logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Cât de mare să fie tăblia patului?

Deși la prima vedere pare o chestiune nespus de simplă, alegerea tăbliei pentru pat presupune ceva cunoștințe speciale. De ce trebuie să ai tăblie la capul patului? De ce unele sunt foarte înalte și altele nespus de late? Cum să decizi dimensiunile potrivite în raport cu spațiul din dormitor și nevoia unei amenajări armonioase? Încercăm să răspundem cu acest material.

Cât de mare să fie tăblia patului?
Andreea Chiru  |  26 Mai 2023

Unii ar spune că tăblia patului nu face decât să ocupe din spațiul dormitorului și că poate lipsi cu desăvârșire, ceea ce nu e tocmai adevărat. O tăblie de pat vine cu unele beneficii de netăgăduit:

• Oferă suport al spatelui în cazul în care vrei să citești
• Contribuie la personalizarea estetică a dormitorului, putând influența chiar stilul amenajării
• Protejează peretele în așa fel încât de câte ori te întorci de pe o parte pe alta patul să nu afecteze zugrăveala
• Asigură o temperatură plăcută, ținând la distanță frigul din perete
• Modelele prevăzute cu spații de depozitare (gen noptiere sau polițe) adaugă un plus de funcționalitate dormitorului

www.amiwhite.ro

De ce unele paturi au tăblii înalte, iar altele au tăblii late?
Nu e doar o chestiune de gust estetic, ci și de calcul nevăzut. O tăblie foarte înaltă are meritul de-a conferi dormitorului o senzație de mărire, cele late (sau înaripate) au meritul de a contribui masiv la estetica dormitorului, mai ales dacă sunt prevăzute și cu noptiere sau polițe funcționale.

Cât de mare să fie tăblia patului, în opinia specialiștilor?

De regulă, acest element al patului trebuie să se înalțe cu 60 până la 80 de cm deasupra saltelei. Specialiștii ne recomandă să ținem cont și de grosimea saltelei care „fură” din înălțimea la vedere a tăbliei.

Ca lățime, tăblia obișnuită nu depășește cadrul patului, dar noul trend impune un model cu totul atipic, care permite un nivel de personalizare și funcționalitate incredibile, sub forma unor aripi deschise ce protejează patul și oferă nu doar sprijin pentru cap, ci și spații cu noptiere și corpuri de iluminat încorporate. Mai ales atunci când o astfel de tăblie este tapițată, partea de deasupra saltelei poate juca și rol de perne pe durata zilei.

www.amiwhite.ro

Din punct de vedere al designului, tăblia de pat ia în ultima vreme forme și dimensiuni dintre cele mai neașteptate, ajungând să poată juca principalul rol estetic. Cei de la Ami White au devenit în România experți nu doar în personalizarea saltelelor, ci și în crearea unor tăblii de pat fanteziste prin dimensiuni, culoare, materiale și forme. Fie că sunt tăblii până în tavan sau late cât să îmbrace întregul perete ale dormitorului, transformă patul într-o piesă statement.

Din fericire, poți cumpăra tăblia separat de pat, astfel că poți alege să schimbi aspectul dormitorului cât de des îți dorești, experimentând mai multe variante.

Publicitate
Publicitate