suntem într-o călătorie interesantă de a face mai mult din mai puțin – ne dorim ca proiectarea tuturor produselor noastre să fie 100% circulare și ne propunem să folosim doar materiale regenerabile sau reciclate până în 2030.” – se arată pe site-ul Wooba.  +3 www.wooba.ro +3 www.wooba.ro