De mare fiță: dulapul pentru băuturi

Cu toate că-n locuințele românilor nu este prea des întâlnită, o piesă de mobilier din bucătărie crește în popularitate de la an la an în Occident. Este vorba despre dulapul pentru băuturi, una dintre piesele cele mai în trend pentru anul 2022. Și pentru anii care vor veni.

 +9
Unul dintre trendurile anului – stația de băuturi./Homesdirect365.co.uk  
  |  

Ce este dulapul pentru băuturi? Depinde de preferințele fiecăruia. Pe scurt, constă într-o piesă de mobilier destinată exclusiv momentului în care savurezi o băutură, fie că e vorba despre alcool sau cafea. Se mai numește și stație de băuturi, dar această denumire este potrivită modelelor cu design ceva mai complex.

În interpretare clasică, constă într-un dulap înalt, de regulă cu vitrină, foarte bine organizat din punctul de vedere al depozitării și care poate adăposti nu doar sticlele de băutură în sine, ci și toată vesela aferentă, inclusiv aparatura electrică aferentă – espressorul de cafea sau minifrigiderul. Practic, tot ce-ți trebuie pentru a savura o băutură sau o cafea acasă trebuie să se afle laolaltă, la îndemână, cu ajutorul acestui dulap. Fiind o piesă de mobilier de mare fiță, se impune un material de fabricație de calitate: lemnul masiv, în general de stejar sau nuc.  +9 www.rusticbutique.ro

Organizare. În partea superioară a dulapului de băuturi sunt înșirate cănile de cafea sau paharele de vin, iar aici intervin gusturile fiecăruia în parte. Important este ca acest spațiu să fie personalizat cât mai creativ, la nivelul polițelor – din lemn, din sticlă, cu sistem de iluminare interioară etc. În partea de jos a dulapului, trebuie să-și găsească loc sticlele de alcool – de preferat, cu ajutorul unui sistem de tip rastel – sau/și espressorul de cafea și aparatele de măcinat cafeaua. În unele cazuri, acest dulap este prevăzut inclusiv cu masă pliabilă de bar. Ca sistem de închidere, dulapul pentru băuturi este prevăzut cu uși clasice, și sus, și jos, sertarele fiind inutile. Pentru a valorifica la maximum capacitatea de depozitare a dulapului de băuturi, se pot aplica polițe chiar și pe partea interioară a ușilor.  +9 www.wayfair.com

Unde-și găsește locul dulapul pentru băuturi? Cei care dispun de bucătării spațioase, îl pot integra acestei încăperi, în continuarea dulapurilor clasice de bucătărie. Ceilalți pot opta pentru o soluție șic: fie în living, fie pe unul dintre pereții holului. Important este că se înscrie în rândul pieselor de mobilier cu rol de socializare.


Stil de mobilă: vintage versus retro

Devenit un adevărat trend mai ales printre pasionații de mobilier cu personalitate, mobilierul vintage se transformă încet-încet într-un stil tot mai apreciat pentru casele românilor. Cei aflați în căutare de șarm, romantism și culoare dau jos din pod mobila bunicii și o recondiționează în cadrul unor ateliere relativ recent înființate.

 +4
Diferențe de stil între mobilierul vintage și cel retro./Medium.com  
  |  

Și gata – sunt convinși că au acasă mobilă vintage. Sau retro. În realitate, aici se creează o confuzie, căci mobilierul vintage nu este același cu mobilierul retro. Cele două sunt stiluri diferite, aparținând unor perioade de timp diferite.

 +4 www.rrrz.com Prima diferență: vârsta. Piesele de mobilier vintage trebuie să aibă între 20 și 99 de ani de la fabricație. Pe când, mobila retro este cu mult mai tânără – piese fabricate în ultimii 20 de ani.

 +4 www.designcafe.com A doua diferență: actualitatea. Piesele de mobilă de tip vintage pot fi integrate într-o amenajare pentru a-i da personalitate și adâncime în trecut; au valoare sentimentală și o funcție decorativă în primul rând, ducând cu gândul la o perioadă veche de timp, la o anume atmosferă de altădată. În schimb, stilul retro duce cu gândul la o perioadă de glorie apusă a pieselor sale. Tot ce a fost în ultimii 20 de ani la modă în materie de mobilier, iar acum este, pur și simplu, demodat se poate înscrie cu brio în termenul retro.

 +4 www.livspace.com A treia diferență: aspectul. Vintage înseamnă personalitate, retro înseamnă originalitate. O piesă vintage recuperată trebuie să-și păstreze și exprime stilul, să fie ușor de amplasat într-o anume perioadă de timp, să vorbească despre un timp anume. Recondiționarea unei astfel de piese are de urmat câteva reguli stricte din punct de vedere estetic. În schimb, piesele de mobilier retro permit o mare libertate de creație, pot fi oricât de reinterpretate, având de răspuns unei singure cerințe: să iasă în evidență, cel mai adesea prin combinații cromatice pline de viață și căldură sau chiar printr-un design care să redea confortul.

Interesant este că după ce analizezi diferențele dintre stilurile vintage și retro, adesea ajungi la concluzia că le poți combina pentru a crea la interiorul casei o atmosferă neașteptată de plină de viață și de originalitate.


Apium Wood – uși din lemn pe comandă

Înființată cu circa zece ani în urmă, Apium Wood funcționează în domeniul amenajărilor interioare ca furnizor de uși și scări din lemn în special. Fabrica se găsește în Bacău, iar în cadrul showroomului sunt expuse modele într-o gamă foarte variată. Totuși, un singur stil se impune: cel clasic.

 +9
Producător de uși clasice, cu tehnologie modernă./Apiumwood.ro  
  |  

O amenajare interioară originală are nevoie nu doar de mobilă la comandă, ci și de uși la comandă. În colecțiile Apium Wood se regăsesc modele dintre cele mai variate, fabricate cu tehnologie modernă, dar respectând designul clasic, uneori clasic reinterpretat. Iar cel mai clasic element este însuși materialul de fabricație: lemnul. Ușile Apium Wood, indiferent de model, sunt prelucrate din lemn din diverse esențe – stejar, tei și frasin, făcute să dureze și mai ales să contribuie estetic la obținerea unui efect de confort și eleganță.
Producția se bazează pe două tipuri de uși la Apium Wood: ușile clasice din lemn, respectiv ușile glisante.

Avantaje uși din lemn:
-    rezistență în timp
-    aspect clasic
-    calitate
-    nu se demodează

 +9 www.apiumwood.ro

Avantaje uși glisante:
-    valorificarea spațiului din hol sau încăperea pe care o separă
-    utilizare foarte simplă
-    tehnologie modernă
-    se instalează rapid

 +9 www.apiumwood.ro

În cadrul Apium Wood din Bacău, ușile din lemn sunt finisate cu uleiuri naturale și sunt prevăzute cu toc, pervaz, feronerie. În costul ușii intră și serviciile de transport și montaj. Pentru o ușă din lemn realizată pe comandă, prețul începe de la 2400 de lei și crește în funcție de design, dimensiuni și alte cereri speciale.

„Toate produsele noastre sunt făcute din elemente naturale, începând de la lemn și continuând cu baițurile și lacurile pe care le folosim. Finisajele sunt profesionale, marca RENNER by Kroncolor. Apium Wood este membru al clusterului din domeniul lemnului Pro Wood, al cărui scop este susținerea întreprinderilor din domeniul exploatării forestiere, din industria semifabricatelor din lemn şi industria mobilei.” – se arată pe site-ul Apium Wood.  +9 www.apiumwood.ro +9 www.apiumwood.ro


De la măsuța de cafea, la măsuța pentru telefon

Preocupați de inovație, de noi funcționalități și de sustenabilitate, tinerii designeri scandinavi continuă să propună piese de mobilier tot mai moderne. Spre exemplu, Kristian Kroier face zilele acestea vâlvă cu o măsuță de cafea transformată în măsuță pentru telefon.

 +3
Design inspirat de folosirea telefonului mobil./Tons.bike  
  |  

De fapt, designerul își numește piesa de mobilier nu măsuță de telefon, ci măsuță de fitness, numai că pe ea se așază telefonul în timp ce tu faci fitness. Conceptul a pornit din tendința tot mai generalizată de a face fitness acasă, urmărind exercițiile pe telefonul mobil. Unde și cum îl ții în așa fel încât să poți vedea foarte bine videoclipul în timp ce îți antrenezi corpul? La această întrebare răspunde măsuța Tons Fitness, de doar 38 cm înălțime. De ce atât de mică? Fiindcă se adresează celor care fac exerciții la podea.

Calitățile măsuței Tons Fitness:
-    Picioare de lemn de stejar
-    Biodegradabilă
-    Se potrivește oricărui tip de smartphone
-    Design minimalist

Compusă din trei picioare subțirele și un blat rotund, cu margini înălțate, are în mijloc un suport special creat pentru telefon, în așa fel încât să-i asigure o poziție stabilă, ușor înclinată care să facă vizionarea videoclipurilor foarte la îndemână.

Odată ce ai terminat ședința de fitness, Kristian Kroier recomandă folosirea măsuței de fitmess și în alte scopuri – măsuță de cafea, noptieră, măsuța este disponibilă în mai multe variante de culoare la nivelul picioarelor și are un preț prietenos cu tinerii: 100 euro.

 +3 www.tons.bike +3 www.tons.bike


Pardoseala din plută - da sau nu?

Pluta se numără printre materialele cele mai naturale atunci când vine vorba despre amenajarea interioarelor. Inițial a pătruns în case sub formă de pardoseală, în special în bucătărie, dar cu timpul a evoluat spre alte funcții.

 +3
Avantajele și dezavantajele unui material biodegradabil la tine acasă./Corkline.ro  
  |  

Spre exemplu, este un material tot mai folosit pentru placarea unui perete de accent, asigurând atât un aspect inovator și primitor, cât și un grad satisfăcător de izolare fonică. Mai nou, mulți designeri folosesc pluta pentru a da un aer de originalitate chiar pieselor de mobilier. Știați că până și chiuveta de baie se poate îmbrăca în plută?

În România, colecțiile de plută pentru pardoseli si placări pereți au pătruns destul de timid, mai întâi prin companii dedicate acestui produs, apoi au început să se vândă chiar și în marile magazine de construcții. Dar ce este pluta și în ce măsură se potrivește oricui?

Pluta este un material natural, de fapt reprezintă scoarța stejarului de plută. Are proprietăți regenerabile și este o excelentă soluție pentru cei care suferă de alergii. Ține praful la distanță, asigură o adevărată barieră în calea insectelor și oferă o senzație de moale la atingere. Vizual, transmite multă căldură – de fapt, nu doar vizual. Pardoseala de plută nu se răcește, ci păstrează chiar și pe timpul iernii, o temperatură plăcută, făcând inutilă încălzirea prin pardoseală. Iar vara, nu se încinge. Un alt avantaj este și faptul că se poate adapta estetic aproape oricărui stil de amenajare interioară, cu atât mai mult cu cât se găsește într-o varietate tot mai mare de nuanțe și finisaje.  +3 www.corkline.ro

Pare un material-minune, nu-i așa? Totuși există și unele dezavantaje legate de folosirea plutei pentru pardoseli în special. Modul de întreținere reprezintă cea mai mare provocare: departe de lumina directă a soarelui, ferit din calea apei, la distanță de gheruțele animalelor de companie sau chiar de tocurile cui ale doamnelor. Fiind un material natural și moale, se poate decolora sub acțiunea soarelui, se poate curba cu ocazia unei inundații accidentale, se poate agăța în obiectele ascuțite. De asemenea, mobila prea grea poate crea mici afundături în pardoseala de plută.

Întreținere: pardoseala de plută se curăță cu aspiratorul și se șterge ușor cu un mop un pic umezit. Pentru a rezista cât mai bine în timp – și de regulă este cel mai puțin rezistent material, comparativ cu altele – pluta trebuie acoperită cu un strat de tip finisaj, de reînnoit o dată la câțiva ani.  +3 www.corkline.ro

În România, o mare gamă de pardoseli și placări pereți cu plută îți stă la dispoziție prin Corkline. „Mă numesc Dorin Rotaru, fondatorul și proprietarul companiei. Totul a început în anul 2009, când, tânăr fiind, simțeam nevoia să fac ceva care să-mi aducă și bani, dar și plăcere în același timp. După mai multe studii, am descoperit un material miraculos - PLUTA - material utilizat pe scară largă în alte țări și aproape deloc cunoscut în România. Studiind proprietățile și avantajele unice ale PLUTEI, m-am îndrăgostit de ea și așa a început totul” – se arată pe site-ul Corkline.