Fold – bucătăria care nu-i bucătărie

Începe era bucătăriilor cu chip de orice altceva decât bucătărie. Fold este un concept pe cât de îndrăzneț, pe atât de reușit la nivel estetic. Funcțional, reprezintă o altă epocă, a tehnologiei smart dusă mai departe decât ne-am fi așteptat.

 +9
Inovație răsplătită cu Iconic Award 2020/Steininger-designers.at
  |  

Creată de designerul Martin Steininger, bucătăria Fold a câștigat la începutul anului curent Iconic Award, cu un concept ieșit din tipare. Inspirată din tradiția artei japoneze de împăturire a hârtiei, denumite origami, Fold are aspectul sculptural al unei creații fațetate, mai degrabă cu rol artistic decât funcțional. Dar această bucătărie funcționează chiar foarte bine. Sertarele, dulapuri, suprafețe de gătit – toate sunt ascunse la interiorul corpului și pot fi accesate simplu, prin intermediul tehnologiei computerizate.

Plita este, evident, una electrică. Se află amplasată pe o extensie – câtă vreme nu e folosită, plita e invizibilă. Activarea extensiei se face prin senzor de mișcare. Atunci când plita este deschisă, extensia se folosește ca blat de lucru. Sertarele sunt de asemenea gândite cu un pas în viitor: fiecare dintre ele e prevăzut cu un sistem de iluminare interioară activată la momentul deschiderii sertarului. Organizatoarele de tacâmuri au componentă magnetică, păstrând inevitabil ordinea și modul de separare a fiecărui tacâm în parte. +9 www.steininger-designers.at Ghiciți unde e plită?  +9 www.steininger-designers.at Plita în plină acțiune.  +9 www.steininger-designers.at Extensia plitei se poate folosi simultan cu plita.  +9 www.steininger-designers.at Nici gând ca vreun tacâm să miște de la locul lui chiar și atunci când închizi cu putere sertarul.  +9 www.steininger-designers.at Interiorul sertarului e închis la culoare, dar iluminat automat la deschidere.

Bucătăria Fold e prevăzută inclusiv cu o latură destinată barului – sertare special realizate pentru depozitarea sticlelor de alcool. Dar elementul cel mai spectaculos este modul de integrare discretă a chiuvetei a cărei formă imită același stil origami. Robinetul e de tip cascadă, aproape invizibil, și se acționează cu senzor de pornire/oprire. +9 www.steininger-designers.at Barul e integrat sub forma unui modul simplu de extras.  +9 www.steininger-designers.at O chiuvetă aproape imposibil de recunoscut. Ce să mai spunem despre robinet?

Funcțiile inteligente ale bucătăriei Fold sunt controlate cu ajutorul unei suprafețe touchscreen. E vorba de un modul creat din același material ca și corpul principal, dar de o formă minimalistă, și care poate servi ca blat de lucru, adăugat bucătăriei. Numai că suprafața blatului e îmbrăcată într-un strat de sticlă foarte rezistentă, sub care se află panoul de comandă al bucătăriei. +9 www.steininger-designers.at Un blat de lucru sub care se găsește panoul de comandă.

Pentru toate aceste detalii, bucătăria Fold a câștigat unul dintre premiul cadrul Iconic Award 2020, secțiunea Interioare inovatoare, desfășurat la Köln în ianuarie.


Blink – accesoriu ingenios pentru plintă în bucătărie

Cui nu-i plac accesoriile inovatoare în bucătărie? Și dacă mai e vorba și de un accesoriu mic, ce aproape nu se vede, dar face o treabă minunată? În 2019, clema Blink a câștigat premiul High Quality Product la Interzum.
 

 +3
O clemă magnetică, ingenioasă/Cressent.ro
  |  

Blink este un produs inovator de la Scilm, disponibil în România prin Cressent. Constă într-o clemă magnetică care închide perfect plinta dintre dulapul bucătăriei și podea. În acest fel, atunci când faci curățenie sub dulap, nu mai scoți plinta cu totul, ci doar o deschizi.

Clema Blink funcționează pe bază magnetică, așa că spațiul dintre dulapuri și podea e închis etanș, iar simplitatea principiului de funcționare o face tare rezistentă în timp. Tocmai mulțumită acestui produs, sub dulapurile de bucătărie nu mai au cum să ajungă firimituri și nici chiar insecte. Contribuie astfel la nevoia de igienă în orice bucătărie – fără resturi sub dulapuri! Clema Blink e ușor de montat, dar și de folosit de câte ori e cazul; se deschide și închide printr-o simplă apăsare a muchiei superioare.

Principiul e ingenios de simplu: „Clema Blink e cea care fixează pe bază de magnet panoul dintre piciorul dulapurilor și suprafața podelei”, se arată pe site-ul Cressent.ro. +3 MagMob +3 MagMob

Vestea bună e că deși a fost produsă în Italia, clema magnetică Blink se potrivește și bucătăriilor din țara noastră. Este un model universal, care se adaptează oricărui tip de mobilier așezat pe picioare și celor mai multe modele de plinte din lume. Igienă, curățenie, siguranță sub dulapuri – Blink!


Urban Woods – alternativă la lemnul de pădure

O inițiativă de remarcat: un atelier de mobilă din inima Transilvaniei a ales să confecționeze doar o piesă de mobilier și mai ales din lemn care nu provine din păduri. Chiar și denumirea atelierului sugerează dorința de a lăsa pădurile să se refacă: Urban Woods.

 +5
Mobilă care salvează pădurile/Urbanwoods.ro
  |  

Urban Woods a fost înființat în anul 2010, dar din 2014 s-a specializat exclusiv pe producția de mese – fie mese de dining, fie măsuțe de cafea. Atelierul se găsește în județul Alba, iar materia primă este lemnul masiv. Numai că acest material nu provine din păduri, ci din... orașe și sate.

Cei de la Urban Woods au ales să folosească numai lemn din curțile oamenilor; e vorba de copaci bătrâni, care de regulă urmează să ajungă lemn de foc. De asemenea, la Urban Woods se folosesc și copaci căzuți pe străzi sau în parcuri, sau copaci sortiți tăierii din pricina vârstei și bolilor. Ca materie se mai folosește și lemnul reciclat, interesul fiind salvarea oricărei bucăți de lemn din care s-ar mai putea face o mică piesă de mobilier.

Pentru că e vorba despre lemn vechi, aspectul pieselor de mobilier de la Urban Woods încadrează defectele specifice, sub forma originalului – noduri, crăpături, orice mică imperfecțiune este valorificată astfel încât să contribuie la un design de-a dreptul unic pentru mesele Urban Woods.

Se folosesc mai multe esențe lemnoase: nuc, stejar, frasin. Blatul din lemn respectă cel mai adesea forma bucății din care a fost confecționat, în vreme ce picioarele sunt metalice. Întreg procesul de producție este realizat în cadrul atelierului Urban Woods, de la tăierea copacilor până la asamblarea mesei. Lemnul este lăsat să se usuce cât de mult este nevoia, uneori și ani de zile. Inclusiv picioarele metalice sunt produse în același atelier.

Finisajul este cel mai des unul natural, menit să pună în valoare frumusețea lemnului recuperat; există și finisaj negru, în combinații îndrăznețe de culoare la nivelul picioarelor. Ca stil, Urban Woods se încadrează celui urban, uneori stilului modern. Cert este că piesele lor de mobilier sunt unicat, care nu afectează, ci conservă resursa naturală. +5 www.urbanwoods.ro +5 www.urbanwoods.ro +5 www.urbanwoods.ro +5 www.urbanwoods.ro


Tocătoare de lemn INEDITE

Revista Magmob nu obișnuiește să pună accentul pe accesoriile din bucătărie, dar de data asta tocmai așa ceva se întâmplă. Pentru că vine Crăciunul și atmosfera de la masă e influențată de zeci de mici detalii, v-am pregătit un material cu tocătoare de bucătărie care vor face senzație.

 +9
Platouri de servire inedite/@Chiuzbaian
  |  

Dacă vreți să petreceți înconjurați de lucruri originale, create manual de specialiști și pasionați ai domeniului, vă arătăm o serie de tocătoare de lemn atât de interesante și inedite sub aspectul designului, încât îți e un pic milă să le folosești. Sunt create de oameni tineri, iubitori de lemn și lucruri frumoase.

Tocătoarele de la Xylino au cel mai adesea forme... rotunde. Sau pot fi doar rotunjite. Esențele de lemn sunt puse în valoare de finisajul natural, marcând fibra lemnului cu fidelitate. Designul este cel mai mare atu al acestor adevărate obiecte cu o valoare decorativă menită să le recomande ca idei de cadouri originale pentru Crăciun. Atelierul se află în Sibiu și tocătoarele se realizează la comandă, fiecare dintre obiecte „ieșind” diferit de celelalte, prin prisma materialului. Sunt disponibile pe pagina de Facebook @Xylino.ro. +9 @Xylino.ro +9 @Xylino.ro +9 @Xylino.ro +9 @Xylino.ro +9 @Xylino.ro

Constantin Toderau din Iași a creat în urmă cu puțini ani brandul Strașnic – de fapt un atelier de creație a unor produse tradiționale din lemn, dar realizate sub forma unor colecții de lux. Tocătoarele Strașnic sunt adevărate platouri de servire a felurilor de brânză, aperitivelor și altor specialități culinare. Au forme de regula dreptunghiulare, cu muchii realizate excepțional. Materialul este lemnul masiv, iar finisajul constă în câteva straturi de ulei din nuci și ceară de albine.  +9 www.strasnic.ro +9 www.strasnic.ro

Handcrafted by Chiuzbi este un atelier din Timișoara care realizează accesorii practice, dar și piese de mobilier la comandă, din lemn de calitate, în forme dintre cele mai speciale. Platourile de servire sunt disponibile în variante de design foarte variate, de la cele rotunjite, la cele cu margini întretăiate, finisajul aducând cromatic un plus de valoare prin combinații mai puțin obișnuite. Puteți lua legătura cu Handcrafted by Chiuzbi la telefon 0744 779 366 sau pe pagina de Facebook: @Chiuzbaian.  +9 @Chiuzbaian +9 @Chiuzbaian

Una peste alta, oricare dintre aceste tocătoare sau platouri – cum vreți să le spuneți – sunt minunate creații manuale, adevărate produse unicat de design, ușor de transformat în daruri de Crăciun originale.

 


Scaune ultracolorate pentru case vesele

Cu ajutorul culorii! E una dintre cele mai simple și accesibile soluții de a împrospăta stilul de amenajare al livingului sau zonei de dining. Dacă vrei să adaugi și o notă clasică de eleganță, alege scaunele tapițate!

 +6
Cum să schimbi atmosfera de acasă/Gustaliving.ro
  |  

Dacă preferi, în schimb, stilul minimalist contemporan, alege scaune netapițate. Important e să fie în culori dintre cele mai frumoase. Vă prezentăm mai jos câteva dintre cele mai colorate scaune de dining disponibile în România!

Specialiștii culorii verzi sunt cei de la Demcom. Au mai multe modele de scaune tapițate pentru dining, în culoarea verde; diferă oarecum designul, dar nuanța și calitatea materialelor se păstrează nealterate. Aceste scaune sunt îmbrăcate în tapiserie moale, dar rezistentă la uzură, iar culoarea pentru picioare este disponibilă în nenumărate variante.  +6 www.demcom.ro

Scaunele de la PM Furniture sunt printre cele mai reușite în ce privește combinația de design atipic și culoare-vedetă. E vorba în special de scaune netapițate, având forme atât de neobișnuite încât sar imediat în evidență.  +6 www.pmfurniture.ro

Combinații vesele de scaune tapițate și netapițate sunt disponibile la Mobirom. Aceștia au mai multe modele de scaune pentru bucătărie în culori pastelate, cu aer primăvăratec, netapițate. Sunt ușor de întreținut, au design robust, iar stilul amintește de cel din casa bunicii – scaune inspirate de balansoare. Au însă și scaune mai degrabă pentru zona de dining, adică cu șezut tapițat, designul fiind unul bazat pe rotunjimi elegante. Cromatic, au un aspect deosebit, fiind în mai multe culori.  +6 www.mobirom.ro +6 www.mobirom.ro

Culorile cele mai speciale le găsiți la Domicilio. Acolo, orice culoare e disponibilă într-o groază de nuanțe, foarte diferite și atrăgătoare, indiferent că e vorba despre scaune tapițate sau netapițate. Culoarea cea mai specifică scaunelor de dining Domicilio este, după părerea noastră, cea albastră, iar exemplele din poze vorbesc de la sine.   +6 www.domicilio.ro

Există oricând și posibilitatea de a vă cumpăra un scaun alb sau într-o culoare oricât de neutră și să-l vopsiți voi acasă, într-o culoare oricât de specială. Pentru vopsele de mobilier vă recomandăm gama Annie Sloan.