Unde le ținem?
În niciun caz la vedere! Oana Grecea nu este adepta unei bucătări ca spațiu-muzeu, ci ca spațiu util. Așa că nu recomandă expunerea lor în vitrine, ci păstrarea lor discretă, în sertare cât mai apropiate de chiuvetă. Pentru a fi la îndemână, fără să încurce! Într-o primă fază, se lasă la scurs după spălare într-un picurător cochet pe care trebuie să îl ștergem de urmele de apă cât mai des, mai ales dacă este din material metalic.
Porțelan, dar și bambus și sticlă!
Vesela ar trebui să fie de două feluri: pentru uz curent și pentru musafiri. În primul caz, Oana Grecea recomandă farfuriile colorate, din ceramică, ușor de mânuit, spălat și care dau mesei un aer jovial. Pentru musafiri, ar trebui să folosim un alt set de farfurii – cele din porțelan, cât mai sobre și elegante.
În ce privește castroanele și bolurile pentru salate, Oana Grecea preferă modelele din bambus! Sunt prietenoase cu mediul înconjurător, dar și cu mâncarea, se spală ușor, sunt rezistente, dar cântăresc foarte puțin. În plus, au un aspect exotic, care invită la masă. Bambusul este materialul cel mai sănătos și când vine vorba despre tocătoare – acestea trebuie să fie separate pentru legume și fructe, carne sau pâine, pentru că păstrează mirosurile și au și tendința de a se păta.
Sticla? Ei bine, mai încet cu sticla! Pentru că ceștile, paharele și vasele din sticlă se pătează foarte imediat după spălare, necesitând să fie șterse cu o cârpă de bumbac pentru a arăta curate. În schimb, borcanele din sticlă transparente sunt o opțiune foarte bună pentru ingredientele din bucătărie: cafea, zahăr, mălai, făină, paste făinoase, orez etc. Explicație: borcanul fiind transparent, știi din timp când trebuie să mergi la cumpărături.
Ce atârnăm în bucătărie?
Nu prea multe! Oana Grecea recomandă să atârnăm doar acele ustensile de dimensiuni mari și foarte utile adesea în bucătărie: polonicul, spatula, sita și furculița pentru grătar. Cârpele și mănușile de bucătărie trebuie agățate fie pe perete, fie chiar pe lateralele mobilierului. Ustensilele din plastic nu sunt tocmai cele mai sănătoase, ci sunt și cele mai perisabile – se cam topesc, se zgârie ușor, se rup.
Dar, până la urmă, regulile în bucătărie depind de fiecare gospodină în parte – de dimensiunile bucătăriei și de stilul de viață al familiei. Așa că personalizați, personalizați, personalizați!