Istoria mobilierului: Scaunul Savonarola
I se spune Scaunul Savonarola, Scaunul Dante, scaunul în x sau scaunul foarfecă, dar este unul și același în toate cazurile. A fost conceput în scopuri practice, dar cu timpul a fost tot mai ornamentat, devenind astăzi nu doar prin stil și vechime, ci și prin detalii sculpturale, o veritabilă piesă de mobilier luxos.

Sigur îl știi, poate că nu știai că se numește Scaunul Savonarola! Este un scaun din lemn masiv, cu spătar și cu două brațe între care se îngemănează două seturi de șipci, de sus până jos, având marele avantaj de a se plia la nevoie. Această piesă de mobilier a pornit de la un design auster, de mică piesă ultrapractică, simplu de mutat de colo-colo la interiorul bisericii, dar a ajuns să reflecte un stil de mobilă somptuos, pe care astăzi îl mai vezi doar în galerii de artă sau expoziții de muzeu.


Cu circa patru sute de ani în urmă, scaunul Savonarola era adesea folosit de lucrătorii cu munci sedentare, iar cu o sută de ani în urmă putea fi admirat cel mai adesea în spațiile outdoor, sub forma unor cochete scaune de grădină, simplu de depozitat pe timp de ploaie, mulțumită caracterului pliabil.
Dacă mai spre zilele noastre, scaunul Savonarola și-a pierdut brusc popularitatea, el a fost apoi redescoperit de câțiva faimoși designeri de mobilier ce-l vor folosi drept sursă de inspirație pentru câteva scaune devenite astăzi piese iconice: scaunul Barcelona ori scaunul Probber. Cea mai fidelă și totuși cea mai modernă variantă a scaunului Savonarola poate fi astăzi cumpărată sub denumirea de scaunul Girolamo care respectă designul șipcilor îngemănate, dar materialul nu mai este tradiționalul lemn, ci din fier cu finisaj în mai multe culori, chiar și un auriu sclipitor.