Psst! Să-ţi zic secretele băii contemporane!
Producătorii de ceramică și mobilier sanitar pun la dispoziție o gamă tot mai largă de produse, astfel încât baia de acasă să reflecte personalitatea proprietarului și să satisfacă nevoile de relaxare și intimitate.
Placarea pereților din baie rămâne doar una dintre alternative, nu singura. Atât timp cât există o hidroizolație bună, pereții pot rămâne neplacați sau doar parțial placați. Totuși, ar fi păcat să nu profităm de generozitatea producătorilor de plăci ceramice – putem alege dintr-o multitudine de texturi, stiluri, culori și dimensiuni. Pe lângă tradiționala faianță, a pătruns placarea cu ardezie, o rocă în componenţa căreia se găsește cenușa vulcanică (colecția Smart Luxury – deltastudio.ro).
Ideal ar fi să folosim hidroizolație chiar și atunci când placăm baia cu gresie și faianță, pentru a evita apariția mucegaiului.
Personalizarea băilor se face mai nou, prin placarea cu ceramică 3D (disponibilă în România prin tempini.ro), ideală pentru delimitarea zonei de duș deschis, fără uși sau cea a căzii de baie.
Indiferent de dimensiunea camerei de baie, câteva obiecte de mobilier sunt obligatorii: cada sau dușul, chiuveta și vasul de WC. Atunci când alegem obiectele sanitare, trebuie să căutăm unele ușor de întreținut, chiar dacă mai scumpe, cu margini rotunjite și din materiale rezistente la acțiunea substanțelor de curățat.
Cele mai practice, din punctul de vedere al spațiului sunt cabinele de duș, dar și căzile de baie, căci vin în întâmpinarea nevoii de relaxare, încastrate sau cu picioare, ovale, rotunde, octogonale sau dreptunghiulare, cu jacuzzi sau duș încorporat (căzile de sine stătătoare Bette – luxceram.ro).
Tot mai în trend sunt lavoarele din sticlă transparentă sau opacă, în forme clasice dar și futuriste. Sunt ușor de curățat și asigură un aspect modern și aerisit camerei de baie (colecția Regia – bliss-art.ro), mai ales când spațiul este limitat. Românii preferă în general mobilierul rustic, din lemn lăcuit împotriva umezelii, cu aspect masiv (colecția Arte Povera – savinidue.ro) sau cu aspect romantic (colecțiile din pin și stejar – szelmob.ro).
Atunci când spațiul băii este mic, materialul cel mai folosit trebuie să fie sticla – cabina de duș, lavoarul și accesoriile (colecția Q-Line de la deltastudio.ro) din sticlă transparentă sau mată contribuie la iluzia unei încăperi spațioase. Chiuvetele din polimeri sunt cele mai rezistente în timp, dar cele din fontă emailată sunt cele mai ieftine.
Pentru a obține armonie în baie, obiectele sanitare să fie în același stil cu lavoarul. Vasul de WC suspendat cu rezervorul încastrat în perete este la modă în zilele noastre, dar în ciuda efectului vizual plăcut, în cazul defecțiunilor, aceste rezervoare se pot dovedi mai greu de reparat. Pentru personalizarea băii, importante sunt și accesoriile – capacul de WC, suportul de prosop, suportul pentru hârtie igienică, cuierul și chiar și polițele de perete. Pot fi din plastic (cele mai ieftine), din sticlă, inox (cele mai elegante) sau din lemn. Ideal e ca toate să reflecte același stil și aceleași combinații de culori (colecția Nuc – savinidue.ro).