Cum să-ți amenajezi casa în stil urban
Un stil tot mai apreciat, stilul urban se încadrează în categoria celor de tip modern și reprezintă o soluție pentru transformarea unui spațiu localizat în marile aglomerări urbane într-o casă primitoare și puternic personalizată – o oază de farmec în mijlocul unui oraș mereu agitat.
Stilul urban de amenajare a locuinței se adresează oamenilor tineri, oamenilor activi, oamenilor care aleargă toată ziua prin oraș, având o viață profesională plină. Stilul urban a apărut din nevoia de a savura viața pe îndelete într-un oraș aglomerat, zgomotos, chiar cenușiu. Se potrivește perfect locuințelor cu suprafețe mari, eventual dotate cu terase impresionante ca dimensiuni, dar se poate adapta și în cazul unor case nu tocmai generoase ca suprafață. Este conceput ca un loc pentru viață privată și pentru nevoia de socializare.
Important este să poți reda la interior o atmosferă de lumină și de aer curat. Secretul pentru a obține acest efect ține de plantele naturale. În ghivece sau în vaze, plantele verzi, eventual cu flori colorate, reprezintă un adevărat truc pentru a da încăperii senzația unui spațiu aerisit și luminos.
Stilul urban împrumută elemente ale stilului urban, pentru a le combina cu unele accente minimaliste, dar mai ales cu senzația de confort a stilului modern. Presupune culoare și luminozitate în egală măsură, fiind un stil care iubește contrastele. Este nevoie de o culoare vibrantă sau de o paletă mai variată de nuanțe deschise, pastel.
Mobilierul trebuie să fie impunător, masiv, sau măcar contrastant mai puternic decât accesoriile amenajării – corpuri de iluminat, vase decorative, pictură murală. Mobilierul tapițat caracterizează stilul urban, acel mobilier care să-l aibă pe vino-încoace la propriu – vino-încoace să vezi cât de moale este canapeaua, spre exemplu!
Între tihnă și minimalism, mai apare ceva ce caracterizează stilul de amenajare urban. Și anume, tușele glamour. Poate fi vorba despre piese de mobilă de lux, despre corpuri de iluminat prețioase, despre accente de sticlă sau oglindă, despre foarte mici accesorii aurii sau argintii. Piese de mic mobilier de culoare verde aprins sau verde crud pot reda foarte ușor senzația unei încăperi luxoase.
Fiind un stil modern, dedicat tinerilor tot mai sensibili la nevoile planetei noastre, stilul urban de amenajare interioară ține cont și de criteriul refolosirii materialelor. Printre materialele cele mai caracteristice se regăsește lemnul recuperat – paturi, dulapuri, vitrine, mese de dining din bucăți de lemn restaurat sau din piese de mobilier recondiționate.
Pe scurt, este un stil la îndemână, presupunând nu neapărat costuri foarte ridicate, cât mai ales creativitate și ingeniozitate în alegerea pieselor cele mai sustenabile.