Descoperă universul odraslei tale, din casa ta!
Camera copiilor trebuie să constituie un spaţiu atrăgător şi stimulant, un loc personal, cu o amenajare adaptată vârstei celor mici. Fiind un spaţiu multifuncţional unde se desfăşoară mai multe activităţi, împărţirea suprafeţei trebuie făcută cu grijă pentru a delimita clar spaţiul de joacă, spaţiul de studiu şi cel destinat pentru odihnă.

Amenajarea unei camere pentru copii preşcolari trebuie să răspundă mai multor necesităţi: loc de joacă, spaţiu de lucru, loc de dormit şi spaţiu de depozitare. Obiectivul în amenajarea unei camere pentru copii este să obţinem o încăpere practică, cu toate elementele de care copii au nevoie pentru joacă, studiu şi relaxare şi în care se poate menţine cu uşurinţă curăţenia şi ordinea. Trebuie avut în vederea crearea unei atmosfere jucăuşe şi vesele, în care copii îşi găsesc propriul univers, şi să rămână cât mai mult spaţiu pentru joacă, acolo unde spaţiul ne permite.
Camera copiilor trebuie să fie amenajată cu mobilier aerisit, piese de mobilier simple, uşoare şi viu colorate, multifuncţionale. În acest perimetru, copii pot să-şi împrăştie în voie jucăriile şi se pot distra cu prietenii. Dacă avem loc suficient, putem amenaja un cort, un balansoar sau o căsuţă, totul pentru creativitatea odraslelor noastre. Depozitarea jucăriilor în cutii este utilă dar şi foarte la modă în zilele noastre.
Să nu uităm de măsuţele de lucru – şi cei mici au nevoie de un loc unde să coloreze personajele lor preferate din benzile desenate, sau să modeleze figurine din plastilină.
Pătuţul copiilor poate fi şi unul simplu, dar cu siguranţă ne vom lăsa convinşi de cei mici ca să amenajăm camera după personalitatea lor. Astfel putem alege paturi cu etaj sau cu diferite forme – maşinuţă de curse, caleaşcă din dovleac, etc.
Majoritatea copiilor preferă paturile etajate, deoarece le dă ocazia să-şi creeze dedesubt un loc de joacă intim, sau dacă aceste paturi includ mai multe locuri de dormit, să-şi primească prietenii să înnopteze.
Odată cu trecerea anilor, copiii vor avea tot mai multe lucruri: hăinuţe, jucării, materiale pentru activităţi creative, cărţi, lucruri care ocupă tot mai mult spaţiu. De aceea, mobilierul din camera lor trebuie să ofere spaţii de depozitare inteligente din belşug, precum şi un mic dulap pentru hăinuţe. Se recomandă un mobilier simplu, compartimentat, în care folosim coşuri sau cutii pentru jucării şi diferitele obiecte mărunte. Soluţii inedite de depozitare sunt şi amplasarea unor rafturi sau coşuri pe pereţi, sau fixarea unor plase la capătul patului în care puteţi ţine jucăriile şi cărţile preferate.
Camera copiilor trebuie să fie o încăpere modernă, plină de energie, dar şi practică şi confortabilă şi nu în ultimul rând, trebuie să fie în concordanţă cu personalitatea celor care o locuiesc.