Dezeen – topul materialelor inovatoare ale anului 2023
Pornind de la nevoia de inovație mai ales în industria construcțiilor, de-a lungul anului 2023 designeri din întreaga lume și-au bătut capul să inventeze materiale sustenabile. Echipa site-ului Dezeen, specializată în tot ce înseamnă inedit din punct de vedere al designului, a alcătuit un adevărat top al celor mai revoluționare materiale de construcție. A fost un an de succes din acest punct de vedere.
Printre cele mai benefice invenții în topul Dezeen se găsesc cărămizile obținute din sol infestat cu substanțe chimice. Această invenție a fost lansată în cadrul Dutch Design Week și îi aparține lui Emy Bensdorp care a pus materialului său denumirea de Claybens. Cărămizile sunt forma finală pe care o capătă substanțe toxice folosite la scară largă pentru fabricarea unor produse precum umbrele, tigăi antiaderente și cosmeticale rezistente la apă.
Odată ajunge în sol, aceste substanțe chimice nu se descompun niciodată, dar prin coacerea pământului în care s-au scurs, ele pot fi înlăturate în mod sigur și practic, rezultând cărămizi absolut necontaminate.
Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au reușit să creeze un tip de material care să acționeze la nivelul fațadelor exterioare ale clădirilor precum o apărătoare față de temperaturile scăzute și cele înalte.
Pornind de la nevoia de economisire a energiei electrice, materialul inventat are capacitatea de a-și schimba culoarea pentru a influența încălzirea, respectiv răcirea fațadei. „În zilele călduroase, materialul apare galben în imagistica termică, ceea ce indică faptul că emite mai multă căldură, în timp ce în zilele reci apare violet pentru că reține căldura.” Secretul acestui material compozit ține de straturile care-l compun – folie de cupru și plastic.
Fereastra Water-filled reprezintă creația unui start-up britanic, în căutarea unei soluții de eficiență energetică la nivelul clădirilor cu fațade din sticlă. Se bazează pe un principiu foarte simplu: umplerea cu apă a stratului dintre două folii de geam, strat cu apă menit să se încălzească natural, direct de la soare.
„Apa încălzită este apoi pompată la presiune scăzută, prin conducte etanșe, către zonele mai reci ale clădirii, printr-un sistem de încălzire prin pardoseală sau prin sistemul de stocare termică.”, se arată pe site-ul Dezeen. Este o soluție pe cât de naturală și prietenoasă cu mediul, pe atât de ieftină și sustenabilă.
În topul realizat de site-ul Dezeen intră și alte materiale inovatoare, precum soluții de colorare pe bază de plante, imprimantă 3D pentru utilizarea lânii de oaie în industria tapițatelor, alternativă zero emisii de carbon pentru cimentul din industria construcțiilor și chiar un înlocuitor plastic-free al materialului atât de folosit, pielea de marochinărie.