
Creată de designerul Martin Steininger, bucătăria Fold a câștigat la începutul anului curent Iconic Award, cu un concept ieșit din tipare. Inspirată din tradiția artei japoneze de împăturire a hârtiei, denumite origami, Fold are aspectul sculptural al unei creații fațetate, mai degrabă cu rol artistic decât funcțional. Dar această bucătărie funcționează chiar foarte bine. Sertarele, dulapuri, suprafețe de gătit – toate sunt ascunse la interiorul corpului și pot fi accesate simplu, prin intermediul tehnologiei computerizate.
Plita este, evident, una electrică. Se află amplasată pe o extensie – câtă vreme nu e folosită, plita e invizibilă. Activarea extensiei se face prin senzor de mișcare. Atunci când plita este deschisă, extensia se folosește ca blat de lucru. Sertarele sunt de asemenea gândite cu un pas în viitor: fiecare dintre ele e prevăzut cu un sistem de iluminare interioară activată la momentul deschiderii sertarului. Organizatoarele de tacâmuri au componentă magnetică, păstrând inevitabil ordinea și modul de separare a fiecărui tacâm în parte.
Bucătăria Fold e prevăzută inclusiv cu o latură destinată barului – sertare special realizate pentru depozitarea sticlelor de alcool. Dar elementul cel mai spectaculos este modul de integrare discretă a chiuvetei a cărei formă imită același stil origami. Robinetul e de tip cascadă, aproape invizibil, și se acționează cu senzor de pornire/oprire.
Funcțiile inteligente ale bucătăriei Fold sunt controlate cu ajutorul unei suprafețe touchscreen. E vorba de un modul creat din același material ca și corpul principal, dar de o formă minimalistă, și care poate servi ca blat de lucru, adăugat bucătăriei. Numai că suprafața blatului e îmbrăcată într-un strat de sticlă foarte rezistentă, sub care se află panoul de comandă al bucătăriei.
Pentru toate aceste detalii, bucătăria Fold a câștigat unul dintre premiul cadrul Iconic Award 2020, secțiunea Interioare inovatoare, desfășurat la Köln în ianuarie.