logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Istoria scaunului de rugăciune Prie-Dieu

O piesă care azi nu se mai folosește dar pe care o puteți admira încă în casele boierești de secol XIX, transformate în muzee: mic fotoliu de dormitor, care printr-o simplă atingere se transformă în scaun de rugăciune. Denumirea este „Prie-Dieu”.

prie_dieu_profil-4946
Fotoliu convertibil în scaun de rugăciune pentru acasă/Carters.com
Publicitate
Andreea Chiru  |  07 Februarie 2020

Până în secolul al XVII-lea, nu exista această denumire, de Prie-Dieu. Oamenii numeau de fapt oratoriu o piesă de mobilier de dimensiuni mari, asemănătoare unei console prevăzute cu treaptă pentru îngenunchere. Blatul era subțire și îngust, se folosea pentru a sprijini mâinile în semn de rugăciune sau pentru a pune pe el cărțile de rugăciune. Treapta era cel mai adesea căptușită cu material textil, și pe ea se stătea îngenuncheat de-a lungul rugăciunilor făcute în intimitatea casei.

De-a lungul vremii, oratoriul a evoluat, s-a restrâns, devenind o banchetă  sau mai degrabă un scaun suplu, rezistent pe care oamenii să poată îngenunchea în special în biserici. A primit și denumirea de Prie-Dieu, iar designul a continuat să evolueze: a apărut moda ornamentării din plin a acestor scaune de rugăciune, confecționate din lemn masiv cel mai adesea sculptat cu motive religioase.

www.artmark.ro

În secolul al XIX, scaunele Prie-Dieu au devenit… convertibile. Dintr-o simplă mișcare, spătarul înalt se răsturna, iar scaunul de rugăciune devenea pe loc un mic fotoliu cochet de dormitor. Modele de acest fel s-au folosit în toată Europa, cu precădere în Italia și Franța unde reprezentau adevărate piese decorative prin bogăția ornamentațiilor și calitatea materialelor folosite.
Astfel de scaune de mare preț se pot cumpăra astfel de la marile case de licitație ori se pot admira în castele sau conace devenite muzee.

www.vinterior.co

În România, un astfel de scaun „Prie-Dieu” este expus în conacul lui Alexandru Bellu, aflat în comuna Urlați. Dormitorul enorm conține un pat cu baldachin și de o parte și de alta a sa se regăsesc două aparente fotolii cu ramă de lemn sculptată, fiind de fapt scaune pe care să poți îngenunchea pentru rugăciunile de dimineață și seara. Aceste scaune au fost comandate de familia Bellu în Italia. Rugăciune și relaxare, într-o singură piesă de lux.

www.pinterest.com

 

Publicitate
Publicitate