logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Istoria fascinantă a… patului tip cutie

Nu este chiar un trend, ci mai degrabă un soi de dor de lucruri bine făcute, oricât de vechi ar fi ele. Patul de tip cutie, foarte la modă cu sute de ani în urmă, reapare azi în unele amenajări interioare, ce-i drept sub o formă reinterpretată. 

box_bed_profil-4848
O piesă de mobilă veche de câteva secole/ Oudheidkamertexel.nl
Publicitate
Andreea Chiru  |  06 Ianuarie 2020

Cu o vechime de circa 500 de ani, patul din cutie reprezintă acea piesă de mobilier folosită în Evul Mediu în special în Franța, Anglia, Scoția, Austria, țărie scandiave. În Olanda, patul cufăr era conceput la asemenea dimensiuni încât să adăpostească pe toîi membrii familiei.

Celebru printre contemporani l-a făcut romanul lui Emily Bronte, «La răscruce de vânturi»; în această carte, patul din cutie apare sub forma patului bântuit de spiritul neliniștit al lui Catherine Earnshaw – un pat închis cu uși, având designul unui cufăr prevăzut cu saltea și construit pe dimensiunile ideale pentru ca un om adult să se poată odihni în liniște, eventual departe de privirile celor din familie.

Patul de tip cufăr sau cutie a cunoscut mai multe forme în diferite perioade de timp și în funcție de locul în care a fost folosit. Putea fi închis cu draperii, fie cu uși, putea fi o piesă de sine stătătoare simplu de mutat de-a lungul încăperii sau putea fi o piesă încastrată în perete, ca un soi de încăpere secretă sau… dressing. Întotdeauna era o piesă de mobilier înaltă, uneori putea avea paturi suprapuse, drept pentru care unele modele aveau scăriță dintr-o treaptă sau două – cât era nevoie. Cele mai practice, chiar ingenioase, erau modele de pat prevăzut nu cu treaptă, ci cu bancă din lemn. Pe timpul serii, banca servea ca treaptă, element de acces la pat, iar ziua era folosită drept canapea. Unele dintre aceste paturi dispuneau și de loc de depozitare chiar sub banca-treaptă.

În zilele noastre, revine interesul pentru acest tip de piesă de dormitor. Numai că are un design ceva mai contemporan: nu mai este o piesă atât de înaltă, astfel că nu mai e nevoie de o treaptă, și modul de închidere diferă – adesea se folosesc uși franțuzești, care transformă patul cutie într-o piesă cochetă și tare primitoare. La interior pot fi adăugate sertare, patul servind astfel și o minimă funcție de dulap. Este o soluție utilă pentru apartamentele tot mai micuțe din Paris, Londra, New York, dar poate fi și o soluție ingenioasă pentru casele de vacanță sau pensiunile cu tematică istorică. Se întâlnește într-o formă puternic modernizată și sub forma paturilor de zi sub fereastră, în casele de vacanță cu accente scandinave.

www.susanhollowayscott.com
www.ikipedia.com
www.gmtoday.com
www.trade4asia.com

 

Publicitate
Publicitate