Cum să-ți amenajezi locuința în stil japandi
Dacă ai visat dintotdeauna la un nou stil de amenajare a casei, pe care să-l poți stăpâni și fără să profesezi în domeniul designului de interior, așteptarea ta s-a terminat. Cel mai nou stil inventat doar de câțiva ani de zile este aproape la îndemâna oricui, cu toate că specialiștii îl definesc drept o fuziune fancy între două stiluri contemporane. Noi îl definim drept ordine și funcționalitate.
Stilul japandi își trage numele de la alte două stiluri – japonez, respectiv scandinav, combinând simplitatea rafinată a interioarelor asiatice cu accentul pe funcționalitate maximă în forme minime a curentului minimalist. Ai nevoie de un spațiu cât mai aerisit, cât mai ordonat, cât mai funcționabil din punct de vedere al confortului.
Cum faci?
În primul rând, scapă de toate accesoriile decorative. Fără decorațiuni colorate pe pereți, fără ornamente strălucitoare pe mobilier, fără textile cu imprimeuri vivante la vedere, fie că e vorba de pernuțe, covoare sau perdele/draperii. Scapă și de orice obiecte din materiale neprietenoase cu mediul.
În al doilea rând, caută să nu ții nimic la vedere. Lasă mobilierul să joace rolul principal, ascunzând acele lucrușoare mărunte pe care le folosești zi de zi – nu lăsa nici măcar laptopul la vedere, optează pentru un birou închis. Se recomandă piese de mobilier cât mai compacte, cât mai închise și discrete, care să atragă atenția asupra propriilor forme, nu asupra obiectelor de la interiorul lor.
Stabilește o paletă de culori. E simplu, japandi este despre armonie și naturalețe, deci optează pentru tonuri cât mai deschise, luminoase, inspirate de elementele naturii: bej, ivoire, culoarea nisipului, măsliniu, cărămiziu, culoarea caramelului sau ciocolatei etc.
Mobilierul nu trebuie să abunde. Alege cât mai puține piese, dar cât mai încăpătoare și ultrafuncționale, ba chiar multifuncționale care să valorifice la maximum spațiul, păstrând în încăpere o senzație de libertate. Ca materiale, evident, termenii-cheie sunt sustenabil, natural, simplu. Pe scurt, lemn, bambus, ratan, metal, sticlă. Designul va avea rolul de a pune în evidență naturalețea acestor materiale, deci marginile cât mai neregulate, nodurile la vedere, muchiile tocite sunt de preț într-o amenajare japandi.
Piesele de mobilă în sine pot fi alese din categoria stilului minimalist, cu forme contemporane și de dimensiuni funcționale. Nu se recomandă seturile de mobilier, nici piesele impunătoare prin formă, spre exemplu, canapeaua tip colțar. Un accent deosebit trebuie să cadă pe piesele de mic mobilier care vor avea și rol estetic. Recomandăm piesele unicat pe care le găsești în colecțiile atelierelor sau studiourilor de mobilă din țara noastră.
Asimetria ordonată, decorațiuni abia punctate – o vază de culoare teracotei, un lampadar metalic suplu, o ramă albă de tablou – soluții de iluminat cu lumină caldă fac parte din regula de confort a stilului japandi. Pentru că acest stil este despre confort, dar într-o manieră cât mai ordonată, un pic elegantă.
În România, proiecte excelente de amenajare în stil Japandi se regăsesc în portofoliul studioului de design Noblesse Group.